Har du svårt att följa snustorra råd om bra hållning? Börja inifrån och känn hur du växer i ditt starkare, gladare jag.  

Låt hållningen komma inifrån.

Låt hållningen komma inifrån.

Ska du hålla dig stark och fri från skador är en bra hållning A och O. Så är det bara. Du kan fråga villken ergonom, gyminstruktör eller danslärare som helst. Det gäller på kontoret, när du bär matkassar eller när du tränar. Allt börjar med en bra hållning.

En bra hållning minskar belastningen på rygg, nacke och axlar, förbättrar andningen och kopplar in "snälla" muskler som gör oss starkare på sikt.
Men att lära in (och ut) en bra hållning är ofta tråååååååkigt. Det finns jättemånga bra tips: Sträck upp i nacken. Tänk dig lång. Låt örat, axeln och höften följa en linje som slutar strax framför fotleden. Det funkar. Men är ungefär lika upphetsande som havregrynsgröt.

Låt hållningen komma inifrån

Men att hitta en bra hållning måste inte kännas som ett straff eller en trist skoluppgift. Det finns ett annat sätt. Du kan leka dig till en bättre hållning på några sekunder. På köpet kan du få en riktig humörhöjare, bli vackrare och se omgivningen i ett mer positivt ljus.

Är du beredd på ett litet experiment som kan göra massor för din hälsa?

Bra, då kör vi!
Jag vill att du föreställer dig en situation där du känner dig trött och håglös. Kanske ledsen. Vill du experimentera fullt ut kan du föreställa dig en situation där du gjort något riktigt dumt som du skäms över. Det kan vara en verklig situation eller något du bara föreställer dig. Det viktiga är att du målar upp en verklighetstrogen bild i ditt inre. Gör det nu innan du läser vidare.
Har du hittat din nere-situation? Bra. Ta nu en stund och känn efter hur det känns i kroppen. Och kolla hur din hållning är. Har du kopplat in din fantasi ordentligt misstänker jag att du nu är ordentligt framåtlutad och krum i ryggen, med hängande armar och framåtroterade skuldror. Huvudet hänger slappt som ett övermoget äpple från en alldeles för tunn gren.
Jag tror du anar vad nästa steg är?

Byt bild och se vad som händer

Byt nu din inre bild. Föreställ dig en situation där du är glad och full av energi. Du har gjort något riktigt bra som människor ger dig beröm för. Ta en stund och känn in situationen.
Hur känns det nu i kroppen? Hur är din hållning? Förmodligen en hel del mer upprätt än tidigare. Du har tagit det viktiga första steget. Du har redan minskat belastningen på rygg och leder, andas friare, har studs i steget. Nu är det inte långt kvar till en härligt kraftfull hållning.
NU är rätta tiden att öka effekten (om du vill). Låt den sköna känslan avspeglas i din hållning. Det är nu du kan lägga till lite extra umpf genom att tänka dig lång, stolt och värdig. Det är nu du kan kolla i en spegel att du verkligen är upprätt och i balans.

Le och förändras

Till sist det riktiga superverktyget: le. Att le skickar kraftfulla positiva signaler till hela din kropp. För att inte tala om din omgivning. Tänk själv på hur du vill bli bemött. Finns det något vackrare och mer tilltalande än en medmänniska som ser dig i ögonen och ler?
Varför inte bestämma dig för att vara en sådan människa? Börja inifrån, sträck på dig och se på världen och dina medmänniskor med nya ögon. Då kan du gå med lättare steg genom vardagen. Du minskar risken för belastningsbesvär, får mindre värk i kroppen. Och blir vackrare.

Varning - använd med förnuft

Det här är ett råd som riktar sig till alla oss som är lite vardagsslappa. Om du på allvar är deprimerad, har sorg eller psykiska besvär är det förmodligen något annat du behöver.
Var rädd om dig!
/Bosse

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.