Spring säkert i vinter – utan dubbar
Slutar du springa när vintern kommer för att du är rädd att halka? Då missar du många fina upplevelser. Här får du tipsen som gör vinterlöpningen säker ocn njutbar.
För många år sedan var jag på en kurs i telemarksskidåkning. Det gick rätt bra och jag njöt av harmonin i svängarna. Men en sak gjorde mig frustrerad: isfläckar. Så fort jag försökte svänga på en isfläck föll jag.
Jag kunde inte få tillräckligt tryck för att stålkanten skulle få fäste när det var halt och brant. (Det här var på den tiden man åkte telemark på sladdriga turskidor.)
Jag kände att jag aldrig skulle bli en “riktig” telemarksåkare förrän jag behärskade alla underlag – inklusive isfläckar.
Tipset som fick allt att lossna
Ett tips från instruktören fick mig att se problemet ur ett helt nytt perspektiv, och det är jag henne evigt tacksam för (fast jag har glömt vad hon hette).
Så här sa hon:
“Men Bosse, du behöver ju inte svänga precis på isfläcken. Glid över den i stället och gör svängen när du kommer till packad snö”.
Först tyckte jag det lät som fusk. Att gå runt problemet i stället för att “lösa” det. Men ju mer jag tänkte på det desto mer kände jag att det var vettigt. Och framför allt när jag testade, och helt plötsligt kunde känna mig trygg även i isiga och branta backar.
För vad var mitt mål med att åka telemark? Jo, att ha kul och må bra. Inte att till varje pris slåss mot alla sorters underlag.
“Glid över isfläcken”-knepet kan ses som en sorts Telemarks-aikido. Får du någon idé om hur det kan tillämpas i det vanliga livet?
Dubbar funkar. Men.
Men nu var det vinterlöpning det skulle handla om. På vintern kan det vara halt, och om jag halkar kan jag slå mig rejält. Det vill jag förstås inte.
En lösning är att använda dubbar. Antingen som broddar du trär utanpå dina vanliga skor, eller dubbade skor typ Icebug. Jag har använt båda metoderna, och de funkar över förväntan.
Första gången jag sprang med broddar med bara 6 dubbar under varje fot var som en religiös känsla: “Jag kan springa utan att halka och spänna mig”.
Men.
Nuförtiden springer jag ändå oftast i mina gamla, slitna barfotaskor med blanksliten sula även på vintern. De ger mig så mycket mer löpkänsla att det blir mycket roligare att springa.
Men det kräver förstås lite anpassning. En fördel är att jag använder ungefär samma teknik som när jag springer i naturen resten av året. Tänk blöt lera eller våta mossiga stenar så förstår du vad jag menar.
”Glid över isfläcken”-knepet är inte fusk! Gör det inte svårare för dig än nödvändigt.
Fem tips för halkfri löpning på snö, is, lera och mossa
1: Ta korta, snabba steg.
Typisk barfotateknik som alla har nytta av. Om du tar långa steg sätter du i hälen framför kroppen. Förutom att du belastar knäna mycket mer och slösar energi är risken mycket större att du halkar om underlaget är halt.
Bonustips för att komma in i en bra rytm:
- Leta upp Van Morrisons “Bright side of the road” på Spotify.
- Ställ dig barfota på vardagsrumsgolvet.
- Spring på stället i takt till musiken.
2: Var uppmärksam på var du sätter fötterna
Är det halt måste du ha koll. Och egentligen vet du inte riktigt var det är halt, så det är bäst att ha koll hela tiden. Det här gör också att du blir mycket mer här och nu. Varje steg blir ett äventyr. Och löpningen roligare.
3: Möt underlaget vinkelrätt
Halt + lutande = stor risk att halka. Så när du möter stenar eller sluttningar, sträva efter att kraften från kroppen ska möta underlaget så vinkelrätt som möjligt.
(Det här kan vara svårt att föreställa sig när man läser om det. Ut och testa, så förstår du bättre vad jag menar.)
4: Anpassa farten
Är du osäker på underlaget – spring långsammare och känn dig för. Är du fortfarande osäker – gå.
5: Spring avspänt
Det är lätt att spänna sig om man är orolig för underlaget. Men om du spänner dig blir du stel och oflexibel. Raka motsatsen till vad du eftersträvar.
Om du märker att axlarna far upp eller att dina ben är stela, stanna upp och inta din avspända grundhållning innan du fortsätter.
Sista hjälpen-tips när det är riktigt besvärligt
Är terrängen som en sluttande hockeyrink räcker nog inte de ovanstående tipsen. Då får du göra vad du kan.
- Ta hjälp av träd för att få stöd.
- Gå fyrfota med magen upp mot vädret som en skalbagge.
- Gå femfota. Som en sista åtgärd – sätt ner rumpan också. Säkrare blir det inte.
Slutord: Yes, you can!
Det hjälper att springa med dubbar. Men inte ens då kan du vara 100 procent säker på att inte halka. Till syvende och sist måste du fråga dig vad det är det du eftersträvar med din löpning – att fara fram som en bulldozer eller att tassa fram mjukt och smidigt i harmoni med naturen?
Du vet vad jag väljer. Nu är det din tur. Ha det så kul!
Stigfinnarcoach. Visar genvägar till välbefinnande. Med naturen.
Vill du också hitta knepen som:
Sparar pengar,
Ökar din självkänsla och
Minskar stress?
Utan att belasta plånbok eller planet?
Prenumerera på Myrsteg!
Du får ett må bra-knep varje vecka.