Hur många gånger har du bestämt dig för att ”börja träna”, ”gå ner i vikt” eller ”sluta stressa” och startat full av energi och beslutsamhet – bara för att några veckor senare konstatera att allt blivit som vanligt igen? Starta i mikroskala och erövra ditt nya liv bit för bit i stället så får du effekt direkt – och en förändring som håller. 

Ett pyttesteg i taget! Med mikroförändringar uppnår du vanor som håller. Foto: Imanka.

Ett pyttesteg i taget! Med mikroförändringar uppnår du vanor som håller. Foto: Imanka.

Felet många gör när man till exempel avlägger nyårslöften är att man gapar över för mycket. ”Jag ska gå ner tio kilo till sommaren”. Eller att man är för ospecifik över VAD man behöver göra för att uppnå målet.

Det du behöver ha klart för dig om du vill lägga till eller ta bort en vana är att du kämpar mot mäktiga krafter. Det mesta du gör i vardagen går nämligen på autopilot. Det är bekvämt och kräver ingen mental ansträngning. Tänk på att borsta tänderna, åka till jobbet, fika, slå på datorn… Det mesta gör du på det sätt du brukar göra.

Om du däremot vill ändra något så måste du göra ett aktivt val och hålla fast vid det. Det kostar  energi. Och vid minsta motstånd är det lätt att halka tillbaka i gamla hjulspår igen.

Lägg till vanan i din ”autopilot”

För att få en ny vana att verkligen sätta sig måste du få den att flytta sig från den lilla mängden handlingar som kräver ett aktivt val och in i din stora ”autopilot”. Och dit finns bara en väg – upprepning, upprepning, upprepning.

Var beredd på att vad du än vill uppnå så kommer det att kosta. Men använder du mikroförändringar är du säker på att lyckas – och belöningen på sikt blir stor. Dessutom kommer du att se effekt direkt.

Gör så här:

  1. Välj ut en pytteliten detalj som är ett första steg på vägen mot det du vill uppnå. Om du vill bli mer vältränad kan det kanske vara ”Jag ska promenera varje dag, om det så bara är en minut. Men på sikt vill jag röra mig minst en halvtimme om dagen.”
    Det är viktigt att det du väljer är tydligt så du vet om du uppnått det eller inte. Välj därför hellre mål som har med aktivitet att göra än med resultat. Resultaten kommer att komma om du håller fast vid dina mål.
  2. Håll fast till varje pris. Nu börjar det roliga – och svåra. Nu är det upp till bevis. Fokusera helt på att hålla det du lovat dig själv. Även om du tycker att ditt mål är löjligt litet kommer det att kosta viljeansträngning eftersom det går emot dina vanliga vanor och rutiner.
    En vanlig bieffekt när du börjar med en ny positiv vana är att den ofta för med sig flera värdefulla förändringar. Om du börjar gå lite mer kanske du också börjar dra ner på godis, läsk eller rökning. Det är helt ok. Men behåll fokus bara på det lilla mål du bestämt dig för och låt resten bli som det blir så länge.
    Skriv in i almanackan, be vänner påminna dig, sätt upp en lapp på datorn, lägg in påminnelser i din att göra-lista. De första gångerna du utför din nya vana går det förmodligen ganska lätt. Då drivs du av den motivation som fick dig att bestämma dig. Men efter ett tag kan det gå trögare och det är lätt att hitta ursäkter, typ ”Jag gör det i morgon i stället”, ”Just nu har jag inte tid” och så vidare. Var beredd på det och jobba emot. När du kommer över den här fasen kommer det att gå lättare och lättare för varje gång.
  3. Ge det 30 dagar och se vad som händer. Har din nya vana blivit så rotad att den känns naturlig? Grattis! Du har lyckats och har nu en ny lägstanivå och kan se dig om efter nästa pyttelilla utmaning. Du har också skapat en trend av att lyckas med det du föresätter dig och lärt känna dig själv lite bättre.Om inte är det dags att fundera på varför det blev så. Kanske behöver du bara köra på lite längre – gör det! Men om du trots allt ”kört i diket” kanske du valde fel mål att fokusera på? Kan du göra det ännu mindre? Kom ihåg – ett aldrig så litet mål som du lyckas med är oändligt mycket mer värt än ett grandiost mål som havererar. Och du har inte misslyckats förrän du ger upp.

Lycka till med ditt nya hälsosamma liv – ett mikrosteg i taget.

/Bosse

P.S. Hur gör du för att starta och upprätthålla en bra vana? Skriv gärna en kommentar. D.S.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.