Datorjobbet stressar och sliter. Men många måste eller vill jobba framför skärm. Det är inte kört för det. Här är sju steg till ett hållbart datorarbete.  

Tips #5: Gå ut en stund mitt på dagen. Foto: Viktor Forgacs, Unsplash

Igår höll jag ett tal på talarklubben Toastmasters om att ”skrota arbetsmiljölagen”. Vad jag egentligen vill är att lagen ska bli mer lik djurskyddslagen och alltså främja välbefinnande, inte bara förebygga ohälsa. Det är nämligen inte samma sak. 


Vad är ”naturligt beteende” för djuret människa?

En poäng med djurskyddslagen är att djur ska ha rätt till ett naturligt beteende. Och i talet funderade jag över vad som är ett naturligt beteende för oss människor.

Är det att sitta åtta timmar om dagen framför en skärm, sedan sitta ännu mer på väg till och från jobbet, för att slutligen sitta och vila framför ytterligare en eller flera skärmar innan vi går och lägger oss? 

Det är det förstås inte. Vi är biologiskt sett fortfarande jägare-samlare. Och våra behov av rörelse, variation och återhämtning är inte så väldigt olika dem till exempel hundar har. 

Jag illustrerade det med en bild av glada hundar som springer, följt av en bild på människor som sitter vid datorer. 

Rör dig när du kan så får du ett mer hållbart datorarbete.
Husdjur har rätt till ett naturligt beteende. Hur är det med oss människor? Bild: Unsplash.

”Många vill bli programmerare”

När man hållit tal på Toastmasters får man dels en muntlig utvärdering, men också korta skriftliga kommentarer från alla som lyssnat. 

Jag fick många hejarop, men en kommentar fick mig att tänka till. Den var från Mattias som skrev: 

”Det verkar finnas en kritik mot jobb där man sitter mycket framför datorn. Samtidigt vill många ha sådana jobb som till exempel programmerare. Kanske man kan konkretisera vad som borde göras för dem (till exempel mer friskvård) och mindre att sådana jobb är ’sämre’ generellt”. 

Där satt den! 

Såklart att Mattias har rätt. 

Vi tål stress och stillasittande

Två saker vet vi med säkerhet: 

 • Datorjobben är fysiskt och psykiskt tuffa, eftersom de ofta innebär en farlig kombination av hög stress och långvarigt stillasittande.
 • Jobben vid dator är här för att stanna. Många trivs bra med dem, andra har helt enkelt inget val. ”Att arbeta” är för många synonymt med att vistas vid skärmar. 

Men vi vet också det här: 

 • Vi människor tål både stress och stillasittande bra. Men inte hela tiden och inte hur mycket som helst. 

Sju steg till ett hållbart datorliv

Så till Mattias och andra som trivs vid datorn. Här kommer några förslag på hur du kan göra datorarbetet mer hållbart. De löser inte alla problem med datorarbete, men ger en rejäl skjuts åt rätt håll.

Förmodligen blir du också både mer kreativ och produktiv på kuppen. 

Om du känner igen några av råden är det inte konstigt. Det här är inga nyheter. Det viktiga är att göra det. 

1. Mikropausa.

Några sekunders avspänning räcker för att skölja igenom dina muskler med nytt, fräscht blod. Några bra pauser hittar du här.

2. Skapa din egen pausstrategi. 

Att känna till mikropauser är bra, men för att få effekt måste de bli av. Koppla dina mikropauser till specifika tillfällen under dagen.

Till exempel:

 • Räta upp kroppshållningen varje gång du stänger ett dokument.
 • Slut ögonen och ta tre djupa andetag varje gång du börjar ett nytt dokument.
 • Eller ta en titt på pomodorotekniken, som går ut på att jobba tjugofem minuter och pausa fem.  

3. Utnyttja övergångar smart

Ska du till ett fysiskt möte, använd någon minut till att röra dig på väg till och från mötet. Samma sak med dina egna arbetsuppgifter.

Kila in några sekunders fysisk aktivitet eller mental avkoppling här och där. Det är så lite att det inte märks på din arbetsinsats, men tillräckligt för att ge en extra energikick. 

4. Ta gående eller stående möten

Telefonmöten funkar ofta bra att ta utomhus om du inte måste anteckna eller använda datorn. Se bara till att ha paraply och bra kläder på jobbet så du inte hindras av lite duggregn eller kyla. 

5. Gå ut mitt på dagen

Dagsljus, frisk luft och en smula rörelse är en energibomb som både gör dig piggare på jobbet och hjälper dig att sova bättre på natten. 

6. Trappa upp flåset på 20 sekunder

Gå uppför två eller tre halvtrappor i snabbt tempo då och då. Det är tillräckligt för att sätta rejäl sprutt på blodomloppet, men inte så mycket att du blir svettig. 

7. Fläska på med grönt

Natur är avstressande. Och bäst är förstås att gå ut i närmsta naturområde, men bara att se natur har effekt. Du kan ha naturbilder på datorn, inreda med gröna växter eller kolla ut genom fönstret på molnen. 

Bonustips: hitta ditt varför

Alla de här tipsen är värdelösa om de inte används. Och för att du ska vilja använda dem måste du ha en egen motivation.

Så fråga dig varför det skulle spela roll för dig att hålla dig pigg och fräsch?

För att orka fortsätta med jobbet du älskar? För att få energi att leka med dina barn? För själva rörelseglädjen i pauserna? 

Bara du vet varför ditt välbefinnande spelar roll för dig. 

Bonustips två: Du gör världen bättre

Underskatta inte värdet andra får av att du visar omsorg om dig själv. När du tar en mikropaus kan du inspirera andra. ”Om hon kan, varför inte jag?” Särskilt om du är chef. 

Men när du ger dig själv extra energi orkar du också ge det lilla extra till dina kunder, medarbetare och världen. Det mår vi alla bra av. 

Var rädd om dig! 

Bosse

P.S. Vilket är ditt bästa må bra-tips för datorarbetare? Kommentera gärna!

P.P.S. Jag håller precis (oktober 2020) på att utarbeta ett inspirerande program för korta utepauser med kvalitet. Vill du veta mer om det eller kanske bli pilotarbesplats – hör av dig.

D.S.

2 Kommentarer

 1. Carina den 30 oktober 2020 kl 08:58

  Paus Dans! 5 min med härlig musik att röra sig till
  @mindfuldancing

  • Bosse på Utemaningen den 31 oktober 2020 kl 12:56

   Ah, vilket bra tips Carina!
   Musik lossar spänningar och höjder humöret samtidigt som vi får hälsosam rörelse.
   Tack för att du tog dig tid att kommentera.
   /Bosse

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.