Lev nära! Då utvecklas du samtidigt som du är rädd om planeten. Det säger författaren Emilia Arvidsson.

Emilia Arvidsson inspirerar till att ”leva nära”.

– Jag var ute i skogen och hade tusen idéer som snurrade i huvudet när jag kände att jag behövde ta en paus och tänkte ”nu bryter vi här”. Då fick jag syn på en stor padda som kom vandrande över vägen.

– Den hade jag nog inte sett om jag inte stannat upp och riktat uppmärksamheten utåt, säger Emilia Arvidsson. 

Ett konkret exempel på att naturen kan fånga vår uppmärksamhet, om vi bara är öppna för det, enligt Emilia Arvidsson.

Emilia skriver just nu en bok om att ”leva nära” och hur det kan få oss att må bättre och samtidigt vara rädda om planeten. 

– Att leva nära kan betyda att vara nära naturen. Men också att komma nära sig själv, säger Emilia Arvidsson.

”Sluta fokusera på billig mat”

– Ta det här med rörelse. Dukan se dig som ”en tränande person”. Men om du lever nära kroppen kan det i stället handla om att lyssna på kroppen och leta efter möjligheter till små stunder av rörelse. Utan att du behöver dra på dig tights eller ha de senaste joggingskorna, säger Emilia Arvidsson. 

Emilia funderar mycket om personliga val, vad som är viktigt i livet och vad vi väljer att lägga vår tid och våra resurser på. 

– Jag blir tokig när folk pratar om billig mat. Jag tycker vi borde lägga mer pengar på bra mat. Att bara se på lågt pris säger något om hur vi värderar maten.

Vila och natur hänger ihop

Naturen har en stor plats i Emilias tillvaro. 

– Jag är ute i naturen varje dag, ofta vid Lycksjön i Tyrestaskogen. Jag har varit utmattad och känner att jag läker i naturen.

– Jag blir så glad när jag ser hur Friluftsfrämjandet i flera kommuner i Skåne samarbetar med socialpsykiatrin för att få fler att komma ut och dra nytta av naturens läkande effekter. När jag mådde dåligt var det aldrig någon som föreslog att jag skulle gå med i någon utegrupp. Men vila och natur hänger ihop, säger Emilia Arvidsson. 

Emilia tror att många egentligen vet att de skulle må bra av att vara mer i naturen, men att de ändå inte gör plats för naturen i sina liv. 

– Det största hindret är kanske vår strävan efter att optimera livet. Det är som att man skulle vilja att någon annan går ut i naturen åt en, säger Emilia Arvidsson. 

Hon menar också att det ibland kan vara svårt  att hitta lugn och avkoppling, trots att man är i naturen. 

– Det finns så många distraktioner. Det kan krävas övning och färdighet för att ta vara på lugnet i naturen. 

Var nära! Emilias bästa må bra-tips

Emilia har några tips till dig som vill leva lite mer nära: 

  • Ta dig till din närmsta natur men gå in med känslan att det är första gången du är här. Våga utforska det nämsta utan att få känslan att du är ”bara” hemma.
  • Har du natur som ligger en bit bort – pussla ihop ditt lokalsinne. Vilken är din närmsta natur och vad finns där? 

Mer om Emilia Arvidsson

  • Har skrivit boken Klimatglädje som ger tips för den som vill få praktiska tips på hur du kan få din man att äta mer växtbaserat. Eller få mer livskvalitet genom att ställa bilen. Eller andra konkreta frågor om att ställa om för klimatet.

    ”Min bästa erfarenhet var att ställa bilen och bli en expert på Haninge kommuns lokaltrafik. Jag upptäckte att om jag gick av en hållplats tidigare, toksprang i några minuter och hoppade på en buss åt andra hållet så kunde jag åka ända fram till Tyresta.”
  • Bloggar om köpstopp, närheten till naturen och psykisk  hälsaenemilia.se.
    ”Det är en gottoblandatpåse. Men fokus ligger på välbefinnande.” 
  • Guidar och livesänder om köpstopp och personlig utveckling i facebookgruppen Köpfritt 2020.