Yogaläraren Caroline Henriksson på Åland blev färdig Friskvårdsguide i mars 2021 efter att ha gått utbildningen Friskvårsguide online. Nu är hon igång med skogsbad och skogsyoga.

Läs hennes topp-4 tips för dig som vill komma igång och guida.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Caroline Henriksson, Friskvårdsguide som kör skogsyoga.
”Deltagarna var jättenöjda efter min första friskvårdsguidning” berättar Caroline Henriksson.

– Idag gjorde jag min första guidning för fyra vänner i min skog på Föglö, Ålands skärgård. Deltagarna var jättenöjda och jag var själv positivt överraskad över deras fina reaktioner och observationer. En mycket lyckad stund, berättar Caroline Henriksson.

– Vi travade upp till skogen, och väl där berättade jag kortfattat om upplägget. Sedan bad jag deltagarna söka en bekväm sittplats och ledde en grundande meditation med slutna ögon. De fick känna in kontakten med jorden och fokusera på de olika sinnena.

Stubbsittning var en av ingredienserna i Carolines friskvårdsguidning.

– Därefter promenerade vi vidare med övningen ”se-hör-känn”. Uppe på ett mossbeklätt berg gjorde vi några minuters mini-exkursion innan vi promenerade vidare med fokus på sensationen under fötterna.

– Uppe på en ås med en fin bergsglänta stannade vi till för en god stunds stubbsittning. Härifrån promenerade vi neråt igen och gjorde samtidigt en observation walk. Deltagarna hade noterat ekorrar, mossan och former i stenar bland annat, säger Caroline Henriksson.

”Skönt när träden gungade”

– Vidare en tyst promenad där vi noterade en mäktig bergsvägg. Framme i dalen med de gamla tallarna och granarna stannade vi för att umgås en stund med ett träd. Det blåste friskt och deltagarna reflekterade efteråt om hur skönt det var när träden gungade dem.

– En sista tyst promenad förde oss fram till skogsbrynet där vi stannade för att sammanfatta stunden över en kopp te.

– En mycket lyckad stund, säger Caroline Henriksson.

”Kursen Friskvårdsguide online hjälpte mig få struktur på upplägget och gav mig en stor startbank av övningar.”

Caroline Henriksson, Friskvårdsguide

”Tryggt att få bli ledd”

I guiderapporten efter ”uppguidningen” ingår att reflektera över hur det gick.

– Även fast det blåste kraftigt lyckades jag göra mig hörd utan ansträngning, men det hade varit svårt med en större grupp. Jag trodde också att terrängen skulle vara lite väl kuperad. Men tvärtom tyckte deltagarna att det kändes så tryggt att få gå i riktig skog utan att behöva tänka var man skulle gå, att få bli ledd.

Vilken nytta har du haft av kursen Friskvårdsguide online?


– Jättemycket! Det hjälpte mig att få en struktur på upplägget och gav mig stor startbank av övningar.

Varför ville du utbilda dig till Friskvårdsguide?

– Jag har alltid haft ett intresse för hälsa och förra året utbildade mig till yogalärare. Samtidigt genomgick vi generationsskifte på gården jag är uppväxt och jag blev därmed skogsägare. På grund av pandemin kunde jag inte dra igång min yogaverksamhet under vintern som planerat och började fördjupa mig mer i böcker om skogsterapi.

– Jag blev såld direkt på konceptet och började googla efter utbildningar. När jag hittade utmaningen.se så kände jag direkt att det var precis det jag var ute efter! 

Blickar framåt. Caroline Henrikssson kör både skogsbad och skogsyoga. ”Det finns ett stort intresse”, berättar hon.

”Stort intresse för skogsbad och skogsyoga”

– Nu drar jag äntligen igång min yogaverksamhet och den har redan innan den börjat hunnit få flera förgreningar; skogsbad och skogsyoga. Intresset är stort och det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda möjligheten för var och en att komma ut i skogen för att guidas till lugn och fokus. 


– Tack Bosse för den fina kursen, den har varit super! 


Carolines tips till dig som vill börja leda aktiviteter i naturen

1. Våga tro på din idé

– Vi tar ofta ner oss själva innan vi ens har hunnit börja, jantelagen sätter ibland käppar i hjulen. Mår du bra av dina aktiviteter så kommer garanterat även någon annan att göra det.

2. Håll det enkelt

– Oftast gör man det så mycket mer invecklat än det behöver vara, för att man försöker vara tillräckligt bra, man ska våga ta betalt och så vidare. Det är minst lika bra om inte bättre att hålla det enkelt. Gå till dig själv: vad uppskattar du? Våga tro på magkänslan.

3. Bekanta dig ordentligt med dina områden

– Är du trygg i skogen och miljön ni rör er i så kommer det smitta av sig på dina deltagare.

4. Läs på

– Det är alltid skönt att kunna svara på frågor som kan komma under passen, men lämna även utrymme för egna reflektioner. Vi måste lära oss att själva som individer ta ansvar över att känna efter hur vi känner oss och vad olika aktiviteter kan göra med vårt välbefinnande.


Följ Caroline på Instagram

Caroline finns på instagram: @henriksson.ax

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.