Stigfinnarbloggen

Inspiration och knep för dig som vill göra livet till en skogspromenad.

Ta en paus! Foto: Dreamstime.

Vilket pausprogram är bäst?

25 januari 2023

Sitter du mycket vid datorn eller mobilen? Händer det att du blir sittande så länge att kroppen skriker? Då kan du ha nytta av ett pausprogram. Men vilket program är bäst? Utemaningen har testat nio sätt att få snabb återhämtning på jobbet. Du får också tips om den ultimata mikropausen.

Svär inte över snön. Skotta dig stark!

Skotta dig stark!

15 december 2022

Snö – tjohoo! En gratisträning i värdighet.

Ge lugn och fokus i julklapp

10 december 2022

Skippa prylhetsen i jul. Ge bort lugn och fokus i stället så hjälper du både dig själv och planeten.

Sjutton bra skäl att börja med stubbsittning

9 december 2022

Minskad stress är bara ett skäl att börja med stubbsittning. Här får du 16 skäl till.

Hitta sammanhang – med en pinne

17 november 2022

Känner du dig ”vilse i pannkakan” ibland? En enkel övning med en pinne från skogen kan hjälpa dig hitta tillbaka till din samhörighet med naturen.

Angelika minskade stressen med ett till tio-knepet

28 oktober 2022

Har du också lätt för att stressa upp dig? Angelika minskade stressen med ett till tio-knepet. ”Jag är ju det viktigaste jag har”, skriver hon.

Så boostar du hjärnan med uteträning

24 oktober 2022

Rörelse är en dunderkur för sinnet. Men är det bättre att röra sig ute än inne?

Stigakademin blev just ännu bättre

21 oktober 2022

Nu får du ännu fler sätt att motverka dumstress och andra tecken på naturbrist. Testa en månad gratis (om du är snabb)

Familjebalanspodden

Har du NPF? Familjebalanspodden hjälper!

17 oktober 2022

Har du eller någon i din närhet neuropsykologiska funktionsvariationer? Då ska du inte missa familjebalanspodden. Avsnitt 132 handlar om hur naturen kan hjälpa dig må bättre.

Spindelträna! Stark och smidig på stubben

1 juli 2022

Vill du hålla dig stark och smidig utan att krypa in i ett svettigt gym? Spindelträna! Funktionell träning för hela kroppen. Doftar gott också!

Tre skäl för egenföretagare att satsa på teal

22 juni 2022

Teal är ett hoppfullt och värdigt sätt att organisera företag som sätter människan i centrum. Men du som egenföretagare har massor att hämta – och ge – genom att satsa på teal.

Gör en förändringsresa. Personlig utveckling på 15 minuter.

16 juni 2022

Har du något i din tillvaro som skaver? Eller vill du bara få lite spännande perspektiv på ditt liv? Testa en förändringsresa på 15 minuter!

Stockholms hälsocoacher blir ännu vildare

9 juni 2022

Hälsocoachernas avslutande utbildningspass blev en praktisk workshop i hur naturen kan vara din bästa kompis för hållbart välbefinnande. Kan hälsa handla om något så enkelt som att hitta tillbaka till en vänlig relation till naturen? 

Fira Stigens dag!

2 juni 2022

En stig är en multivitamin för hälsan, och i USA firar man sedan länge National Trails Day den första lördagen i juni. Nu är det vår tur! Här får du fem tips på hur du firar Stigens dag med stil.

Gå ut och dug!

6 maj 2022

Är det rädslan att inte duga som gör att vi stressar så mycket och lägger så mycket tid på vår yta? Låt dig inspireras av naturen och dug som du är!

Två bra skäl till att gå barfota idag!

27 april 2022

När gick du barfota senast? Här får du två riktigt bra skäl till att gå barfota idag.

”Hubben” – en guldgruva om natur och hälsa

26 april 2022

Vart går du om du vill leta efter fakta om natur och hälsa? Eller hitta en utbildning inom grön friskvård? Kanske komma i kontakt med likasinnade?  Sluta leta! Nu finns Naturhälsohubben – en guldgruva för dig som är intresserad av natur och hälsa.

Bli Svensk mästare i stubbsittning 2022

24 januari 2022

Gå inte in i väggen! Gå ut i skogen i stället. Anmäl dig till SM i stubbsittning 2022.

Så fixar du skogsbad i mörker

29 december 2021

Kan man guida till lugn och fokus när det är mörkt? Mitt i vintern?  Klart man kan! Det är supermysigt. Men det är lite att tänka på. Här får du en komplett miniguide till vintermyspromenad! 

Kan man leva på att guida?

23 december 2021

Kan man leva på att guida? Ja, kanske men var beredd på att det kommer att krävas en hel del tid och ansträngning. Det menar Stefan Maurbakken, en friskvårdsguide med många strängar på sin lyra, brett kontaktnät och en ihärdighet som imponerar. Läs hans tips om hur du når dina deltagare.

Friskvårdsguider i Sverige

Lina gick från sängliggande till friskvårdsguide

17 november 2021

Lina Milhav är beteendevetaren som guidar till lugn och fokus. Foto: Ida Engström. – Nu är jag igång! Det känns fantastiskt roligt att ha tagit steget och börjat guida till lugn och fokus i naturen som Friskvårdsguide, berättar Lina Milhav – För snart 5 år sedan blev jag allvarligt sjuk i utmattningssyndrom. De första sex…

Bota din naturbrist

Bota din naturbrist ett myrsteg i taget

17 november 2021

Idag är rätt dag att börja bota din naturbrist. Varsågod, här får du en bunt myrsteg mot naturbrist och för vardagsharmoni.

Gående meditation minskar stressen snabbt

17 augusti 2021

Bryt stress-spiralen och få tillbaka fokus på några minuter med en stunds gående meditation. Allra bäst är den i naturen. Varsågod – här får du en instruktion i tre enkla steg. Och en ljudfil du kan ta med dig ut.

Bosse Rosén på guideakademin

Gör en segergest och må som en vinnare

3 augusti 2021

Något så enkelt som att sträcka armarna i vädret kan göra tillvaron både lättare och roligare. Men använd den med omdöme.

Stubbsittning ger nya ut- och insikter

Nybörjarens guide till skogsbad

2 augusti 2021

Har du inte börjat skogsbada än? Då är det på tiden! Ett enklare och mer effektivt sätt att minska stress och må bättre är svårt att hitta. Här får du en komplett nybörjarguide. Det är enkelt att komma igång med skogsbad. Gå ut, ta det lugnt och var uppmärksam. Foto: Pixabay. Vad är skogsbad? Skogsbad…

”Dödskalleväxten” bergsyra är mindre giftig än rabarber. Och uppfriskande.

22 juni 2021

”Friskvårdsguide propagerar för att äta dödskallemärkt växt”. Jag kan se kvällstidningsrubrikerna framför mig. Vad har jag nu ställt till med?

Nio tips för att guida företagsgrupper.

Ska du guida företag? Tänk på det här.

7 juni 2021

När du guidar en företagsgrupp har deltagarna inte själva valt att komma. Det mångdubblar risken för en flopp. Men med lite eftertanke gör du företagsguidningen till en positiv upplevelse för alla.

Digital tillgänglig naturguidning

2 juni 2021

Hur kan man uppleva naturen om man har en funktionsvariation? Ett sätt är med en digital guidning. I juni 2021 skedde en inspelning på Skogsslingan i Trastsjöskogen i Österåker.

Annelie ”bara gjorde det” och är nu färdig Friskvårdsguide

20 maj 2021

Har du något projekt du går och drar på? Då kan du inspireras av Annelie Hultgren som vaknade upp och tänkte ”Idag gör jag det bara”. Nu är hon en av landets drygt 200 friskvårdsguider.

Förvilda arbetsdagen!

Fixa en mikro-friluftsdag på tio minuter

28 april 2021

Missade du att fixa en friluftsdag för dina kollegor på Hela Sveriges friluftsdag? Lugn, här kommer tipsen på hur du ordnar en mikro-friluftsdag på tio minuter.

Spela påskfågelbingo – vinn en kurs

30 mars 2021

Fördjupa din naturupplevelse i påsk med världens enklaste (?) fågelbingo. Du behöver bara höra eller se tre fåglar för att få bingo och ha chans att vinna en onlinekurs från Utemaningen. Lämna ditt svar senast på annandag påsk för att vara med i dragningen.

Caroline Henriksson är nybakad friskvårdsguide och igång med att leda skogsbad och skogsyoga

Caroline – Friskvårdsguide som kör skogsyoga

26 mars 2021

Yogaläraren Caroline Henriksson på Åland blev färdig Friskvårdsguide i mars 2021 efter att ha gått utbildningen Friskvårsguide online. Nu är hon igång med skogsbad och skogsyoga. Läs hennes topp-4 tips för dig som vill komma igång och guida.

Stoppa tankesnurret vid stubbsittning

26 mars 2021

Snurrar tankarna mer än du har lust med när du stubbsitter? Låt det vara som det är. Men du kan också fokusera på andningen en stund.

Livsnjutaraspiranter – välkomna hit!

24 mars 2021

Utemaningen vänder sig till livsnjutaraspiranter med åtminstone en liten gnista att hitta välbefinnande.

Fem enkla steg till välbefinnande.

Fem enkla steg till välbefinnande

16 mars 2021

Den 20 mars är World Happiness Day, men du kan börja njuta av livet redan idag. Enligt forskaren Nic Marks finns det fem rätt enkla saker vi kan göra för att må bra. De kommer förstås inte lösa alla dina problem, men i längden kan de göra dig både gladare och mer välfungerande.

Latmaskens genvägar till lagom ork på jobbet

11 mars 2021

Hoppa över träningsschemat och använd företagets hälsopolicy kreativt. Det är några genvägar till ork på jobbet.

Marianne Larsson – stubbsittande bonnatös som pilgrimsvandrar för klimatet

18 februari 2021

Marianne Larsson är utbildad friskvårdsguide, egenföretagare och hängiven stubbsittare. Här får du hennes bästa tips för att må bra med naturen.

Missa inte boken Gröna rehabs modell

17 februari 2021

Är du intresserad av natur och hälsa har du förmodligen hört talas om Gröna rehab i Göteborg. Nu kommer boken där de berättar om sin metod för stressrehabilitering. Missa den inte. (Inlägget innehåller reklam genom en annonslänk för Bokus.)

”Träd och människor hör ihop”

16 februari 2021

En doktorsstudent som forskar om människors förhållande till träd är ovanligt. Ännu ovanligare om doktorn forskar vid Handelshögskolan. Möt Jenni Puroila, forskaren vid Handels som vill få oss att inse att människors och träds välbefinnande hänger ihop. (Artikeln är på engelska).

Så ordnar du skogsbad på vintern

9 februari 2021

Skogsbad på vintern, går det? Det är ju kallt, finns inte mycket att dofta på. Och det är svårt att stressa ner när man fryser. Men vintern kan vara en fantastisk tid för naturupplevelser – om du och deltagarna är rätt förberedda. Här får du mina sju bästa tips för att ordna skogsbad på vintern.

Friskvårdstimmen är nu. Säg ajöss till skräptid!

4 februari 2021

Bestäm dig för att all tid ska vara meningsfull och säg ajöss till skräptid.

Hoppa över ditt träningsprogram och få starka ben

1 februari 2021

Träningsprogram är värdelösa. Träning gör skillnad. Hoppa över ditt träningsprogram och få starka ben.

Så väljer du en bra plats för din stubbsittning

29 januari 2021

Att välja en bra plats för din stubbsittning gör dig bättre på att urskilja vad som får dig att må bra i vardagen. Här får du tre tips för att välja din plats med omsorg.

Viktoria gick kursen Friskvårdsguide från Nya Zeeland.

Viktoria guidar till lugn i Nya Zeeland

28 januari 2021

Viktoria Chamberlain gick kursen Friskvårdsguide online från Nya Zeeland. Nu leder hon Nature immersion walks bland 700 år gamla träd.

Magiska mikropauser utskrivbar plansch A4

Nio magiska mikropauser som håller dig fräsch vid datorn

15 januari 2021

Sitter du och stelnar till vid datorn? Ta en mikropaus! Varsågod, här får du nio magiska mikropauser du kan göra nu.

Stubbsittning på vintern – så gör du den till en njutning

12 januari 2021

Tvekar du inför att slå dig ner i skogen när det är mörkt, kallt och blåsigt? Jag förstår dig. Men stubbsittning på vintern kan vara en fantastisk upplevelse om du är rätt förberedd. Här får du sju tips till en lyckad stubbsittning på vintern. 

Utemaningen håller igång trots corona.

Utemaningen och corona

24 december 2020

Utemaningens kurser och aktiviteter håller igång! Naturen är en av de säkraste platserna att vara på. Och vi tar det varligt.

Jobba med naturen i stället för mot. Funkar på jobbet också.

Vill du må bra? Tänk som en vandrare!

16 december 2020

Tänk som en vandrare, och du kan minska stress, öka produktivitet och vara rädd om planeten.

Gör det med naturen

10 december 2020

Vill du må bra, spara pengar och vara snäll mot planeten? Gör det du gör med naturen i stället för mot. Din vardag blir aldrig tråkig. 

Stubbsittning - en genväg till välbefinnande.

Stubbsittning – en genväg till välbefinnande

2 december 2020

Jag älskar stubbsittning och tycker att du ska börja med det bums. I den här artikeln förklarar jag varför stubbsittning är en enkel genväg till välbefinnande.

Lisen Sundgren i en hagtornsbuske.

Lisen Sundgren guidar till en vildare vardag

1 december 2020

Boken Äta vilda växter har nominerats till ”Kokboks-VM”. Men författaren Lisen Sundgren guidar inte bara till ätliga växter. Hon vill få oss att leva en vildare vardag också.

Krama träd - ett sätt att stärka din relation till naturen.

Krama naturen och väx som människa

25 november 2020

Din relation till naturen är ett uppdrag som hjälper dig utvecklas. När du kramar naturen växer du som människa.   

Hjälp mig göra stubbsittning till en folkrörelse

Hjälp mig göra stubbsittning till en folkrörelse

13 november 2020

Stubbsittning kan vara världens mest effektiva friskvård. Ändå pratas det så lite om det. Det vill jag ändra på. Jag vill göra stubbsittning till en folkrörelse. Och jag behöver din hjälp!

Nybörjarens guide till stubbsittning

Nybörjarens guide till stubbsittning

12 november 2020

Stubbsittning är förmodligen världens mest effektiva friskvård, sett till effekt jämfört med kostnad. Varsågod: här får du nybörjarens guide till stubbsittning!

Pinnfulness. En skön pausövning för hjärnan!

2 november 2020

Trött i skallen? Ge hjärnan ny energi på en minut. Allt du behöver är en skogspinne. Varsågod – en övning i pinnfulness, en enkel pausövning för hjärnan.

Vi människor har också rätt till ett naturligt beteende.

Sju steg till hållbart datorarbete

30 oktober 2020

Datorjobbet stressar och sliter. Men många måste eller vill jobba framför skärm. Det är inte kört för det. Här är sju steg till ett hållbart datorarbete.  

Pausövning med pinne. Ny energi på några sekunder.

Pausövning med pinne

26 oktober 2020

Stelnat till vid datorn? Varsågod – här får du världens enklaste pausövning för skuldrorna. Allt du behöver är en skogspinne*.

Svårt att sova? Ta dig en stubbsittning!

16 oktober 2020

Svårt att sova? Ta dig en stilla stund i naturen. Stubbsittning kombinerar minst tre mekanismer som förbättrar sömnen.

Nu blir kursen Friskvårdsguide ännu vildare.

Kursen Friskvårdsguide blir ännu vildare

8 oktober 2020

Nu blir kursen Friskvårdsguide ännu vildare. På kurserna i november är även fika och lunch utomhus för att öka naturupplevelsen.

Ta en wow-promenad, må bättre och hjälp världen

5 oktober 2020

När fick du en känsla av förundran senast? Modern forskning visar att wow-ögonblick kan få dig att både må bättre själv och bli mer välvillig mot andra. Kanske är förundran den viktigaste må bra-faktorn att odla nu!

Gladpromenaderna är tillbaka!

28 september 2020

Nypremiär för Gladpromenader i Tyresö. Nu med extra skogskänsla. Start på måndag den 5 oktober 2020 kl 13.

Får du använda termen skogsbad?

21 september 2020

Det är ok att kalla din aktivitet för skogsbad. Tänk bara efter hur det känns för dig.

Tänk utanför (du behöver ingen box)

24 augusti 2020

När det är viktigare att göra saker rätt än att göra rätt saker får vi problem. Här får du tre myrsteg mot checklisteterrorn.

Bli Friskvårdsguide ändå

13 augusti 2020

Att vara friskvårdsguide är ingen motorväg till pengar och jobb. Men en härlig stig till självförverkligande.

Nötskrika

Håll dig stark med nötskrikemetoden

11 augusti 2020

Nötskrikans tid är nu. Ut och kolla – du kan lära dig något viktigt.

Sommarens utemaning: Niksa

10 juli 2020

Att niksa är att göra ingenting – med avsikt. Trendigt och riktigt bra för din hälsa. I alla fall om man får tro holländarna.

”Kursen tände en gnista”

8 juli 2020

Jan Ahlström från Malmö var den första som genomförde kursen Friskvårdsguide på distans. Nu vill han hjälpa fler människor upptäcka lugnet i naturen.  ”Kursen tände en gnista. Nu är jag sugen på att sätta igång.”

Coronablues? Naturen hjälper!

8 juli 2020

Har du drabbats av Coronablues? Gå ut! En stund i en park kan hjälpa dig klara krisen, visar ny forskning. 

Naturen är din kompis

7 juli 2020

Naturen är din välvilliga relax och terapisoffa. Men ännu mer din kompis. Var rädd om det kompisskapet.

Får du guida på annans mark?

17 juni 2020

Tillåter allemansrätten att du tar betalt för att genomföra skogsbad på annans mark? Ja, men det finns en del att tänka på. 

Stefan och Annelie är Svenska mästare i stubbsittning

Bli Svensk mästare i stubbsittning

12 juni 2020

Kan du sitta still i naturen i en halvtimme? Då kan du bli Svensk mästare i stubbsittning. Och du har allt att vinna.

Att balansera över stenar är ett sätt att variera sin promenad. Foto: Ulf Lysholm.

Promenera med kvalitet! 13 tips för att få ut mer av dina promenader.

1 juni 2020

Att promenera är suveränt för hälsan. Men om du lägger in variation blir det ännu roligare och bättre. Här får du 13 tips du kan börja använda direkt. 

Naturen räddar liv

28 maj 2020

Projektet Häng med oss ut i Skåne gör att deltagaren Per orkar leva lite till, och har ökat välbefinnandet för alla deltagare.

Boken Närmare naturen av Åsa och Mats Ottosson.

Boken som för dig närmare naturen

20 maj 2020

Boken Närmare naturen är nästan lika njutbar som en promenad på en skogsstig.

Snubbe på stubbe i Friluftsliv

14 maj 2020

Tjohoo! Sveriges största friluftstidning hängde med Utemaningen på en tretimmarsvandring. Läs reportaget här.

Almfrukter.

Upptäck naturens eget godis!

13 maj 2020

Har du upptäckt granskott och almfrukter? Testa naturens eget godis!

Natur på recept? Varsågod!

13 maj 2020

Är det äntligen dags för Natur på recept? Nu finns enkla metoder som fungerar!

Naturen är din kompis. Visa det, är du snäll!

29 april 2020

Tjohoo, vad kul att du också vill vara i naturen. Men var snäll och bete dig som en kompis!

Emilia hjälper dig leva nära

22 april 2020

Lev nära! Då utvecklas du samtidigt som du är rädd om planeten. Det säger författaren Emilia Arvidsson.

Hälsoresa på en minut

21 april 2020

Välkommen till världens kortaste hälsoresa. Den kommer göra dig gott till både kropp och sinne. Du kan ta den nu.

Friskvårdsguider i Sverige

Så skogsbadar vi smittsäkert

2 april 2020

Kan vi fortsätta arrangera skogsbad trots coronapandemin? Ja, om vi är försiktiga. Så här har jag använt Folkhälsomyndighetens nya verktyg för riskbedömning. 

”Fem minuter räcker för att gå ner i varv”

26 mars 2020

– Alla är rörande överens: det här borde jag göra oftare, säger Caroline Sjunner, pedagog på Miljöverkstaden i Helsingborg och utbildad Friskvårdsguide. 

Hitta lugnet med Tussilagometoden

24 mars 2020

Kan en tussilago inspirera till jämnmod, tillit och glädje? Klart den kan! Ut och njut!

Jobba med hög verkningsgrad

28 februari 2020

När du har koll på vilken effekt du vill få ut kan du lättare jobba med hög verkningsgrad. Dagens stund i solen gav mer än dubbelt så hög verkningsgrad som en bensinmotor enligt mina beräkningar.

Tyresöradion testar Naturenkuren

21 februari 2020

Idag fick Utemaningen finbesök av Tyresöradion. Det blev en intervju, men först en rejäl provkörning.

Stubbsittning ger nya ut- och insikter

Ett spa för hjärnan. Med tallbarrsdoft

18 februari 2020

Att göra ingenting i naturen är som ett spa för hjärnan. Oavsett om det kallas mindfulness, stubbsittning eller skogsbad. Testa!

Utemaningen + KravXperts = sant

12 februari 2020

Kunniga kravställare ska få kluriga ut-och insikter bland buskar och blad i höst. Och leriga skor.

Skogsbadsdags!

Det bästa sättet att minska stress

11 februari 2020

Vill du minska stressen? Sätt igång! Här är ett försök till helhetsgrepp, och du kan börja var du vill. Det bästa sättet att minska stress – är att minska stress.

Är naturen mindfulness?

3 februari 2020

När du känner dig avspänd i naturen, är det mindfulness du övar då? Eller är det något annat? Och hur ska du tänka för att få ut mest av din stund i skogen? 

Bok som ger hopp i mörka tider

21 januari 2020

Att låtsas som om problemen inte finns är ingen lösning. Men inte heller att låta sig golvas av dem. Den här boken visar på ett bättre sätt. Läs den!

Bosse i Tyresöradion

13 november 2019

Hur funkar ett skogsbad? Vad är en gladpromenad? Vad gör man i skogen på Black Friday? Lyssna på Tyresöradions intervju med mig så får du svar.

Viktig bok om naturnärvaro

8 november 2019

Naturens hemlighet av Eva Sanner kan bli din biljett till ett kungarike. Läs den och börja ditt vänligare liv redan idag.

Träna smilbanden. Också!

18 oktober 2019

Kul träningsbok (eller nåt) med attityd. Läs den innan du stelnar till alldeles i smilbanden.

Så blir företagen en naturkraft för en bättre värld

14 oktober 2019

Hur kan så många må så dåligt när företagen går så bra? Och vad kan vi göra åt det?  Det är hög tid att ge företagen ett syfte som spelar roll.

Tillämpa djurskyddslagen på jobbet

7 oktober 2019

Varför ska vi nöja oss med arbetsmiljölagens mål ”inte bli sjuk eller skadad av jobbet”? Tillämpa djurskyddslagen och sikta på välbefinnande i stället. 

Dags att dra en gräns mot stress.

Säg nej till stressen – på allvar

30 september 2019

Aldrig har vi haft så tuffa lagar mot stress i arbetslivet som nu. Ändå verkar stressen inte minska. Dags att angripa problemen vid källan. Säg nej till stressen – på allvar. 

Premiär för Stigmetoden som webbkurs

18 september 2019

Vill du ha enkla tips för hur du mår bra med naturen på bara 15 minuter om dagen? Grattis, nu finns Stigmetoden som webbkurs. 

Därför mår du så bra i naturen. Forskning och erfarenhet.

28 juni 2019

Naturen kan minska stress, förebygga sjukdom och stärka välbefinnandet. Men hur vet vi det?  Varsågod – här är några exempel på vad forskare och andra kommit fram till. 

Agneta Österman Lindquist.

Välkommen till webbinariet Långsamt är också framåt

17 juni 2019

Lär dig Agneta Österman Lindquists bästa löparknep. Gratis webbinarium.

Henny Sahlin, Friskvårdsguide.

Henny lär dig närvaro i naturen

20 maj 2019

Henny Sahlin är Friskvårdsguiden som har naturen som både jobb och fritid. När hon inte arbetar med friluftsliv lär hon ut Närvaro i naturen i Dalarna.