Åsa och Mats Ottossons bok Närmare naturen är som en vänlig kompis.

Åsa och Mats Ottosson har gjort det igen. 

En bok om natur och hälsa som är lika välgörande som en promenad på en skogsstig. 

Eller, stryk det. En tur i skogen ger förstås mycket som en bok inte kan förmedla. Dofterna, känslan mot huden, kravlösheten. 

Men är du inomhus kommer Åsa och Mats Ottossons bok Närmare naturen (sponsrad länk) nära upplevelsen av att vara i naturen. 

Och det är också det som är syftet, som jag uppfattar det. 

Åsa och Mats vill få dig att gå ut, men också att få grepp om myllret av varför du ska göra det. Och det lyckas de storslaget med. 

Tar med det som inte går att mäta

Bokens tilltal är som en vänlig kompis som berättar, visar och guidar. 

Genom sidorna får du både ta del av den senaste forskningen om varför vi mår så bra i naturen och personliga berättelser om hur skogen hjälpt vid kriser. 

Allt förmedlat i en lätt ton som gör att både boken och naturen känns som en kompis. Och om du vill dyka djupare i något av resonemangen eller studierna de tar upp finns en maffig och uppdaterad referenslista. Bara den är ett bra skäl att skaffa boken. 

Jag gillar starkt att Åsa och Mats lyfter fram även sånt som inte går att mäta, men som ändå spelar stor roll för att vi ska känna oss hemma i naturen. Det existentiella perspektivet, att vara del av något som är större än jag själv. 

Du behöver inte läsa hela tiden. Roine Magnussons bilder ger vila och inspirerar.

Vila i bilderna

Även en intressant och lättläst bok som den här kan fresta på analyshjärnan. När den behöver vila kan du bara slå upp någon av fotografen Roine Magnussons bilder och försjunka i mjuk fascination över dimman i en pelarskog, hav och klippor eller en krokig tall som står i blåsten och duger. 

Att vila i bilderna blir ett utmärkt sätt att låta bokens berättelser sjunka in, komposteras och bli till en bördig mylla för välbefinnandet. 

Kanske kommer jag inte ihåg alla fakta, men känslan finns kvar. Och det är ovärderligt.  

Närmare naturen i allt du gör 

På slutet kommer en vänlig uppmaning om att tillämpa tanken närmare naturen på allt vi gör i vardagen. Att både vara mer som tjuren Ferdinand, och att visa kärlek och omsorg om planeten. 

Om du och jag gör allvar av den uppmaningen kan boken fylla en viktig funktion i att skapa en vänligare vardag för oss själva och alla våra medvarelser. 

För mig som friskvårdsguide kommer boken både vara en inspirationskälla och en faktabank att återvända till gång på gång.

Min rekommendation: läs boken. Författarnas tidigare praktbok Lugn av naturen är slutsåld sedan länge. Missa inte den här boken också.

Den här vill du ha. 

Köp Närmare naturen på Bokus (sponsrad länk).