Du har superkrafter som gör att du kan må bra i en påfrestande vardag. Men det gäller att underhålla dem. Vad gör du idag? 

Vårda dina superkrafter så tar de väl hand om dig. Foto: Morguefile.

Vårda dina superkrafter så tar de väl hand om dig. Foto: Morguefile.

Du kanske inte brukar tänka på dig själv som någon som har superkrafter – men det har du.

Tänk bara på allt din kropp kan göra:

  • Du har ett hjärta som slår och slår från det du föds (ja, faktiskt ännu tidigare) tills du dör. Helt automatiskt och utan att du behöver tänka på det.
  • Dina sinnesorgan kan med stor noggrannhet upptäcka små förändringar i din omgivning som kan vara avgörande för om du ska må bra – eller ens överleva. Prasslet av en orm i buskarna, skymten av en annalkande bil i ögonvrån. Men också känslan av trygghet när någon ler genuint välvilligt eller när du känner doften av nybryggt kaffe.
  • Din hjärna samordnar blixtsnabbt alla intryck, väljer ut vad som är viktigast just nu och presenterar det för ditt medvetande.
  • Dina muskler, senor och ledband anpassar sig till vad du gör och bygger rent fysiskt om sig, cell för cell, för att du ska kunna fortsätta dansa, springa maraton eller lyfta tunga saker.
  • Din kropp är också utrustad med ett sofistikerat underhållssystem som inte bara upptäcker och larmar när något är fel, utan också har förmågan att reparera sig själv.

Det är helt otroligt när man tänker efter.

De här superkrafterna har gjort att vi människor som art kan överleva och må bra i de mest skilda miljöer, från de kallaste polartrakter till de hetaste öknar.

Ja, till och med i en så konstgjord miljö som ett modernt kontor kan vi känna oss hemma och uppfatta det som den naturligaste sak i världen.

Superkrafterna gör det möjligt för dig och mig att uppnå galet utmanande saker som att bestiga Mount Everest, dyka i havet eller lyfta en bil när ditt barn hamnat under den.

De kan också hjälpa dig behålla lugn och fokus i en stressig samtid och vända vardagsproblem till möjligheter att växa.

Use it or lose it

Men det finns en hake (förstås, det gör det ju alltid):

Superkrafterna måste underhållas. Hela tiden.

Samma mekanismer som gör att du blir lite starkare, tryggare och smidigare varje gång du utmanar dig själv lite lagom gör också att du blir lite tröttare, stelare och svagare varje gång du inte gör det.

Det är ”use it or lose it” som gäller. Kom ihåg att du jobbar mot mäktiga motkrafter. Stress och fysisk belastning i arbetslivet förstås. Men även det naturliga åldrandet gör att du med tiden blir svagare och mer känslig för belastning. Men det går att hejda förfallet.

Som väl är behövs inga jätteinsatser för att bygga upp och behålla dina superkrafter på en nivå som passar de flesta: Att orka möta dina dagliga påfrestningar med balans och gott humör och ha en liten buffert för oförutsedda händelser.

En lagom dos rörelse, bra återhämtning och fokus på det du gör för tillfället räcker långt.

Och om du tänker efter upptäcker du att din vardag faktiskt är full av möjligheter att ta ett litet steg mot mer balans.

Ett enkelt exempel:

Hur är din kroppsställning när du läser det här? Sitter eller står du på ett sätt som gör dig starkare – eller som sliter? Och hur länge har du suttit (om du sitter)? Är det dags för en mikropaus?

Det allra viktigaste är din attityd. Bryr du dig tillräckligt mycket om hur du mår nu och om tjugo år för att göra en liten insättning på ditt superkraftskonto? Och sedan en till. Och en till.

Myrsteg med makt att förändra

För i grunden handlar det om små saker. ”Den längsta resa börjar alltid med ett enda steg” är ett talesätt som rymmer mycket sanning. En bestigning av Mount Everest sker inte på ett ögonblick utan är resultatet av år av förberedelser och miljoner små steg mot toppen när det är dags.

Stressad och sliten eller samlad och stark

Så – vad väljer du? Tar du nästa myrsteg för att underhålla dina superkrafter – eller blir du sittande och litar på att det ordnar sig?

Var rädd om dig!

/Bosse

P.S. Om du eller ditt företag är redo att ta ett myrsteg för att underhålla era superkrafter är Balansverkstan redo att hjälpa till.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.