”Dödskalleväxten” bergsyra är mindre giftig än rabarber. Och uppfriskande.
”Friskvårdsguide propagerar för att äta dödskallemärkt växt”. Jag kan se kvällstidningsrubrikerna framför mig. Vad har jag nu ställt till med?
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Jag älskar bergsyra. Dels för att den är så oansenlig och skir. Men också för att den smakar så uppfriskande. Påminner om harsyra i smaken. När jag tuggar på den känns det som att jag får en liten energikick.
Så jag tipsade om att smaka på bergsyra i mitt senaste nyhetsbrev Myrsteg. Dagen efter kom ett par mail som undrade hur jag kan rekommendera att smaka på en växt som är giftig.
”Hur kan du rekommendera en växt som är giftig?”
Och på den Virtuella floran är bergsyra utmärkt med en dödskalle och etiketten giftig.
Å andra sidan finns bergsyra inte med i Giftinformationscentralens förteckning över giftiga växter. Det gör däremot bergsyrans nära släkting Ängssyra.
Men jag misstänker att ängssyra inte kan vara så där vådligt giftig. Coop tipsar om Ängssyrasoppa, och på Tasteline kan man hitta recept på lax med ängssyra special.
Och växtexperten Lisen Sundgren tipsar om både ängssyra och bergsyra i sin bok Äta vilda växter. Visserligen med tillägget ”små mängder är ofarligt. Har du njurbesvär bör du inte äta dessa växter”.
Men jag vill vara på den säkra sidan. Och det kan ha kommit nya rön. Kanske är bergsyran trots allt jättegiftig?
Oxalsyra kan ge irritation i stora mängder
Så jag ringer upp giftinformationscentralen för att höra vad som gäller när det gäller bergsyra.
Det här är beskeden jag får idag (22 juni 2021):
- Ja, bergsyra är ”giftig” i och med att den innehåller oxalat (oxalsyra) som kan vara farlig i stora mängder.
- Den kan ge magirritation och kräkningar. I svåra fall även njurpåverkan.
Men också:
- Det finns inga kända fall av förgiftning av bergsyra.
- Bergsyra innehåller lägre halt av oxalat än rabarber.
- Barn som äter mer än en kvadratdecimeter rabarberblad kan förväntas få symptom.
Min slutsats: fortsätt lugnt att njuta av bergsyran
Rabarber innehåller mer oxalat än bergsyra. Och jag har aldrig sett någon dödskallemärkning av rabarber i snabbköpet.
Jag tänker fortsätta njuta av min kompis bergsyra. Du gör förstås som du vill.
Var rädd om dig!
/Bosse
P.S. En tanke om riskvärdering
Det råder ingen tvekan om att det kan vara farligt att gå ut i naturen. Du kan trilla och skada dig, bli biten av en orm eller en fästing. Eller råka få i dig något giftigt som någon har tipsat om.
Men de verkligt stora farorna som skördar liv och hälsa hänger mer ihop med att du och jag inte umgås ofta och vänligt med naturen. Som stress. Och stillasittande. Buller och dålig luft. Eller en så simpel sak som dålig balans. Visste du att tusen personer dör i fallolyckor varje år? Många av dem skulle enkelt kunna förebyggas med att gå ut i den knöliga naturen.
Det är bland annat därför jag med en dåres envishet fortsätter att tipsa om välbefinnande med naturen på alla sätt jag kan.
D.S.
Stigfinnarcoach. Visar genvägar till välbefinnande. Med naturen.
Vill du också hitta knepen som:
Sparar pengar,
Ökar din självkänsla och
Minskar stress?
Utan att belasta plånbok eller planet?
Prenumerera på Myrsteg!
Du får ett må bra-knep varje vecka.