Semla är inte nyttigt för kroppen. Men för själen - om du gör rätt!

Se till att njuta maximalt om du ska äta denna hälsobomb. Foto: Pixabay/GLady

 

 

 

 

Gillar du semlor? Jag också. Men se till att maximera njutningen om du ska ta hälsorisken med en semla. Här får du tipsen som gör semmelstunden till en oas i vardagen.

Fettisdagen infaller inte förrän om en månad (13 februari), men semlorna är redan här, rapporterar tidningen Mitt i. Och Dagens Nyheter testar ”viralsemlor”  (tyvärr låst artikel om du inte är prenumerant.)

Januari är numera lika med semmeltider. Härligt! Men låt oss först vara ärliga. En semla är nog bland det sämsta du kan äta om du vill vara nyttig. Fullproppad med vitt mjöl, socker och mättat fett är den en tickande bomb för ditt midjemått och hjärta.

Men.

Semlor är ju så förtvivlat gott! Jag älskar semlor. Och som tur är äter vi ju inte semlor hela tiden. Jag tänker så här:

Om du ändå ska ta den kalkylerade risken att äta en semla, ja då ska du väl se till att få ut maximal njutning av den?

 

Fem tips till att få maximal njutning av din semla

 

 1. Ta dig tid.
  Ät aldrig, aldrig en semla “i farten”. Du får allt det onda och missar det mesta av det goda.
 2. Semlan ska vara färsk.
  Visst, en gammal semla kan mjukas upp med mjölk. Det var förmodligen så bruket av hetvägg kom till. Men som sagt – ska du ta hälsorisken med en semla bör njutningen motsvara insatsen.
 3. Använd sinnena.
  Titta, dofta och känn på semlan innan du sätter igång och äter den. Det förhöjer upplevelsen.  
 4. Tajma mjölken exakt.
  Jag förutsätter att du som jag äter semlan som hetvägg – med varm mjölk. Lägg semlan i en djup tallrik, slå på den varma mjölken och låt den dra precis så länge att den blir lite mjuk. Men inte så länge att den blir soggig. Ungefär tio sekunder tycker jag är lagom.
 5. Var medvetet närvarande.
  Gör inget annat när du äter din semla. En kopp kaffe på sidan förhöjer upplevelsen, men titta inte på tv, läs inte tidningen, surfa inte på nätet. Låt din semmeltid bli en liten oas i vardagen. Tids nog kommer distraktionerna ifatt dig ändå.

 

Lycka till med ett balanserat semlande!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.