Utemanarbloggen

Bosse Roséns tankar från stubben

Bosse Rosén. Foto: Erja Lempinen

Lina gick från sängliggande till friskvårdsguide

2021-11-17

För fem år sedan orkade Lina Milhav knappt ta sig ur sängen. Men i skogen hittade hon ny kraft. Idag är hon utbildad Friskvårdsguide och guidar hon andra till lugn och fokus. – Nu är jag igång! Det känns fantastiskt roligt att ha tagit steget och börjat guida till lugnoch fokus i naturen som Friskvårdsguide,…

Bota din naturbrist

Bota din naturbrist ett myrsteg i taget

2021-11-17

Naturbrist gör dig fet, stressad och rotlös. Dessutom förstör den livsbetingelserna för våra medvarelser. Idag är rätt dag att börja bota din naturbrist. Varsågod, här får du en bunt myrsteg mot naturbrist och för vardagsharmoni.

Minska stressen snabbt – gå långsamt

2021-08-17

Bryt stress-spiralen och få tillbaka fokus på några minuter med gående meditation. Varsågod – här får du en instruktion i några enkla steg. Och en ljudfil du kan ta med dig ut.

Gör en segergest och må som en vinnare

2021-08-03

Något så enkelt som att sträcka armarna i vädret kan göra tillvaron både lättare och roligare. Men använd den med omdöme.

Stubbsittning ger nya ut- och insikter

Nybörjarens guide till skogsbad

2021-08-02

Skogsbad innebär ”att vara i naturen med alla sinnen”, och är suveränt för att minska stress. Och du kan enkelt börja skogsbada på egen hand. Här får du en komplett nybörjarguide.

”Dödskalleväxten” bergsyra är mindre giftig än rabarber. Och uppfriskande.

2021-06-22

”Friskvårdsguide propagerar för att äta dödskallemärkt växt”. Jag kan se kvällstidningsrubrikerna framför mig. Vad har jag nu ställt till med?

Nio tips för att guida företagsgrupper.

Ska du guida företag? Tänk på det här.

2021-06-07

När du guidar en företagsgrupp har deltagarna inte själva valt att komma. Det mångdubblar risken för en flopp. Men med lite eftertanke gör du företagsguidningen till en positiv upplevelse för alla.

Digital tillgänglig naturguidning

2021-06-02

Hur kan man uppleva naturen om man har en funktionsvariation? Ett sätt är med en digital guidning. I juni 2021 skedde en inspelning på Skogsslingan i Trastsjöskogen i Österåker.

Annelie ”bara gjorde det” och är nu färdig Friskvårdsguide

2021-05-20

Har du något projekt du går och drar på? Då kan du inspireras av Annelie Hultgren som vaknade upp och tänkte ”Idag gör jag det bara”. Nu är hon en av landets drygt 200 friskvårdsguider.

Förvilda arbetsdagen!

Fixa en mikro-friluftsdag på tio minuter

2021-04-28

Missade du att fixa en friluftsdag för dina kollegor på Hela Sveriges friluftsdag? Lugn, här kommer tipsen på hur du ordnar en mikro-friluftsdag på tio minuter.

Spela påskfågelbingo – vinn en kurs

2021-03-30

Fördjupa din naturupplevelse i påsk med världens enklaste (?) fågelbingo. Du behöver bara höra eller se tre fåglar för att få bingo och ha chans att vinna en onlinekurs från Utemaningen. Lämna ditt svar senast på annandag påsk för att vara med i dragningen.

Caroline Henriksson är nybakad friskvårdsguide och igång med att leda skogsbad och skogsyoga

Caroline – Friskvårdsguide som kör skogsyoga

2021-03-26

Yogaläraren Caroline Henriksson på Åland blev färdig Friskvårdsguide i mars 2021 efter att ha gått utbildningen Friskvårsguide online. Nu är hon igång med skogsbad och skogsyoga. Läs hennes topp-4 tips för dig som vill komma igång och guida.

Stoppa tankesnurret vid stubbsittning

2021-03-26

Snurrar tankarna mer än du har lust med när du stubbsitter? Låt det vara som det är. Men du kan också fokusera på andningen en stund.

Livsnjutaraspiranter – välkomna hit!

2021-03-24

Utemaningen vänder sig till livsnjutaraspiranter med åtminstone en liten gnista att hitta välbefinnande.

Fem enkla steg till välbefinnande.

Fem enkla steg till välbefinnande

2021-03-16

Den 20 mars är World Happiness Day, men du kan börja njuta av livet redan idag. Enligt forskaren Nic Marks finns det fem rätt enkla saker vi kan göra för att må bra. De kommer förstås inte lösa alla dina problem, men i längden kan de göra dig både gladare och mer välfungerande.

Sjutton bra skäl att börja med stubbsittning

2021-03-16

Stubbsittning – att bara sitta still i naturen – är nog världens mest eleganta friskvård och det enklaste sättet att motverka naturbrist. Men vad är det som är så bra med stubbsittning egentligen? Varsågod – här får du 17 bra skäl att börja med stubbsittning.

Latmaskens genvägar till lagom ork på jobbet

2021-03-11

Hoppa över träningsschemat och använd företagets hälsopolicy kreativt. Det är några genvägar till ork på jobbet.

Marianne Larsson – stubbsittande bonnatös som pilgrimsvandrar för klimatet

2021-02-18

Marianne Larsson är utbildad friskvårdsguide, egenföretagare och hängiven stubbsittare. Här får du hennes bästa tips för att må bra med naturen.

Missa inte boken Gröna rehabs modell

2021-02-17

Är du intresserad av natur och hälsa har du förmodligen hört talas om Gröna rehab i Göteborg. Nu kommer boken där de berättar om sin metod för stressrehabilitering. Missa den inte. (Inlägget innehåller reklam genom en annonslänk för Bokus.)

”Träd och människor hör ihop”

2021-02-16

En doktorsstudent som forskar om människors förhållande till träd är ovanligt. Ännu ovanligare om doktorn forskar vid Handelshögskolan. Möt Jenni Puroila, forskaren vid Handels som vill få oss att inse att människors och träds välbefinnande hänger ihop. (Artikeln är på engelska).

Så ordnar du skogsbad på vintern

2021-02-09

Skogsbad på vintern, går det? Det är ju kallt, finns inte mycket att dofta på. Och det är svårt att stressa ner när man fryser. Men vintern kan vara en fantastisk tid för naturupplevelser – om du och deltagarna är rätt förberedda. Här får du mina sju bästa tips för att ordna skogsbad på vintern.

Friskvårdstimmen är nu. Säg ajöss till skräptid!

2021-02-04

Bestäm dig för att all tid ska vara meningsfull och säg ajöss till skräptid.

Hoppa över ditt träningsprogram och få starka ben

2021-02-01

Träningsprogram är värdelösa. Träning gör skillnad. Hoppa över ditt träningsprogram och få starka ben.

Så väljer du en bra plats för din stubbsittning

2021-01-29

Att välja en bra plats för din stubbsittning gör dig bättre på att urskilja vad som får dig att må bra i vardagen. Här får du tre tips för att välja din plats med omsorg.

Viktoria gick kursen Friskvårdsguide från Nya Zeeland.

Viktoria guidar till lugn i Nya Zeeland

2021-01-28

Viktoria Chamberlain gick kursen Friskvårdsguide online från Nya Zeeland. Nu leder hon Nature immersion walks bland 700 år gamla träd.

Ta en paus! Foto: Dreamstime.

Vilket pausprogram är bäst?

2021-01-20

Du är gjord för att gå i skogen, inte sitta vid en dator. Men ett pausprogram eller andra knep kan minska riskerna och göra tillvaron lite skönare.

Magiska mikropauser utskrivbar plansch A4

Nio magiska mikropauser som håller dig fräsch vid datorn

2021-01-15

Sitter du och stelnar till vid datorn? Ta en mikropaus! Varsågod, här får du nio magiska mikropauser du kan göra nu.

Stubbsittning på vintern – så gör du den till en njutning

2021-01-12

Tvekar du inför att slå dig ner i skogen när det är mörkt, kallt och blåsigt? Jag förstår dig. Men stubbsittning på vintern kan vara en fantastisk upplevelse om du är rätt förberedd. Här får du sju tips till en lyckad stubbsittning på vintern. 

Utemaningen håller igång trots corona.

Utemaningen och corona

2020-12-24

Utemaningens kurser och aktiviteter håller igång! Naturen är en av de säkraste platserna att vara på. Och vi tar det varligt.

Jobba med naturen i stället för mot. Funkar på jobbet också.

Vill du må bra? Tänk som en vandrare!

2020-12-16

Tänk som en vandrare, och du kan minska stress, öka produktivitet och vara rädd om planeten.

Gör det med naturen

2020-12-10

Vill du må bra, spara pengar och vara snäll mot planeten? Gör det du gör med naturen i stället för mot. Din vardag blir aldrig tråkig. 

Stubbsittning - en genväg till välbefinnande.

Stubbsittning – en genväg till välbefinnande

2020-12-02

Jag älskar stubbsittning och tycker att du ska börja med det bums. I den här artikeln förklarar jag varför stubbsittning är en enkel genväg till välbefinnande.

Lisen Sundgren i en hagtornsbuske.

Lisen Sundgren guidar till en vildare vardag

2020-12-01

Boken Äta vilda växter har nominerats till ”Kokboks-VM”. Men författaren Lisen Sundgren guidar inte bara till ätliga växter. Hon vill få oss att leva en vildare vardag också.

Krama träd - ett sätt att stärka din relation till naturen.

Krama naturen och väx som människa

2020-11-25

Din relation till naturen är ett uppdrag som hjälper dig utvecklas. När du kramar naturen växer du som människa.   

Hjälp mig göra stubbsittning till en folkrörelse

Hjälp mig göra stubbsittning till en folkrörelse

2020-11-13

Stubbsittning kan vara världens mest effektiva friskvård. Ändå pratas det så lite om det. Det vill jag ändra på. Jag vill göra stubbsittning till en folkrörelse. Och jag behöver din hjälp!

Nybörjarens guide till stubbsittning

Nybörjarens guide till stubbsittning

2020-11-12

Stubbsittning är förmodligen världens mest effektiva friskvård, sett till effekt jämfört med kostnad. Varsågod: här får du nybörjarens guide till stubbsittning!

Pinnfulness. En skön pausövning för hjärnan!

2020-11-02

Trött i skallen? Ge hjärnan ny energi på en minut. Allt du behöver är en skogspinne. Varsågod – en övning i pinnfulness, en enkel pausövning för hjärnan.

Vi människor har också rätt till ett naturligt beteende.

Sju steg till hållbart datorarbete

2020-10-30

Datorjobbet stressar och sliter. Men många måste eller vill jobba framför skärm. Det är inte kört för det. Här är sju steg till ett hållbart datorarbete.  

Pausövning med pinne. Ny energi på några sekunder.

Pausövning med pinne

2020-10-26

Stelnat till vid datorn? Varsågod – här får du världens enklaste pausövning för skuldrorna. Allt du behöver är en skogspinne*.

Svårt att sova? Ta dig en stubbsittning!

2020-10-16

Svårt att sova? Ta dig en stilla stund i naturen. Stubbsittning kombinerar minst tre mekanismer som förbättrar sömnen.

Nu blir kursen Friskvårdsguide ännu vildare.

Kursen Friskvårdsguide blir ännu vildare

2020-10-08

Nu blir kursen Friskvårdsguide ännu vildare. På kurserna i november är även fika och lunch utomhus för att öka naturupplevelsen.

Ta en wow-promenad, må bättre och hjälp världen

2020-10-05

När fick du en känsla av förundran senast? Modern forskning visar att wow-ögonblick kan få dig att både må bättre själv och bli mer välvillig mot andra. Kanske är förundran den viktigaste må bra-faktorn att odla nu!

Gladpromenaderna är tillbaka!

2020-09-28

Nypremiär för Gladpromenader i Tyresö. Nu med extra skogskänsla. Start på måndag den 5 oktober 2020 kl 13.

Får du använda termen skogsbad?

2020-09-21

Det är ok att kalla din aktivitet för skogsbad. Tänk bara efter hur det känns för dig.

Tänk utanför (du behöver ingen box)

2020-08-24

När det är viktigare att göra saker rätt än att göra rätt saker får vi problem. Här får du tre myrsteg mot checklisteterrorn.

Bli Friskvårdsguide ändå

2020-08-13

Att vara friskvårdsguide är ingen motorväg till pengar och jobb. Men en härlig stig till självförverkligande.

Nötskrika

Håll dig stark med nötskrikemetoden

2020-08-11

Nötskrikans tid är nu. Ut och kolla – du kan lära dig något viktigt.

Sommarens utemaning: Niksa

2020-07-10

Att niksa är att göra ingenting – med avsikt. Trendigt och riktigt bra för din hälsa. I alla fall om man får tro holländarna.

”Kursen tände en gnista”

2020-07-08

Jan Ahlström från Malmö var den första som genomförde kursen Friskvårdsguide på distans. Nu vill han hjälpa fler människor upptäcka lugnet i naturen.  ”Kursen tände en gnista. Nu är jag sugen på att sätta igång.”

Coronablues? Naturen hjälper!

2020-07-08

Har du drabbats av Coronablues? Gå ut! En stund i en park kan hjälpa dig klara krisen, visar ny forskning. 

Naturen är din kompis

2020-07-07

Naturen är din välvilliga relax och terapisoffa. Men ännu mer din kompis. Var rädd om det kompisskapet.

Får du guida på annans mark?

2020-06-17

Tillåter allemansrätten att du tar betalt för att genomföra skogsbad på annans mark? Ja, men det finns en del att tänka på. 

Stefan och Annelie är Svenska mästare i stubbsittning

Bli Svensk mästare i stubbsittning

2020-06-12

Kan du sitta still i naturen i en halvtimme? Då kan du bli Svensk mästare i stubbsittning. Och du har allt att vinna.

Att balansera över stenar är ett sätt att variera sin promenad. Foto: Ulf Lysholm.

Promenera med kvalitet! 13 tips för att få ut mer av dina promenader.

2020-06-01

Att promenera är suveränt för hälsan. Men om du lägger in variation blir det ännu roligare och bättre. Här får du 13 tips du kan börja använda direkt. 

Naturen räddar liv

2020-05-28

Projektet Häng med oss ut i Skåne gör att deltagaren Per orkar leva lite till, och har ökat välbefinnandet för alla deltagare.

Gå barfota och släpp loss fötterna

2020-05-25

Att gå barfota är livskvalitet. Unna dig en barfotapromenad redan idag och ge fötterna lite andrum. Men se upp för tistlarna!

Boken Närmare naturen av Åsa och Mats Ottosson.

Boken som för dig närmare naturen

2020-05-20

Boken Närmare naturen är nästan lika njutbar som en promenad på en skogsstig.

Snubbe på stubbe i Friluftsliv

2020-05-14

Tjohoo! Sveriges största friluftstidning hängde med Utemaningen på en tretimmarsvandring. Läs reportaget här.

Almfrukter.

Upptäck naturens eget godis!

2020-05-13

Har du upptäckt granskott och almfrukter? Testa naturens eget godis!

Natur på recept? Varsågod!

2020-05-13

Är det äntligen dags för Natur på recept? Nu finns enkla metoder som fungerar!

Naturen är din kompis. Visa det, är du snäll!

2020-04-29

Tjohoo, vad kul att du också vill vara i naturen. Men var snäll och bete dig som en kompis!

Emilia hjälper dig leva nära

2020-04-22

Lev nära! Då utvecklas du samtidigt som du är rädd om planeten. Det säger författaren Emilia Arvidsson.

Hälsoresa på en minut

2020-04-21

Välkommen till världens kortaste hälsoresa. Den kommer göra dig gott till både kropp och sinne. Du kan ta den nu.

Så skogsbadar vi smittsäkert

2020-04-02

Kan vi fortsätta arrangera skogsbad trots coronapandemin? Ja, om vi är försiktiga. Så här har jag använt Folkhälsomyndighetens nya verktyg för riskbedömning. 

”Fem minuter räcker för att gå ner i varv”

2020-03-26

– Alla är rörande överens: det här borde jag göra oftare, säger Caroline Sjunner, pedagog på Miljöverkstaden i Helsingborg och utbildad Friskvårdsguide. 

Hitta lugnet med Tussilagometoden

2020-03-24

Kan en tussilago inspirera till jämnmod, tillit och glädje? Klart den kan! Ut och njut!

Jobba med hög verkningsgrad

2020-02-28

När du har koll på vilken effekt du vill få ut kan du lättare jobba med hög verkningsgrad. Dagens stund i solen gav mer än dubbelt så hög verkningsgrad som en bensinmotor enligt mina beräkningar.

Tyresöradion testar Naturenkuren

2020-02-21

Idag fick Utemaningen finbesök av Tyresöradion. Det blev en intervju, men först en rejäl provkörning.

Stubbsittning ger nya ut- och insikter

Ett spa för hjärnan. Med tallbarrsdoft

2020-02-18

Att göra ingenting i naturen är som ett spa för hjärnan. Oavsett om det kallas mindfulness, stubbsittning eller skogsbad. Testa!

Utemaningen + KravXperts = sant

2020-02-12

Kunniga kravställare ska få kluriga ut-och insikter bland buskar och blad i höst. Och leriga skor.

Skogsbadsdags!

Det bästa sättet att minska stress

2020-02-11

Vill du minska stressen? Sätt igång! Här är ett försök till helhetsgrepp, och du kan börja var du vill. Det bästa sättet att minska stress – är att minska stress.

Är naturen mindfulness?

2020-02-03

När du känner dig avspänd i naturen, är det mindfulness du övar då? Eller är det något annat? Och hur ska du tänka för att få ut mest av din stund i skogen? 

Bok som ger hopp i mörka tider

2020-01-21

Att låtsas som om problemen inte finns är ingen lösning. Men inte heller att låta sig golvas av dem. Den här boken visar på ett bättre sätt. Läs den!

Så fixar du skogsbad i mörker

2019-11-22

Kan man guida till lugn och fokus när det är mörkt? Mitt i vintern?  Klart man kan! Det är supermysigt. Men det är lite att tänka på. Här får du en komplett miniguide till vintermyspromenad! 

Bosse i Tyresöradion

2019-11-13

Hur funkar ett skogsbad? Vad är en gladpromenad? Vad gör man i skogen på Black Friday? Lyssna på Tyresöradions intervju med mig så får du svar.

Viktig bok om naturnärvaro

2019-11-08

Naturens hemlighet av Eva Sanner kan bli din biljett till ett kungarike. Läs den och börja ditt vänligare liv redan idag.

Träna smilbanden. Också!

2019-10-18

Kul träningsbok (eller nåt) med attityd. Läs den innan du stelnar till alldeles i smilbanden.

Så blir företagen en naturkraft för en bättre värld

2019-10-14

Hur kan så många må så dåligt när företagen går så bra? Och vad kan vi göra åt det?  Det är hög tid att ge företagen ett syfte som spelar roll.

Tillämpa djurskyddslagen på jobbet

2019-10-07

Varför ska vi nöja oss med arbetsmiljölagens mål ”inte bli sjuk eller skadad av jobbet”? Tillämpa djurskyddslagen och sikta på välbefinnande i stället. 

Dags att dra en gräns mot stress.

Säg nej till stressen – på allvar

2019-09-30

Aldrig har vi haft så tuffa lagar mot stress i arbetslivet som nu. Ändå verkar stressen inte minska. Dags att angripa problemen vid källan. Säg nej till stressen – på allvar. 

Premiär för Stigmetoden som webbkurs

2019-09-18

Vill du ha enkla tips för hur du mår bra med naturen på bara 15 minuter om dagen? Grattis, nu finns Stigmetoden som webbkurs. 

Därför mår du så bra i naturen. Forskning och erfarenhet.

2019-06-28

Naturen kan minska stress, förebygga sjukdom och stärka välbefinnandet. Men hur vet vi det?  Varsågod – här är några exempel på vad forskare och andra kommit fram till. 

Agneta Österman Lindquist.

Välkommen till webbinariet Långsamt är också framåt

2019-06-17

Lär dig Agneta Österman Lindquists bästa löparknep. Gratis webbinarium.

Henny Sahlin, Friskvårdsguide.

Henny lär dig närvaro i naturen

2019-05-20

Henny Sahlin är Friskvårdsguiden som har naturen som både jobb och fritid. När hon inte arbetar med friluftsliv lär hon ut Närvaro i naturen i Dalarna. 

Knepet: Så blir du en njutningslöpare

2019-05-15

Många löpare ser ut som att de springer som straff. Låt det inte hända dig. Lär dig knepet som gör dig till glädjelöpare – och du får aldrig mer ett misslyckat pass. 

Miriam Wallhav på Greenfocus.se.

Miriam blev peppad att satsa

2019-05-14

Miriam Wallhav är en av dem som gått kursen Friskvårdsguide. Så här berättar hon om sig själv och vad kursen betytt för henne. 

Långsamt är också framåt

2019-05-09

Tror du att du inte kan springa men är sugen? Läs Långsamt är också framåt av Agneta Österman Lindquist.

Almfrukter.

Leta almfrukter – en hälsokur för hela kroppen

2019-05-08

Almfrukterna är här. Nu. Ge dig ut och leta efter dem idag. Du får en hälsokur för hela kroppen. Även om du inte hittar dem.

Rörelseövning med pinne.

Fem fräscha fysövningar för friskvårdsguidningen

2019-05-07

Vill du guida till lugn och ro? Sätt lite fart på deltagarna! Det kan låta motsägelsefullt, men några enkla rörelseövningar kan lyfta din friskvårdsguidning till nya höjder.

Så får du deltagare till dina guidningar

Så får du deltagare till dina guidningar

2019-05-06

Hur ska du nå ut med dina må bra-aktiviteter? Jobba långsiktigt och öka kretsen efter hand. Här får du mina fem bästa marknadsföringstips för friskvårdsguider och andra som säljer hälsa.

Ren och skär löparglädje!

Bästa löparklockan? Ingen löparklocka!

2019-05-03

Funderar du på att köpa löparklocka? Tänk igen. Löparklockan mäter allt utom det som gör löpningen kul. 

Utemaningen_sinnesövning

Sinnesövning – pratmanus

2019-04-12

Varsågod. Ett manus du som friskvårdsguide kan följa ord för ord. Lägg till eller dra ifrån som det passar dig.

Skogsbadsdags!

5 tecken på att du behöver ett skogsbad nu

2019-03-12

Stressigt på kontoret? Då är det kanske skogsbadsdags. Kolla om du har de här 5 tecknen.

Händer som matar blåmes.

Stressad? Ta en naturdusch.

2019-03-07

Vill du låta hjärnan vila en stund? Duscha i fågelsång! Här får du tre snabba tips på hur du gör din egen naturdusch.

Vill du må bra? Lär av katterna!

Sju smarta må bra-knep du kan lära av katter

2019-03-06

Vill du må vardagsbra? Lär av katterna. Här får du sju smarta må bra-knep från de bästa livscoacherna.

Kontoret tar livet av dig. Dags att slå tillbaka.

Kontoret dödar. Här är fem saker du kan göra nu.

2019-03-01

Stress dödar. Men det är bara en liten del av problemet. Här är fem snabba sätt att slå tillbaka.

Sammanhang räddar liv.

Vill du leva länge? Prata med brevbäraren.

2019-02-13

Är du redan hundra år kan du sluta läsa här. Men vill du leva länge – prata med brevbäraren. Här får du veta varför.

Fortsätt rör dig. Men lyssna på kroppen.

Utmattad? Träna lagom!

2019-02-12

Träning är bra för att förebygga stress. Men ta det varligt om du redan är utmattad är sjukgymnastens tips.

Hälsobalansen - friskvårdsbok som funkar

Fräsch friskvårdsbok som funkar

2019-02-07

Hälsobalansen av Dr Chatterjee innehåller ingen mirakeldiet utan förespråkar helhet. Lägg till natur så får du en superkur.

Världens finaste kurslokal? Foto: Eva Lundqvist.

Världens finaste kurslokal?

2019-01-29

Utemaningens kurser hålls oftast utomhus. Och det brukar vara fint. Men kanske tar Femöre i Sörmland priset? Där går Friskvårdsguide-kursen i februari.

En trappa och en minut är allt du behöver för att öka orken.

Trappa upp flåset på bara 60 sekunder om dagen

2019-01-29

Har du inte tid att träna, men vill ändå göra något för att må bättre? En trappa och en minut per dag är allt du behöver!