Promenad och annan rörelse är det effektivaste, enklaste och billigaste sättet att ta hand om sig själv. Men de flesta tror att de rör sig mer än de i själva verket gör. Börja håll koll på dina steg och upplev skillnaden. Håller du ut i 30 dagar? 

Häng med på utmaningen! Samla tio tusen steg om dagen och se vad som händer.

Häng med på utmaningen! Samla tio tusen steg om dagen och se vad som händer.

Alla vet att det är bra att röra sig. Risken för hjärtinfarkt och diabetes minskar kraftigt, benstommen blir starkare och du förbränner kalorier. Kanske ännu viktigare är att man orkar vara skärpt i vardagen om man har hyfsad kondition. Och man sover bättre – vilket ytterligare göra att man orkar med vardagen bättre.

En halvtimme eller tiotusen steg

Det finns två olika minimirekommendationer för hur mycket man bör röra på sig:

  • En halvtimme om dagen i rörelse har stor effekt på det allmänna välmåendet. Det har man sett bland annat i stora amerikanska studier. Halvtimmen kan till och med delas upp i mindre munsbitar om minst tio minuter. Tio minuter på morgonen, en kort lunchpromenad och tio minuter på kvällen – du är hemma!
  • En annan rekommendation är att gå minst tio tusen steg varje dag. Det är rätt långt – det vet alla som varit med i en stegtävling. Men det roliga med den här utmaningen är att varje steg du tar räknas. Det ger en sporre att gå en trappa, ta en extra sväng runt kontoret eller vad det nu kan vara.

Mät – och du ska bli förvånad

Frågar man människor så har de flesta uppfattningen att de rör sig ganska mycket. Börjar man mäta blir det dock snart uppenbart att de flesta kraftigt överskattar hur mycket man rör sig.

Mät – och du mår snabbt bättre

I Vetenskapens värld på SVT den 17 februari handlade det om appar för vår hälsa. Där gjordes ett experiment med tre engelska damer som inte var så förtjusta i träning. De utrustades med två apparater – en stegräknare och en app som mätte deras sömnkvalitet. De fick också uppmaningen att försöka gå tiotusen steg om dagen. Det var allt.

Piggare, starkare och smalare på 30 dagar

Resultaten var förbluffande – till och med för försöksledarna. Det första damerna upptäckte var just att de inte alls gick så långt som de trodde. Men de jobbade på med att försöka få ihop sina tio tusen steg om dagen. De började skaffa sig ”ursäkter” att ta några steg till. Och det gav resultat.

Efter tre veckor tyckte alla att de mådde betydligt bättre än tidigare, de orkade mer och de sov mycket bättre. En välkommen sidoeffekt var att alla tre hade gått ner några kilo i vikt. På bara tre veckor!

Anta utmaningen!

Jag tycker jag rör mig rätt mycket och har länge haft som princip att gå ut i dagsljus i någon form av natur varje dag. Så ”halvtimmesprincipen” är i hamn. Men nu blev jag sugen på att ta det ett steg längre och se vad som händer. Jag ska prova det här under 30 dagar. Häng på du också!

  • Rota fram din gamla stegräknare från senaste stegtävlingen och sätt igång (eller köp en). Eller använd någon av de olika appar som finns. (Jag använder Moves som du kan läsa om här nedanför.)
  • Hitta ditt eget sätt att hålla koll på hur mycket du rör dig. Skriv i almanackan eller använd en automatisk app.
  • Skriv gärna en kommentar här om hur det går för dig. Jag tänkte också lägga upp en utmaning på Facebook där du kan kommentera.

Lycka till!

/Bosse

(Nu har jag suttit ett tag – dags att gå ut och skotta snö och samla steg!) [divider style=”solid”]

Extramaterial: Jag testar Moves

moves-520x933

Moves registrerar automatiskt hur mycket du rör dig.

Jag blev nyfiken och bestämde mig för att testa Moves för Iphone. Det kluriga med den här appen är att du slår på den en gång – sen sköter den resten tills du stänger av den. Den märker när du går, springer eller cyklar och mäter dina steg. Och allt redovisas snyggt i en eller flera ”bubblor” för varje dag. Du kan också följa hur mycket du rör dig veckovis.

Det finns ett par tveksamheter med appen:

1) Den drar rätt mycket batteri eftersom den går i bakgrunden hela tiden. Men man kan välja att ha den i ett batterisparläge. Då blir registreringen inte lika exakt inomhus. Men å andra sidan får du då anledning att gå lite mer utomhus – och det var ju hälsa som var målet. (Man måste inte gå exakt tiotusen steg – det är helt ok att gå fler.)

2) Det är lite ”storebror ser dig” över registreringen. Eftersom den använder GPS registrerar den var du är hela tiden. Frågan är om man vill ha en sådan noggrann koll på exakt man varit och när. Men jag har bestämt mig för att testa under 30 dagar och se vad som händer.

3). Den kostar 22 spänn. Känns lite dyrt för en app som ”bara” registrerar hur jag rör mig. Men kan den inspirera till hälsosammare liv så är det förstås väl investerade pengar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.