Har du något projekt du går och drar på? Då kan du inspireras av Annelie Hultgren som vaknade upp och tänkte ”Idag gör jag det bara”. Nu är hon en av landets drygt 200 friskvårdsguider.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Annelie Hultgren, Friskvårdsguide.
”Idag satte jag snabbt ihop en guidning för mina föräldrar. Och de gillade det verkligen”, säger Annelie Hultgren, Friskvårdsguide.

– Idag bara gjorde jag det, så jag blir klar någon gång, haha, och kan komma igång med mina guidningar snart, säger Annelie Hultgren.

Annelie har gått Utemaningens onlineutbildning till Friskvårdsguide, och där ingår som slutmoment att göra en enkel guidning ”på riktigt”.

– Jag är normalt en sån där som ska göra allt så detaljerat, exakt, planerat och gärna MYCKET liksom! Men idag så satte jag snabbt ihop en enkel guidning för mina föräldrar som aldrig är i naturen. Fem övningar, två ”pratrundor” och fika. Och så bara gick vi iväg å gjorde det. Och de gillade det verkligen, säger Annelie Hultgren.

Tyst promenad till smultronstället

– Platsen jag valde är mitt smultronställe en kvarts gångväg från vår familjegård. En fantastiskt fin mossbeklädd skogsglänta med en liten porlande bäck.

– Vi började med en tyst inkännande sinnespromenad till platsen där vi skulle vara. Strax innan vi kom fram fick de gå så långsamt de kunde för att känna in i kroppen hur det kändes. När vi kom fram fick de sitta ned och berätta hur promenaden hade upplevts.

– Därefter gjorde vi en sinnesövning där jag guidade dem att uppmärksamma ett sinne i taget. Övningen avslutades med att de fick ta upp en varsin grej från naturen som de skulle undersöka med alla sinnen; titta, lukta, känna och stryka mot kinden, säger Annelie Hultgren.

– Sista övningen var stubbsittning. Men istället för att sitta så valde de att stå upp och titta ut över den vackra skogen och den lilla bäcken.

”De var mycket positivt överraskade”

– Efter guidningen fikade vi och pratade om hur det hade känts och hur de upplevde detta nya för dem. De var mycket positivt överraskade hur skönt det var! På den tysta promenaden hade det först känts konstigt, men sedan tyckte de att de upplevde och såg mer än vanligt, säger Annelie Hultgren.

”Alla måsten var som bortblåsta där i skogen och jag såg på dem att de njöt.”

Annelie Hultgren, Friskvårdsguide

– Mamma som har lite problem med ena foten märkte inte av den alls utan koncentrerade sig helt på hur det kändes under fotsulorna och hur foten rörde sig över marken och det var en helt fantastisk känsla sa hon! De kände att alla måsten var som bortblåsta där ute i skogen och jag såg faktiskt på dem att de njöt.

Annelie Hultgren, Friskvårdsguide.
Helhetsperspektiv. Efter kursen Friskvårdsguide känner sig Annelie Hultgren behörig att guida.

”Kursen Friskvårdsguide gav ett helhetsperspektiv”

– Utbildningen till friskvårdsguide gav mig kött på benen och ett helhetsperspektiv på hur man kan göra för att guida andra i naturen. Kursen har givit mig väldigt mycket fakta, bra råd och tips, en jättebra övningsbank där man kan välja och vraka bland en massa fina övningar, svar på en massa frågor, intressant läsning, ja en massa har den givit mig!

– Utan kursen skulle jag på något sätt inte känna mig ”behörig” att utföra dessa tjänster på något sätt. Jag hoppas nu att jag även kan komma igång med mitt företag Naturapi. Jag har liksom fastnat lite då självförtroendet tryter och pandemin råder, plus att jag kämpar med min hemsida fortfarande. Men jag ser ljuset i tunneln nu!, säger Annelie Hultgren.

Annelie Hultgren, Friskvårdsguide.
Vill du komma vidare? Gör som Annelie Hultgren – ”bara gör det”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.