Att vara stressad ibland är en del av livet. Men gör inte situationen värre än den behöver vara. Här får du sju vanliga missar som ökar stressen – och vad du kan göra åt dem.

Sju vanliga misstag som gör dig stressad. Foto: Shutterstock.

1. Du är ofokuserad

Tänk dig en situation när du har så mycket att göra att du känner dig stressad. Vad är det egentligen som stressar dig? För det mesta är det nog inte det du just håller på med, utan tankarna på allt du behöver göra sedan. De tankarna startar en stressreaktion i kroppen. Men de gör också att du har svårare att fokusera på det du gör – vilket ökar stressen ännu mer.

Lösning: Gör det du gör när du gör det

Fråga dig ”Vad är viktigast just nu?”. Gör det, och bara det. Att fokusera är avstressande.

 

2. Du ältar gamla misstag och oförrätter

Har du någonsin tänkt ”Om jag bara inte gjort så där…”? Det är fullt normalt, men ofta leder det bara till grubbel som gör det svårare att fokusera på det som är här och nu. Det är förstås viktigt att kunna lära av det som har varit för att inte göra om samma misstag. Samtidigt är det oerhört befriande att tänka ”det som har hänt har hänt – vad gör jag nu?”.

Lösning: Släpp eller svara

Lägg märke till om det finns sådant du går och ältar. I så fall, fråga dig:

”Är det här något jag kan och vill göra något åt?” Om svaret är ja – gör något konstruktivt. Är svaret nej – släpp det! (Det är inte lika lätt som att säga det, men det går att öva).

 

3. Du oroar dig i onödan

Vi människor har en fantastisk förmåga att måla upp katastrofscenarier som förmodligen aldrig kommer att hända. Allt ifrån ”Tänk om jag glömmer nycklarna” till ”Tänk om huset brinner ner”.

Att gå och oroa sig på det viset underlättar inte tillvaron, utan gör dig bara mera stressad.

Lösning: Byt ut ”Tänk om” mot ”Vad gör jag om”

Men det är ju faktiskt så att olyckor händer då och då. Och ibland är de rent katastrofala. Ett mer konstruktivt förhållningssätt är att i stället tänka ”Vad gör jag om…”. Vad gör jag till exempel om huset brinner? Jo:

  1. Jag försöker sätta mig själv och andra i säkerhet.
  2. Jag ringer brandkåren och
  3. Om jag har möjlighet kan jag försöka släcka.

En gnagande oro har förvandlats till en konkret handlingsplan, vilket ökar din trygghet och minskar stressen.

 

4. Du försöker göra flera saker samtidigt

En klassiker idag är att vi ska knappa på våra telefoner samtidigt som vi försöker umgås. Eller skicka ett mail medan vi sitter i möte. På det sättet kan vi få en illusion av att vara effektiva. Men forskningen visar gång på gång att vår hjärna inte klarar av att göra mer än en komplex uppgift i taget. Vi tror att vi vinner tid, men i själva verket tar multitasking oftast längre tid och med sämre resultat.

Lösning: Single-taska

Bestäm dig för vad du vill lägga din uppmärksamhet på just nu. Gör det och bara det. Om något eller någon pockar på din uppmärksamhet är det upp till dig att bestämma dig för om du ska flytta fokus eller inte. Du behöver till exempel inte svara i telefon för att det ringer. Det var därför telefonsvarare uppfanns.

 

5. Du rör dig för lite

Den här punkten är kanske oväntad när det handlar om stress. Men faktum är att fysisk aktivitet är avstressande i sig. Och om du har bra kondition klarar du av både fysisk och psykisk stress bättre.

Lösning: Världens enklaste träningsprogram

  • Varje dag: Promenera. Helst minst en halvtimme, men en minut är bättre än ingenting. Det viktigaste är att få till en vana.
  • Varannan dag: Gör något svettigt. Gymma, dansa, spring, jympa eller vad du nu trivs med.

 

6. Du sover för lite

Sömnen behövs för att hjärnan (och resten av kroppen) ska få återhämta sig. De flesta behöver sova ungefär 7 timmar per natt, men många sover alldeles för lite. Du får en sämre motståndskraft mot vardagsstress. På sikt kan sömnbrist till och med leda till utmattningsdepression.

Lösning: Prioritera sömnen.

  • Gå och lägg dig i tid.
  • Undvik ljus från datorskärmar innan du går och lägger dig.
  • Stäng av mobilen när du sover.

7. Du får inte tillräckligt med Vitamin N

Vitamin N (för Natur) är ett kraftfullt ”hälsopiller” mot stress. I Alnarp och Göteborg finns hälsoträdgårdar där man rehabiliterar människor med utmattningsdepression med väldigt goda resultat. Men varför vänta tills du är helt vidbränd?

Lösning: Tanka grönska

  • Sök upp en park eller skogsområde och ge dig en stund att bara vara, utan krav på att göra någonting. Se dig omkring, lägg märke till ljud och dofter. Upprepa så ofta du kan, helst varje dag.
  • Inred arbetsplatsen med gröna växter.
  • Till och med bilder av natur är avstressande. Du kan ha naturbilder som bakgrundsbild på datorn.

Var rädd om dig!

/Bosse

 

P.S. Bonustipset: Öva mindfulness

Allt fler upptäcker fördelarna med mindfulness. Det är ett effektivt sätt att öva sig i att hantera stress, men också bli mer fokuserad. Vill du ha en introduktionsföreläsning om mindfulness på din arbetsplats? Kontakta mig! D.S.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.