Du vet redan att det är nyttigt att röra sig. Och att promenera är nog ett av de smartaste sätten som finns att motionera. Enkelt, gratis, effektivt, alltid tillgängligt.

Men hur gör man för att promenaden ska bli en verklig kraftkälla i en överhopad vardag? Här får du Utemanarens fem bästa tips.

Gå dig stark!

1. Bara gå ut!

Det svåraste med att få till en god vana är att sätta igång. Vi är vanemänniskor och gör oftast som vi alltid gjort. Naturen har också gjort oss lata, vilket kan göra det extra lockande att tänka ”Jag ska röra mig i morgon”.

Men med lite list kan du få trögheten och lättjan att jobba för dig i stället för mot. Tricket är att etablera en vana som du håller nästan till vilket pris som helst. Oavsett väder. Oavsett om du har ont om tid. Till och med oavsett om du egentligen inte har lust. Men för att det ska fungera måste tröskeln vara låg. Det måste vara en vana som du verkligen har möjlighet att utföra varje dag.

Beredd? Här kommer det. Gå ut. Det är allt. När du stuckit näsan utanför dörren har du lyckats. Gå en vända runt kvarteret, ta två steg och gå sedan in igen. Det är upp till dig.

Självklart får du inte alla fördelar av fysisk aktivitet av så lite. Men en sak i taget. Vill du lyckas att göra promenaden till den dunderkur den kan vara är det långsiktighet som gäller.

Så håll ut! En dag upptäcker du att det känns konstigt att inte ta en promenad. Då är du hemma!

2. Planera in promenaden redan när du vaknar.

Ska du lyckas med din nya vana måste du prioritera den. Våra dagar har en tendens att fyllas om vi inte själva skapar hål. Så tänk efter när och var du kan få till en promenad idag. Om så bara för någon minut. Och när du bestämt dig – gör allt du kan för att hålla det du planerat.

3. Samla steg.

När du kommit igång med din promenadvana kan det vara uppmuntrande att samla steg. 10.000 steg är bra att sikta på. Men till att börja med kan du försöka att gradvis öka antalet steg. I din smarta telefon har du en app som heter Hälsa som innehåller en stegräknare som alltid jobbar i bakgrunden. (Det finns förmodligen samma sak i Android-telefoner).

Kolla vilket snitt du hade senaste veckan eller månaden och försök att ta ett steg till.

4. Ha bra kläder på jobbet

Låt inte vädret stoppa dig. Om du måste vara prydlig på jobbet kan du skaffa ett par bra skor, en rejäl ytterjacka och ett paraply som du alltid har på jobbet för din promenad.

5. Kom för tidigt

Ska du på möte? Planera in färden dit med lite luft. Ofta planerar vi så att vi kommer exakt i tid – om allt klaffar perfekt. Då har vi byggt in en stressfaktor redan från början.

Planera i stället så att du kommer lite för tidigt. Då får du en liten andningspaus och kan vara helt fokuserad på mötet. Och har tid för en liten promenad.

Hur gör du?

Berätta gärna hur du gör för att gå dig stark.

Var rädd om dig!

/Bosse

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.