Gör det du gör - med fokus. Foto: Dreamstime.

Gör det du gör – med fokus. Foto: Dreamstime.

Bristande fokus kostar liv och produktivitet. Men fokus går att öva, och träningen i sig kan vara som en lugn oas i vardagen. Läs om en enkel tvåstegsmodell för ökat fokus.

Distraktion kan vara livsfarligt. Som när din femåring skriker i baksätet under bilresan – hur säker bilförare är du då? Ibland är det vi själva som orsakar livsfarlig distraktion – som att kolla mailen eller sms:a när vi kör bil.

Ännu vanligare är att distraktion gör oss mindre produktiva. Som när plinget från inboxen får dig att för ett ögonblick tappa fokus från det du höll på med. Är det ett enkelt mail kanske du tycker det är lika bra att svara på en gång, så är det gjort. När du ändå knappar på datorn kan du lika gärna kolla den där webbsidan…vips har en kvart gått. Hur lång tid tar det sedan innan du åter har fokus på den tanke du höll på att formulera?

Men distraktion kan också orsakas av våra egna tankar. Vår hjärna är ständigt på jakt efter problem att lösa och potentiella faror att avvärja.

Så distraktion – bristande fokus – kan vara livsfarligt på kort sikt eller sänka produktiviteten. Men återkommande distraktioner gör oss stressade och kan alltså på lite längre sikt göra oss allvarligt sjuka. Det finns alltså all anledning att försöka minska distraktionerna och öka fokus.

Fokus gör oss lugna och kreativa

Motsatsen till distraktion – fokus – å andra sidan fungerar som motgift mot stress och splittring. När vi i lugn och ro och i vår egen takt får ägna oss åt en sak i taget blir vi lugna, och när vi är lugna och avspända är det lättare att få saker gjorda. Tänk efter själv – när är du som mest kreativ?

Fokus går att öva

Det finns många tekniska knep för att kunna jobba mer ostört och koncentrerat. Som att bara kolla sina mail på bestämda tider, stänga av plinget från inboxen eller gå en promenad för att tänka ostörd från arbetskamrater och chefer. Det är utmärkta råd, och mycket produktivitet skulle vinnas om fler tillämpade dem.

Men det går också att öva sig i att bli mer fokuserad. På så sätt kan du bli mer närvarande i allt du gör, minska risken för fel, öka produktiviteten och bli lugnare. Det finns också forskning som visar att människor är lyckligare när de är helt närvarande i det de gör än när de är splittrade – även när de utför tråkiga rutinuppgifter! (1)

Tvåstegsmodellen för mer fokus

Så låt mig presentera en enkel tvåstegsmodell för att öka fokus:

  1. Stanna upp och reflektera
    Fråga dig själv ”Är det här det viktigaste jag kan göra just nu”. Om inte – vad borde du göra i stället? Att göra rätt saker är ju minst lika viktigt som att göra saker rätt.
  2. Gör det du gör – med fokus
    Vad du än håller på med, bestäm dig för att vara helt närvarande i det du gör med både tanke, kropp och känsla. Oavsett om du formulerar ett affärskontrakt, duschar eller plockar ur diskmaskinen, försöka att vara helt närvarande i det du gör. Lägg märke till när dina tankar börjar fara iväg (för det kommer de att göra) och för dem vänligt men bestämt tillbaka till det du höll på med.

    Det här sättet att vara fullt närvarande i det vi gör kan liknas vid att öva tai chi, dansa eller utöva yoga. Vi övar kropp och sinne som en enhet (ja, även när vi sitter stilla). Det blir en sorts mental träning och samtidigt en välgörande återhämtningspaus. Prova och se vad som händer.

Hur gör du?

Vilka sätt har du för att minska splittring och hitta fokus? Skriv gärna en kommentar.

Lycka till med ditt nya fokuserade liv!
/Bosse

P.S. Vill du veta mer om hur du kan öva ditt fokus kan du boka en inspirationsföreläsning om mindfulness till ditt jobb. D.S.

(1) Titta gärna på Matt Killingsworths inspirerande TED-video ”Want to be happier – stay in the moment”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.