Snurrar tankarna mer än du har lust med när du stubbsitter? Låt det vara som det är. Men du kan också fokusera på andningen en stund.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Snurrar tankarna när du ska stubbsitta? Det gör inget! Men här får du ett par knep du kan prova.

Snurrar dina tankar mer än du önskar när du stubbsitter? Har du svårt att hitta den där sköna, avspända känslan av harmoni med naturen?

Då är du inte ensam. Jag får ofta frågor av typen:

”Hur ska jag hindra tankarna från att snurra?”

Eller

”Det kommer nya tankar hela tiden. Hur får jag bort dem?”

Mitt svar är: låt det vara som det är. Det är ok.

Du behöver inte göra på något särskilt sätt. Allt du behöver göra är gå ut och vara stilla. Det brukar ge sig med tiden.

Det gör inget om tankarna snurrar

I studien som MaryCarol Hunter gjorde 2019 och som ligger till grund för min satsning på stubbsittning var uppmaningen till deltagarna enkel.

”Gå ut i något du uppfattar som natur och var stilla i minst tio minuter.”

Alltså ingen meditationsteknik. Inga särskilda instruktioner om att tänka på ett visst sätt.

Och det är en stor styrka i stubbsittning.

”Du kan inte göra fel. Låt det vara som det är”.

Bosse Rosén

Låt det vara som det är!

För mig händer det ofta att tankarna snurrar, särskilt i början. Men när jag suttit en stund brukar de lugna sig. Eller inte.

Ibland kommer det riktigt fina idéer. Då får jag ta ett beslut kring om jag ska fortsätta utforska idén eller ”bara vara”.

För det mesta parkerar jag idén i bakhuvudet och tar fasta på den när jag är klar. Men det händer att jag unnar mig att vandra vidare på ett visst spår. Oftast slutar det ändå med att något i naturen fångar min uppmärksamhet och jag återgår till att bara sitta.

Vad jag vill säga med det här är: Du kan inte göra fel. Oroa dig inte för om tankarna snurrar. Bara sitt. Låt det vara som det är. Ibland är det vår föreställning om att det (stubbsittning eller något annat) ska vara på något särskilt sätt som är det största hindret för att kunna vara närvarande i nuet.

Med det sagt kommer här två knep du kan prova om du vill.

Knep 1: Låt tankarna bara finnas.

Inom mindfulness berör man tankesnurret en hel del. Och där är rådet oftast att ”låt tankarna få finnas, men undvik att haka fast vid dem”.

Man brukar likna tankarna vid moln som far förbi på himlen. Eller fåglar som rastar på gräsmattan. Finns ett tag och sedan flyger iväg.

En annan liknelse jämför tankarna med en badanka som flyter på vattenytan. Om du försöker trycka ner den poppar den förr eller senare upp igen. Men om du bara låter den vara kommer den så småningom att flyta iväg.

Knep 2: Fokusera på andningen

Genom att medvetet rikta ditt fokus mot andningen kanske du kan minska tankesnurret. Nackdelen kan vara att du kanske inte blir lika uppmärksam på naturen.

Det här är en lite mer styrd form av meditation än den ”rena”, fria stubbsittningen. Men du känner bäst vad som funkar för dig.

Ett sätt kan vara att börja med att fokusera på andningen, för att sedan släppa taget om den och bara stubbsitta.

Ta det lugnt. Låt tankarna göra som de vill.

Stubbsitt. Det är allt.

/Bosse

P.S. Om du vill kan du prova övningen Andningsankare för stubbsittare här nedanför.

D.S.

Andningsankare för stubbsittare

En enkel övning som hjälper till att minska tankesnurret inför din stubbsittning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.