Marianne Larsson är utbildad friskvårdsguide, egenföretagare och hängiven stubbsittare. Här får du hennes bästa tips för att må bra med naturen.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Marianne Larsson driver Källarbacken.nu.
Marianne Larsson. Bonnatösen som ägnat sig åt stubbsittning hela livet.

Vem är Marianne Larsson?

– Jag är en bonnatös i grunden, uppvuxen på en mindre lantgård med djur, natur och skog runt knuten och inpå livet.

– Utbildade mig till landskapsvetare och samtalscoach samt inom Non-violent communication. Just nu lär jag mig mer inom meditation, qigong och tai chi – riktigt inspirerande.

– Sedan två år tillbaka har driver jag mitt företag Källarbacken i Hässleholm. Jag jobbar med hälsa och välmående i naturen, till exempel skogsbad, samtalscoaching, föreläsningar och som rekreationskonsult.

– Jag har också förmånen att få vara mamma till tre vuxna barn.

”Naturen betyder allt”

– Naturen betyder allt för mig. Det är där jag arbetar och har mitt levebröd, jag hämtar inspiration, återhämtar mig och har mina bara-vara stunder, stubbsittning, säger Marianne Larsson.

”När jag har stora beslut att fatta så tar jag mig alltid en tur i skogen först.”

Marianne Larsson på Källarbacken.nu

– När jag har stora beslut att fatta så tar jag mig alltid en tur i skogen först. Har jag skrivuppgifter så hämtar jag inspiration i naturen, under promenad eller stilla varande.

– Då vaknar kreativiteten!

Pilgrimsvandrar för klimatet

Marianne Larsson är också delaktig i Svenska kyrkans projekt med pilgrimsvandringar för klimatet.

Pilgrims walk for future är ett nationellt uppdrag från Svenska kyrkan. Vadstena pilgrimscentrum har fått uppdraget att leda en pilgrimsvandring från Vadstena till klimatmötet COP26 i Glasgow, Storbritannien 2021.

– Projektet sker i samarbete med Växjö- och Lunds stift och är en del av Svenska kyrkans nationella färdplan för klimatet. Min roll är att projektleda och samordna vandringen genom Växjö- och Lunds stift.

– Denna vandring handlar om att sätta klimatet främst på agendan och alla kommer kunna delta på olika sätt. Du kan vandra med den grupp som startar i Vadstena eller ordna egna vandringar lokalt i samma anda.

Marianne Larsson utövar stubbsittning.
”Att låta naturen komma riktigt nära är stubbsittning för mig”, säger Marianne Larsson.

Stubbsittare hela livet

Stubbsittning har jag gjort genom hela mitt liv. Ibland liggandes på rygg i gräset, ibland sittandes på en stubbe, ibland lutandes mot ett träd. Det spelar ju inte så stor roll hur eller var jag gör det, bara jag gör det.

– Att sitta och ”tomglo”, låta tankarna vandra, blicken landa på stort o smått i fjärran eller nära, lyssna in de naturliga ljuden, låta tid och rum flyta ihop och naturen komma riktigt nära, det är stubbsittning för mig, säger Marianne Larsson.

– Jag hade sällskap av en en musfamilj en gång när jag låg på mage i grönsgräset. Mössen såg ut att ha så bråttom när de kilade upp och ner mellan grenar och blad. Så söta!

Mäktigt möte med älg

– En riktigt nära upplevelse med skogens konung är en annan ståendes ”stubbsittning” upplevelse.

– En älgko med två kalvar kommer lunkandes emot mig, stannar upp och äter blad från buskarna ca 5 -10 m ifrån mig. De vandrar sakta iväg ifrån mig, men vänder och kommer rakt emot mig!

– Älgkon och jag står öga mot öga, eller ja hon tittar ner på mig och jag tittar upp mot henne. Vi ser varandra rakt in i ögonen i några sekunder innan familjen vänder och springer iväg. Mäktigt!

”Den bästa återhämtningen är den som blir gjord”.

Marianne har några tips för den som vill må bra med naturen.

– Gör det så enkelt som möjligt, gå bara ut, slå dig ned och bara-va. Börja med små korta stunder och bygg på. Ställ inga krav eller förväntningar om att det ska utföras si eller så, vara si eller så – utan så enkelt som möjligt.

– Det viktigaste är att återhämta sig. Som med alla annan träning behöver även återhämtning upprepas om och om igen och den bästa är den som blir gjord.

–Ju svårare man har för att sitta still desto mer behöver man det antagligen, men gör det så enkelt och kravlöst som det bara går, tänk ”görbart”, säger Marianne Larsson.

Läs mer om Marianne Larsson på Källarbacken.nu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.