– Alla är rörande överens: det här borde jag göra oftare, säger Caroline Sjunner, pedagog på Miljöverkstaden i Helsingborg och utbildad Friskvårdsguide. 

Caroline Sjunners specialitet är 20-minuters må bra-guidningar i naturen.

I september 2018 gick Caroline kursen Friskvårdsguide, och nu har hon gjort ett tiotal må bra-guidningar med både barn och vuxna, svenskar och människor från alla länder. 

Hur går dina guidningar till? 

– Jag brukar göra en kortare variant på bara 20 minuter i ett grönområde nära stan. 

– Jag inleder med tyst vandring där deltagarna får fokusera på fotsulorna och sedan hörseln. I en glänta med många björkar får deltagarna välja en plats och sitta tysta i  5 minuter. Efter det går vi vidare och fokuserar på synintryck eller ”Vad rör sig?” 

– Vi stannar till vid en allé av gamla bokträd, som jag uppmanar deltagarna att krama om de vill. Jag brukar också berätta om att träden utsöndrar ämnen som stärker immunförsvaret. 

– Efter det vandrar vi vidare under mer avslappnade former. Deltagarna får dela med sig, prata med en kollega om sina upplevelser kring natur, träd, eller bra platser.

– Om jag har mer tid lägger jag också in några rörelseövningar som att putta eller dra på träd, hitta balans eller olika samarbetsövningar. 

– Ibland kan jag också avsluta med en frivillig tjurrusning uppför en brant backe där pulsen höjs rejält, säger Caroline Sjunner. 

Vilka har varit med på dina guidningar? 

– Alla möjliga! 

– Det har ofta varit grupper på mellan 10 och 20 personer. Ibland är det sådana som haft ett möte hos oss eller gjort ett studiebesök.

– Jag har också guidat mina kolleger från olika avdelningar, företag i Helsingborg, förskollärare och även skolbarn, säger Caroline Sjunner. 

Vilka reaktioner har du fått?  

– Alla är hittills rörande överens: de säger ”detta borde jag göra oftare”. 

– Andra reaktioner jag fått är: 

  • Jag känner mig piggare,
  • Varför kramar jag inte träd mer?
  • Avslappnad (efter 5 min ensamtid),
  • Alla fåglar som hörs,
  • Det bästa med detta besöket var skogsbadet.

– För många är upplägget så enkelt att de blir förvånade. Och att 5 minuter räcker för att gå ner i lite varv. 

– Självklart kan man ju vara ute hur länge som helst, men många har jobb som inte tillåter det. Efter deras deltagande hos oss, så känner de att 5 minuter klarar jag ju! 

– Detta har varit en av poängerna med att låta min lilla skogsbadsrunda vara så kort. Att uppmuntra till att ”varje steg räknas” liksom, säger Caroline Sjunner.

Vad är på gång framöver? 

– Vi håller på att bygga upp ett koncept kring hållbarhet, livskvalitet och de globala målen, där passar detta så fint. Jag tycker så mycket om att uppleva dessa stunder med deltagarna. 

–I april ska jag hålla en lite längre vandring med både skogsbad och rörelse som inspiration till andra som jobbar med Utomhuspedagogik. Då ska jag försöka göra ett upplägg på ca en och en halv timme. Jag har en plan som jag tror funkar. 

– Jag skulle också vilja göra något med skolor i framtiden, för jag tror att eleverna behöver det. 

”Naturen behövs mer än någonsin som en trygg famn”

– Egentligen skulle jag vilja starta igång något NU,  med tanke på hur samhället stänger ner den ena funktionen efter den andra. 

– För att inte folk ska bli galna av oro så behövs ju naturen mer än någonsin som en trygg famn. Jag tänker ju att ju fler som är ute desto bättre. Men politiken och de krafter som är i rörelse just nu är starka – det är inga lätta tider för någon, säger Caroline Sjunner. 

Läs mer om Caroline och Miljöverkstaden: 

https://miljoverkstaden.helsingborg.se/

https://habiteum.se/

https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/friluftsliv-och-motion/naturomrade/jordbodalen/