Tror du att du inte kan springa men är sugen? Läs Långsamt är också framåt av Agneta Österman Lindquist.

Långsamt är också framåt! Fullspäckad med tips för dig som vill börja springa.

När Agneta Österman Lindquist var 57 år fick hon för sig att börja springa, trots att hon var helt otränad. Tre år senare stod hon på startlinjen i Stockholm maraton.

”Det var fruktansvärt jobbigt”

I boken Långsamt är också framåt (sponsrad länk) med undertiteln Mitt val – mitt tempo – min njutning berättar Agneta om sin väg från otränad till långlöpare. Hon berättar personligt och spännande om hur hon gjort för att komma i form när kläderna krympte, lederna knakade och hon som tidigare levt ett rörligt liv fick svårt att resa sig från golvet när hon lekt med barnbarnen.

Ett grundtema är att det är okej att springa långsamt. ”Långsamt är också framåt”.

 

Så här berättar hon om sitt första löppass:

Jag varvade cirka 1 – 2 minuter långsam nybörjarjogg med 3 minuter gång hela vägen de två kilometer jag behövde avverka för att komma hem. Det var fruktansvärt jobbigt! Kondition hade jag förstås ingen alls, inte för springande i alla fall.

 

Men redan efter några gånger går det lättare.

Redan två dagar senare gav jag mig ut på en ny runda med ungefär samma upplägg. Och sedan en tredje gång. Redan då började det kännas aningen lättare och maskinen i kroppen börjar sakta vakna.

 

Genom boken får vi sedan följa Agnetas med- och motgångar och hur hon klarar av Tjejmil, Göteborgsvarv och andra lopp.

 

Team Snigel ger stöd 

Agneta berättar kärleksfullt om facebook-gruppen Team Snigel som startades 2014 av Annica Svärd som en reaktion på att det är väldigt mycket fokus på tid bland löpare.

Gruppens medlemmar peppar varandra och man ordnar också ”lopp” där var och en springer på hemmaplan, men ungefär lika långt.

Bokens undertitel Långsamt är också framåt är också Team Snigels motto.

 

Grönskande tunnlar av hassel.

Bokens höjdpunkt för mig är när Agneta berättar om löppass som lämnat bestående minnen. Som en tur på Visingsö.

Inslag av både historia och kultur blev det när jag en gång på Visingsö följde ett joggingspår på måfå genom grönskande tunnlar av hassel och med Vättern glittrande strax bredvid. Så plötsligt öppnades vyerna upp till en stor grön gräsmatta och längst bort tronade Visingsborg i morgonljuset.

Sådana berättelser hade jag gärna velat ha fler av!

 

Mer löparglädje, tack!

Om det är något som skaver i mig är det att det är ganska mycket fokus på hur långt Agneta sprungit och hur hon klarat av olika lopp. Som om fokuset på en sorts prestation, den på tid, bara ersatts av en annan sorts prestation, på att springa långt.

Jag skulle vilja läsa mer om själva löparglädjen. Om varför Agneta springer över huvud taget. Och varför det ska vara så långa rundor. 

Men det är förstås bara att bläddra förbi de avsnitt man inte känner tilltalar en. Och för dig som funderar på att springa maraton eller ännu längre är det förstås värdefullt att läsa Agnetas erfarenheter.

(Mina egna tankar om löparglädje kan du se i webbinariet Spring dig glad om du vill.)

Det är okej att springa som du vill

Det jag verkligen gillar är Agnetas personliga tilltal, hennes energi och hennes inställning att det är okej att springa på vilket sätt man vill.

Är du sugen på att börja springa men inte tror att du kan, ja då hittar du garanterat mycket hjälp och inspiration i den här boken.

Men även du som är van löpare kan hitta en hel del att fundera över när det gäller inställning, att lyssna på kroppen och att våga ta en paus.

 

Några konkreta tips ur boken:

  • Gåjogg. Växla spring och gå. Ett suveränt sätt att orka längre och vara snäll mot kroppen som många skulle må bra av. ”Det ska vara skönt hela tiden, annar är det lätt att tröttna och ha tusen ursäkter för att slippa genomföra nästa runda.”
  • Spring fram och tillbaka. Har man en halvtimme på sig är det bara att springa femton minuter åt ena hållet och sedan vända tillbaka igen så får man sin runda.
  • Tankens kraft. Tänk på att tio minuter är mer än noll minuter och att du är fantastisk som gör det du gör. På ditt sätt!

En peppande och vänlig kompis

Att läsa Agnetas bok är som att prata med en peppande och vänlig kompis som gör allt hon kan för att få dig att förstå att du kan.

Det är värt mycket!

 

Hur gick det för Agneta i Stockholm maraton?

Kom hon runt?

Läs boken så får du se…

Du hittar den hos Bokus här (sponsrad länk).

1 Kommentar

  1. […] Hon har också skrivit boken Långsamt är också framåt. […]

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.