Vill du må verkligt bra bör du lämna jobbet så snart du kan och i stället ta en joggingtur i naturen med någon du tycker om, visar en jättestudie. Men även små justeringar kan få stora effekter. 

En promenad på stranden gav toppbetyg när forskarna undersökte vad som får oss att må bra. Foto: Pixabay/quimono

En promenad på stranden gav toppbetyg när forskarna undersökte vad som får oss att må bra.
Foto: Pixabay/quimono

När forskare från London School of Economics i en jättestudie mätte när och var människor är lyckliga var det två faktorer som stod ut:

 • Naturen gör oss mer lyckliga
 • Att vara på jobbet gör oss mindre lyckliga

Massiv datainsamling gav robusta resultat

Forskarna använde en app som plingade till på slumpmässiga tider. Deltagarna fyllde i hur de kände sig exakt där och då, tillsammans med några andra variabler som om de var ensamma eller tillsammans med andra och vad de höll på med. De här uppgifterna mappades mot geografiska data som visade hur mycket vegetation som fanns och även för vädret.

Det här är förmodligen den största studien hittills av den här typen, och en styrka är att varje deltagare gjort ett stort antal registreringar över tid. På så sätt kan man kontrollera för ett stort antal faktorer, och också se hur de slår på individnivå.

(Om du och jag båda är ute och går i naturen och mår bra kanske du registrerar värdet 8 och jag värdet 12 för samma upplevelse. Då är det svårt att veta vad siffrorna egentligen står för. Men om du och jag båda registrerar vår upplevelse många gånger under olika förhållanden är det möjligt att utläsa att 8 för dig motsvarar 12 för mig. Och då kan man få mer pålitliga siffervärden för hur till exempel natur eller olika sällskap påverkar hur vi mår. Och det är det som forskarna har gjort här, typ.)

Studien samlade in över 1,1 miljoner observationer från 22 000 användare. Som baslinje användes att vara hemma, inomhus i bebyggd miljö.

Här kan du se en TED-video om hur studien gick till. 

Naturliga miljöer gör oss lyckligare

Här är några faktorer och hur de påverkar oss enligt studien:

 • Att vara utomhus: +2,32
 • Att vara vid kusten: 6,02
 • Vara på jobbet: -2,59
 • Vara med sin partner: +4,51

Så, bara att gå ut genom dörren verkar höja välmåendet ungefär lika mycket som att gå in på jobbet drar ner det. Men vad vi gör spelar också stor roll:

 • Springa eller annan träning: +6,51
 • Titta på fåglar eller på annat sätt uppleva naturen: +4,32

Smash-hit: Spring vid kusten i sällskap med din partner

Att vara utomhus gör oss lyckligare

Att vara utomhus gör att vi mår bättre, visar en studie från London School of Economics.

Varför mår vi så bra i naturen?

Författarna tar upp minst tre tänkbara mekanismer till varför vi mår bättre utomhus:

 1. Direkt påverkan på nervsystemet. Naturens intryck i sig själva gör att vi blir mer avspända än om vi till exempel är i en stad. Det här har formulerats tidigare i biofilihypotesen.
 2. Frånvaro av negativa faktorer som finns i en stad, som buller eller luftföroreningar som vi vet leder till stress och sömnstörningar.
 3. Naturen underlättar sådant som vi tidigare vet påverkar välmåendet, som fysisk aktivitet eller umgänge med andra.

Vad kan du göra med kunskapen?

För de flesta av oss är det inte möjligt att sluta jobba och i stället promenera i naturen hela tiden. Men det finns trots allt massor du kan göra för att få mer naturkontakt även under arbetsdagen. Här är några tips:

 • Fläska på med naturelement på jobbet: krukväxter, växtväggar – ja, till och med bilder av natur har visat sig vara avstressande.
 • Spela upp naturljud som bakgrundsljud på datorn.
 • Ta en lunchpromenad, helst i gröna omgivningar.

Hur gör du?

Vad säger du om allt det här? Har du natur på jobbet? Hur påverkar det dig?

Skriv gärna en kommentar.

Var rädd om dig!

/Bosse

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.