Det är välkänt att en bra hållning gör dig fysiskt starkare och förebygger belastningsbesvär. Men effekterna är mycket större än så. Ett par minuter i ”power pose” gör också att du uppfattas mer positivt av din omgivning. 

Fjärilen

Sträck på dig och gör dig större. Då stärker du både ryggen och självkänslan.

Hur är din kroppshållning just nu? Kanske läser du det här hopsjunken över din smarta telefon. Det betyder att din ryggrad antagligen har formen av ett ”C” i stället för det naturliga ”S” den har när du står upprätt. Det lägger stor belastning på diskar och ledband i ryggen. Som om det inte vore nog får du antagligen också ”gamnacke”, axlarna åker fram och lungornas kapacitet minskar.

Kraftpositionen gör dig stark

Ett enkelt, effektivt och snabbt sätt att göra din kropp en stor tjänst är att helt enkelt räta upp hållningen. Tänk dig ”lång” och ”värdig”. Inte nog med att belastningen på rygg och leder minskar dramatiskt, du kopplar också in dina slumrande hållningsmuskler och stärker kroppen på sikt.

Hållningen visar hur du mår

Men effekten av en kraftfull hållning stannar inte där. Det är välkänt att när vi känner oss glada, positiva och säkra får vi ett öppet kroppsspråk – vi vågar ta plats. När vi är nedstämda eller känner oss kraftlösa däremot kryper vi ihop, korsar armar och ben, kanske håller en hand om halsen som för att skydda den. Din hållning avspeglar hur du mår.

Kraftposition gör dig attraktiv

Men forskningen visar att även det omvända är sant. Din hållning inte bara avspeglar hur du mår – den påverkar din sinnesstämning också. Och den i sin tur påverkar hur du uppfattas av andra – vilket kan påverka hur det går för dig. Och det går snabbt!

I ett experiment som leddes av Amy Cuddy vid Harvard fick försökspersoner inta antingen en ”kraftfull” eller en ”kraftlös” position i två minuter innan de utsattes för en extremt stressande jobbintervju. De filmades, och personer som såg filmerna fick svara på vilka de ville anställa. Effekten var slående. De som tillbringat ett par minuter i kraftposition valdes i mycket högre grad, och uppfattades också mer positivt. De beskrevs i högre grad i termer som ”entusiastisk”, ”autentisk”, ”bekväm” – helt enkelt personer man gillar att umgås med.

Hållningen ändrar hormonerna

Men hur går det till att kroppshållningen påverkar vårt beteende? En förklaring kan ligga i hormonerna. Både hos människor och djur kan man se att de som har mycket inflytande oftast har höga nivåer av hormonet testosteron, som gör oss trygga och självsäkra, medan halten av stresshormonet cortisol är låg. Hos individer med lågt inflytande gäller det omvända.

Försök har visat att två minuter i en ”power pose” räcker för att tydligt sänka cortisolet och öka testosteronet.

Sträck på dig nu

Det är alltså tydligt att små justeringar i din hållning kan få stora effekter både på hur du mår och hur du uppfattas.

Amy Cuddy har två förslag:

1) Nästa gång du ska till en stressfull situation som en jobbintervju – inta en kraftfull position i två minuter innan det är dags. Då blir du tryggare, och chansen ökar att du kommer till din rätt och vågar visa vem du verkligen är.

2) Dela med dig! De som har störst nytta av detta är de som har lägst status och minst inflytande.

Mitt eget förslag blir: Vänta inte tills du ska in i en stressad situation. Ta för vana att räta upp hållningen så ofta du kan, så skonar du rygg och leder och ökar självkänslan. Vad sägs om att börja just nu?

Ta dig en kraftfull vardag!

/Bosse

P.S. Vill du se Amy Cuddy själv berätta om sin forskning: Kolla den här videon från TED. Amy Cuddy: Your body language shapes who you are. Den är 21 minuter lång, men väldigt inspirerande. D.S.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.