Viktoria Chamberlain gick kursen Friskvårdsguide online från Nya Zeeland. Nu leder hon Nature immersion walks bland 700 år gamla träd.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Viktoria Chamberman genomförde kursen Friskvårdsguide online från Nya Zeeland.

Vem är du, Viktoria?

– En Skellefteåtjej som bott i Nya Zeeland sedan 18 år tillbaka, i ett vindistrikt som heter Wairarapa och ligger 10 mil norr om Wellington.

– Jag har två små barn och en man från England. Åtminstone vartannat år försöker jag att komma hem till Sverige. Jag älskar de olika säsongerna i Sverige, framförallt den sprudlande sommarens långa dagar i stugan. Men också höstens blåbärsplock och fräscha luft.

– Här i Nya Zeeland driver jag en privat kuratorpraktik vilket ger mig en bra work-life balance. Vi har en ganska stor gård med oliv- och nötträd, en fruktträdgård och ett grönsaksland. Här kan man ju odla grönsaker som sallad och broccoli året runt.

Vad fick dig att vilja genomföra kursen Friskvårdsguide?

– Jag hörde först talas om skogsbad på ett besök i Sverige 2017. Efter diverse böcker på ämnet och samtal med familj och vänner, så tänkte jag att det här hade ju varit drömgrejen att kunna anpassa till resten av livets krav.

– På Nya Zeeland visade det sig att det inte riktigt finns några kurser här, och bara ett ett fåtal personer som praktiserar skogsbad. Så jag sökte och hittade Utemaningen, och efter några email fram och tillbaka så bestämde jag mig för att gå kursen Friskvårdsguide online.

”Kursen friskvårdsguide online är väldigt praktisk, vilket jag uppskattar.”

Viktoria Chamberman

– Jag rekommenderar kursen starkt, den är väldigt praktisk, vilket jag uppskattar. Och Bosse har en relaxad och positiv stil, med honom så känns det inte som om man kan göra fel. Han har inte varit något annat än supportive och positive sedan jag började.

Viktoria Chamberlain, friskvårdsguide i Australien.
Viktoria Chamberman guidar i områden med 700 år gamla träd.

Berätta om dina Nature immersion walks. Hur funkar de?

– Jag har hållit i fyra Wairarapa Nature Immersion walks so far. Fastän mina grupper har varit väldigt små så har feedbacken varit positiv, och jag tycker inte att det känns som ’jobb’, utan mest kul.

– Mina walks hålls på Fensham Reserve som består av 50 hektar av originalskog och nya planteringar. En del träd är 700 år gamla, så rätt imponerande.

– Vi brukar se och höra många inhemska fåglar på vår promenad, och nu på sommaren så är humlorna och cikadorna väldigt aktiva.  Vi slutar varje promenad med en enklare måltid och te som jag brygger på kawakawa, en inhemsk planta med många fördelar.

Vad är nästa steg för dig?

– Skogsbad är relativt nytt här på Nya Zeeland så jag tror säkert att det kommer att ta tid att nå ut till folk. Men jag bor i en mindre stad där det börjat skrivas en del om Wairarapa Nature Immersion i tidningar och magasin, så det är ju jätteroligt.

– Nästa steg är att börja tänka på vilka andra skogar som kan passa till Nature Immersion walks. Jag har också lite funderingar på hur man kan driva skogsbad med barn, säger Viktoria Chamberman.


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.