Boken Äta vilda växter har nominerats till ”Kokboks-VM”. Men författaren Lisen Sundgren guidar inte bara till ätliga växter.

Hon vill få oss att leva en vildare vardag också.

Lisen Sundgren i en hagtornsbuske.
Lisen Sundgren älskar vilda växter. Och skogsbad.

 

”Naturen gjorde mig trygg”

Växterna har alltid varit viktiga i Lisen Sundgrens liv. Men inte bara för att äta. 

–  Jag växte upp i villa med trädgård där det fanns både nässlor, vitplister, maskrosor och nate som jag tyckte var kul att plocka. Men de drog min uppmärksamhet till sig, liksom sög in mig i sin värld, under en period i mitt liv som krävde förändring. 

– Det enda som kändes rätt då var att vistas i naturen där jag kände mig trygg. Där var det ok att vara mig själv, del av något större och ett sammanhang. Jag ville plötsligt lära mig allt om örter och hur de kan vara till hjälp för att läka.

– De vilda växterna tilltalar mig nog för att de inte följer några regler. De växer där de trivs och anpassar sig till omständigheterna hur svåra de än kan verka.

– Bara en sån sak som att maskrosor och groblad kan växa i asfalt. Det är ju helt galet! Men de bara kör, säger Lisen Sundgren.

 

”Samla växter är som en meditation”

Lisen Sundgren ser sitt samlande av vilda växter som en sorts meditation. Ett sätt att se och vara uppmärksam på naturen runtomkring. Men dessutom är det förstås roligt att komma hem med en påse grönt och laga mat av det, säger hon.

– Ännu roligare är det att bjuda en vän eller flera på vilt. Och allra roligast har nog varit att samarbeta med kockar som lagar de mest fantasifulla och smakrika rätter av det vilda. Det många betraktar som ogräs blir i deras händer något exklusivt. Det gillar jag.

Tog fart när hon utbildade sig till örtterapeut

Lisen sundgren har alltid gillat att gå ut i skogen och leta växter och svamp. Men det var när hon utbildade sig till örtterapeut som hon verkligen fick upp ögonen för hur mycket vilt det finns som går att äta.

– Det tillförde en dimension till mina vandringar i skog och mark under en period då jag var glad att fokusera på annat än vad som snurrade runt i min skalle.

– Det var inte alls meningen att det här med örter och naturen och naturlig livsstil skulle bli ett yrke, det bara blev så!

Lisen Sundgren guidar till kontakt med naturen
För Lisen Sundgren är kontakten med naturen lika viktig som att plocka växter. Stay wild är hennes mott.

 

Älskar att se människor sitta på en stubbe och glo

Lisen Sundgren guidar inte bara till att upptäcka vilda växter. Numera är hon mer intresserad av relationen till naturen. Därför är hon också verksam som skogsbadsguide. Både växterna och skogsbaden är sätt att hjälpa andra att bli påminda om vilka vi är och råda bot på naturbristen, menar hon.

– Under alla år som jag lärt ut vad jag kan om växter så har det mer och mer handlat om att ge de som är nyfikna chansen att få uppleva hur läkande det är att bara vara i naturen. Att vara i kommunikation med den, i tystnad och stillhet. Uppleva att vi är samma, vi är en del av naturen.

– Skogsbad är ett sätt att visa på ett sätt inspirera till att umgås med naturen utan att konsumera den om du förstår?

– Jag älskar att guida. Att se människor bli förälskade i naturen, sitta på en stubbe och glo.

Vildare vardag. Uppmaning av Lisen Sundgren
På Life by Lisen hittar du uppmaningen om en vildare vardag.

 

Stay wild!

På Lisen Sundgrens hemsida Lifebylisen finns uppmaningen ”Vildare vardag”. Jag blir förstås nyfiken på vad hon menar.

– Vad jag menar att är vi med naturens hjälp kan bli mer lika oss själva. Oförställda, autentiska och mer accepterande av dem vi är. Lite vildare, inte så välanpassade.

– Och så menar jag att en väg till välbefinnande är att ta kontakt med naturen på ett eller annat sätt varje dag, säger Lisen Sundgren.

Lisen Sundgren avslutar alltid sina mail med Stay wild.

– Det är mitt sätt att påminna om att med hjälp av naturen att få kontakt med och ge näring åt det som är vårt ursprung, säger Lisen Sundgren.

Kom igång med växter. Lisens nybörjartips.

Lisen Sundgren guidar den som blir nyfiken på att komma igång med vilda växter:

  • Gå en vandring med någon som vet vad de talar om.
  • Börja med något du vet att man kan äta. Till exempel harsyra, maskrosblad eller brännässla. Prova sedan att använda dem i maten. Kanske några maskrosblad i salladen eller en nässelsoppa. Sen kan du prova dig vidare.
  • Leta på facebook. Kolla till exempel skogsskafferiet.
Äta vilda växter av Lisen Sundgren.
En bok full med fakta och inspiration.

…Eller skaffa Lisens guidebok!

Ett annat sätt att komma igång är förstås att skaffa en bra bok.

Här hittar du Lisens nya bok:

Äta vilda växter av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom (sponsrad länk).

Boken ger dig 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär i ett format perfekt för att ta med ut i naturen. Varje växt illustreras med hänförande vackra och detaljerade akvarellmålningar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.