Hälsobalansen av Dr Chatterjee innehåller ingen mirakeldiet utan förespråkar helhet. Lägg till natur så får du en superkur.

Boken funkar – åtminstone på mig. Lägg till natur så får du en riktig superkur. Foto: Bosse Rosén.

Jag gillar Dr Rangan Chatterjees bok Hälsobalansen (sponsrad länk) skarpt. 

Puh – ännu en självhjälpsbok, kanske du tänker. 

Jo, visst är det så. 

Mycket i boken är bekant; ät bättre, sov bättre, ta dig egentid och rör dig mer så mår du också bättre. Och titeln känns förstås rätt klichéartad. 

Men Dr Chatterjee har något många böcker saknar: helhetsperspektiv. 

Bara var femte blev hjälpt av läkaren

Från sin verksamhet som allmänläkare blev Dr Chatterjee frustrerad över att han bara lyckades hjälpa var femte patient på riktigt. 

En orsak är att traditionell läkarkonst oftast riktar in sig på en sak i taget. Har du ont i huvudet söker man svaret i huvudet. Har du ont i ryggen får du kanske sjukgymnastik. 

Men kroppen är en komplex organism där allt hänger ihop. 

Och om du får ordning på några grundläggande biologiska behov (de fyra ”nycklarna”) är chansen stor att mycket rättar till sig nästan automatiskt. 

Det stämmer väl med min egen erfarenhet efter 20 år som ambulanssjukvårdare och 10 år som friskvårdare.

Praktiskt angreppssätt

Boken är fräsch, lättläst och trevligt upplagd.

Den innehåller en hel del information som är ny för mig. Spännande att läsa om tarmbakteriernas stora påverkan på hela systemet, värdet av egentid och hur mycket ett kort intensivt rörelsepass kan ge. 

Men den mynnar framför allt ut i praktiska råd som är lätta att följa. Och dessutom med en stor portion ödmjukhet inför att det som funkar för dig kanske inte funkar för mig.

Hälsobalansen är ingen sträng ”kur” som du följer från punkt 1 till punkt 10. Den innehåller ingen ”superdiet”. 

Det är snarare en vänlig bok som får dig att reflektera över vad du gör med ditt liv och hur enkelt du kan ta nästa lilla myrsteg i rätt riktning. 

Den ger inspiration till egenmakt. Det är värt mycket. 

Den funkar – i alla fall på mig

Inspirerad av boken lade jag in några korta men högintensiva övningar i min joggingtur. Och lade till en extra frukt till gröten efteråt. 

Så boken hade effekt. Åtminstone på mig och åtminstone på kort sikt. 

Lägg till natur och du får en superkur…

Det mesta Dr Chatterjee berättar om passar väl in i den växande trenden att använda naturen som må bra-kur. 

Han nämner också naturen men ger den inte så stort utrymme. Det gör ingenting. Lägg till natur så får du en riktig superkur. 

…men den missar en viktig del

Trots bokens fokus på helhet missar den en viktig ingrediens för välbefinnande – socialt sammanhang.

Du och jag och alla andra är delar i ett sammanhang. Forskning på varför människor i de blå zonerna blir så gamla har visat att mängden mänskliga möten har jättestor betydelse för hur vi mår.

Men här är ett tips för att åtgärda det: Läs boken, och berätta sedan för någon du känner om något du uppmärksammade. Något du inte visste, något du fick bekräftat eller något du inte håller med om.

Fråga din kompis vad hen tycker. Då får du både ett mänskligt möte, gör gott genom att dela med dig och bearbetar själv innehållet i boken genom att knåda det i huvudet.

Då blir boken riktigt värdefull.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.