Att vandring i naturen är bra för både kropp och sinne vet vi redan. Men nu kommer Friluftsfrämjandets vandringsledare att kunna lägga in extra avstressande moment i sina vandringar. De får tre timmars kurs i ”Att vägleda till lugn och fokus i naturen.”

Att stanna upp kan ge vandringen mervärde. Foto: Pixabay.Det är Bosse Rosén från Balansverkstan som står för kursen som blir ett moment när Friluftsfrämjandets vandringsledare i Mälardalen har sin årliga inspirationshelg i vår. Bosse är naturvägledare och mindfulnessinstruktör och har flera års erfarenhet av att leda naturaktiviteter med hälsotema.

Under kursen får deltagarna veta lite om mindfulness och vad forskningen säger om varför vi mår så bra av att vistas i naturen. De kommer också att själva få prova på några övningar för att få en praktisk erfarenhet som de sedan kan föra vidare till sina deltagare när de tycker att det passar.

— Det är inte meningen att vandringsledarna ska bli mindfulnessinstruktörer. Det blir man inte på tre timmar, men jag tror inte det behövs heller, säger Bosse Rosén.

— Min erfarenhet är att ganska enkla saker som att stanna upp, öppna sinnena och vara tysta tillsammans en stund kan vara väldigt värdefullt och ge nya upplevelser. Att till exempel göra en tyst vandring i grupp kan ge en stark känsla av gemenskap med både gruppen och naturen.

”Många kommer stressade till vandringarna”

Det är vandringsledaren Ewa Hedlund från Friluftsfrämjandet Huddinge som har tagit initiativet till att vandringsledarna ska få utbildning i hur man organiserar vandringar med inslag av mindfulness.
— Det finns så mycket att lära om hur naturen påverkar oss om vi bara är närvarande när vi befinner oss i naturen. Många kommer stressade till en vandring och har svårt att varva ned och vara här och nu. En vandring är ju inte bara några timmars motion, det kan ju också vara ett tillfälle att göra en inre vandring, att lyssna till sig själv och att använda sina sinnen.
— Det skrivs ju så mycket om stress numera och att man kan använda naturen för att minska sin stress. Men hur gör man det? Och vad säger forskningen? Det är sådant vi vill veta mer om, säger Ewa Hedlund.

Fler behöver sprida kunskap om natur och hälsa

Bosse Rosén är väldigt glad över samarbetet med Friluftsfrämjandet.

— Vi behöver bli fler som sprider kunskapen om hur vi kan använda naturen för att må bra. Och Friluftsfrämjandet är en stor och seriös förening med mycket kunskap om natur och friluftsliv. Jag hoppas den här kursen kan bli en inspiration för vandringsledarna att våga prova lite nya grepp för att ge mervärde till deltagarna, säger Bosse Rosén.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om kursen, eller kanske ordna en specialkurs för din förening?
Kontakta Bosse Rosén:
bosse@balansverkstan.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.