Att låtsas som om problemen inte finns är ingen lösning. Men inte heller att låta sig golvas av dem. Den här boken visar på ett bättre sätt. Läs den!

En bok som hjälper dig behålla värdigheten i knepiga tider.

Är det tillåtet att njuta av livet fast klimatet är på väg åt fanders? 

Och hur ska man förhålla sig till alla problem utan att själv gå under? 

Boken Aktivt hopp. Att möta vår tids utmaningar utan att bli galen av Joanna Macy och Chris Johnstone ger bra svar på båda frågorna. Den kan vara ett stöd och ge kraft i en tid när det känns som om problemen är överväldigande. Det är några veckor sedan jag läste den nu, men det här är några saker jag fått med mig av boken. Eller om det är min egen tolkning av den:  

Två dåliga sätt – och ett bra

Det finns idag två mindre bra sätt att förhålla sig till klimatkrisen. 

  1. Business as usual. Det är för jobbigt att tänka på klimatförändringarna, så därför låtsas jag som om de inte finns. Det här sättet är dåligt på två sätt. För det första hjälper det ju inte klimatet. Men för det andra ligger ändå insikten och pyr där under ytan och kostar energi. 
  2. ”Det är kört.” Det är lätt att tänka att det redan är för sent att göra något, så därför spelar det ingen roll vad jag gör. Förutom att du kan bli deprimerad leder det här förhållningssättet till att du blir passiv. Det mår vi inte bra av. 

Den tredje vägen – aktivt hopp

Boken visar på en tredje väg som är mycket mer konstruktiv. Den går ut på att se problemet i hela dess vidd, och tillåta sig känna sorg, ilska och frustration. Gärna manifestera sorgen över till exempel en utrotad art med en tyst minut. Men inte låta det stanna där. 

Utan i nästa steg tänka efter vilken utveckling man hoppas på, och sedan göra det man kan för att hjälpa den bli verklighet. 

Det spelar ingen roll om det du gör är litet, poängen är att du gör något aktivt. 

Och under tiden är det inte bara tillåtet utan nödvändigt att se till din egen hälsa genom att njuta och vara tacksam över allt som faktiskt fortfarande finns. 

Du styr

Förhållningssättet aktivt hopp är så bra för att det ger handlingskraft utan att vare sig försköna verkligheten eller låta problemen knocka dig. 

Det kan tillämpas på alla möjliga problem och förtretligheter, inte bara jordens ödesfrågor som klimat och artutrotning. Du kan öva dig i aktivt hopp varje dag, och blir därmed en aktiv, ansvarstagande kraft för ditt eget liv, snarare än ett offer. Det är värt mycket. 

Bokens titel är synnerligen väl vald. Hopp är bra. Aktivt hopp är mycket bättre. 

Låna boken på bibblan redan idag. Vill du prompt äga den kan du köpa den på Bokus. (Sponsrad länk).

Fortsätt sticka ut! 

/Bosse