Jan Ahlström från Malmö var den första som genomförde kursen Friskvårdsguide på distans. Nu vill han hjälpa fler människor upptäcka lugnet i naturen. 

”Kursen tände en gnista. Nu är jag sugen på att sätta igång.”

”Vi är en del av något större”. Jan Ahlström var den första att genomföra kursen Friskvårdsguide online.

– Jag är lite av en doer, vill att det ska hända någonting. Så nu vill jag komma igång med vandringar utifrån det här konceptet, säger Jan Ahlström. 

Jan är sedan tidigare ledare för pilgrimsvandringar inom Svenska kyrkan, och tycker att han haft stor nytta av kursen Friskvårdsguide online.

– Kursen har gett mig väldigt mycket. Bara det här att bolla idéer och tankar med en annan människa har varit värdefullt. 

– Sedan tycker jag inte att tankarna i kursen skiljer sig så jättemycket från pilgrimsvandringarna, förutom att det inte har ett religiöst innehåll. Det viktiga är att inse att vi är en del av något större, säger Jan Ahlström. 

Hur har det funkat att ha övningar på distans? 

– Jag tycker det har funkat jättebra. Den fysiska närvaron har funnits där trots att det varit via mail och zoom.  säger Jan Ahlström. 

Guidade frun i Malmö

I kursen Friskvårdsguide online ingår att göra en ”riktig” guidning för en eller flera deltagare. Jan Ahlström valde att ge sin fru en egen guidning i Beijers park i Malmö. 

– Jag använde mig av ditt sjupunktsprogram och hade med en ”avstressningsvandring”, en tyst vandring och en sinnesövning. Sedan avslutade jag med 15 minuters stubbsittning

– Min fru var nöjd med vandringen och känslan som den väckte. Jag själv är också nöjd, men ska ändra lite till nästa gång, säger Jan Ahlström. 

Vad ska du göra nu? 

– Jag har precis fått upp min hemsida, meditativvandring.se och ska börja marknadsföra mina vandringar. Först vill jag göra några prova på-vandringar för att få referenser. Jag vänder mig till föreningar, privatpersoner och företag. 

– Jag tror föreningar kan vara en bra start. Då når jag även privatpersoner, som kan vara en länk vidare till företag, säger Jan Ahlström. 

Jan Ahlström erbjuder meditativa vandringar för föreningar, privatpersoner och företag.

Är det något du saknade i kursen? 

– Nej inte egentligen. Det jag gått igenom är en jättebra grund som jag kan stå på. Det räcker jättelångt. Sen kommer det förstås frågor, men då kan det bli dags för en ”Friskvårdsguide 2.0”.

–Det är ett enkelt koncept, vem som helst kan använda dina ord och guida. Sen måste man förstås göra det till sitt eget, säger Jan Ahlström.


Vill du veta mer om kursen Friskvårdsguide online?