Har du massor att göra men känner att inget riktigt blir gjort? Fastnar du i e-post, telefonsamtal och samtal med kollegor – eller sitter du och ”småduttar” mellan olika uppgifter utan att komma vidare? Då är du inte ensam. Att ha för mycket att göra är en vanlig källa till splittring idag. Men det finns hjälp.

Mycket nu? Prioritera medan din energi är på topp!

Mycket nu? Prioritera medan din energi är på topp!

Hushålla med din mentala energi

Det första du behöver inse är att allt du måste använda ditt medvetna tänkande till kostar mental energi, och att den bara finns i en begränsad mängd. Alltså gäller det att använda din hjärnkraft så den gör mesta möjliga nytta.

Att fatta beslut och prioritera är exempel på sådant som kostar mycket energi. Det är därför du lätt kan bli sittande med e-posten eller surfa när du till exempel borde utarbeta en offert.

 Gör så här:

  • Börja dagen med att fråga dig ”Vad är det absolut viktigaste jag vill få gjort idag?”. Gör en prioritering av vad du ska använda din tid till tidigt på dagen, när din energi är på topp. (Slösa inte bort din hjärnkraft på att bli sittande med mailen det första du gör.)
  • Planera in ”högenergiaktiviteter” som att utarbeta kreativa förslag eller fatta beslut till tider när du vet att du har mycket energi. Kanske på förmiddagen eller direkt efter lunch.
  • Håll dig till planen. Jobba i block om kanske 30 eller 60 minuter när du stänger av så mycket distraktioner som möjligt. Stäng av telefon och e-post om du har möjlighet, stäng dörren eller visa på annat sätt att du inte vill bli störd just nu.
  • Använd sena eftermiddagen eller andra tider när din energi är låg till ”mindre kostsamma” uppgifter som att beta av olästa mail, diskutera med kolleger, ringa rutinsamtal eller fylla i tidrapporter.
  • Fyll på mental energi vid behov genom att ta en kort promenad utomhus, ta en power-nap eller en kaffepaus.

Hur gör du?

Har du något knep för att hushålla med din mentala energi och behålla fokus? Lämna gärna en kommentar!

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.