En lite ”naturligare” vardag kan hjälpa både kropp, sinne och planet att må bättre. Och du kan börja din vildare vardag nu. Varje steg räknas. 

Håll dig stark i en tuff tillvaro. Foto: Mostphotos.

Håll dig stark i en tuff tillvaro.
Foto: Mostphotos.

Ta en vildare väg till välbefinnande

Nu har vi människor ställt till det ganska ordentligt. Många lider av ont i kroppen eller själen. Och ofta är vi så stressade att vi inte tycker att vi har tid att göra sådant som vi vet att vi mår bra av. Och vi ställer till det för planeten också. Arter utrotas, skogar huggs ner. Vi bränner kol och olja som höjer jordens medeltemperatur. Samtidigt sprider vi naturfrämmande ämnen som plast och gifter omkring oss. Dessutom känner många sig vilsna – vad är egentligen meningen med det hela?
Jag vill föreslå en enkel och radikal väg mot bättre hälsa för både dig och planeten: ta naturvägen. Det löser inte alla problem över en natt, men steg för steg kan du börja vandra stigen mot ett rikare, meningsfullare liv. Det är enklare än du tror, och varje steg gör skillnad.

Grunden – du är natur

Om vi förstår att vi utvecklats i och med naturen under miljontals år faller många bitar på plats. Samma biologiska processer som finns i oss finns i allt levande. Allt vi äter, dricker och andas kommer från växter och djur. Allt vårt avfall går tillbaka till den natur som håller oss vid liv. För att det här ska funka är vi beroende av ett myller av liv, det man brukar kalla biologisk mångfald. Enkelt uttryckt – ju fler arter desto stabilare är systemet. Och Det Naturliga Stegets budskap från 80-talet är lika sant idag: Allt sprids, ingenting försvinner.
På ett personligt plan är det också tydligt att vi utvecklats i och med naturen. Precis som andra djur är vi skapta för ett liv med massor av varierad rörelse omväxlande med ordentlig återhämtning. Inte att sitta eller stå i samma positioner timme ut och timme in, eller upprepa samma rörelsemönster om och om igen. Även stress är ett naturligt tillstånd som får oss att skärpa sinnena och försätta kroppen i turboläge när det behövs. Men det gäller att kunna koppla av när faran är över. Annars slits vi ut.
Så – hur kan vi göra för att släppa loss vår naturkraft och samtidigt vara snäll mot planeten? Här kommer några förslag:

Rör dig naturligare och håll dig stark i kroppen

Rörelse är liv. Det är numera väl belagt att rörelse bokstavligen är medicin. Handboken FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, motsvarigheten till FASS för mediciner) listar inte mindre än 19 sjukdomstillstånd som kan förebyggas eller lindras med hjälp av fysisk aktivitet. Bland dem de stora livsstilssjukdomarna hjärt-kärlsjukdom, diabetes och smärta. Men också depression och ångestsyndrom.

De flesta av oss kan inte gå tillbaka till ett liv som jägare-samlare. Och det behöver vi inte heller. Även i vår högteknologiska vardag finns det mycket vi kan göra.

  • Lär dig hitta en stabil, balanserad utgångsställning i stående och sittande. Upprätt, rakt och med sänkta axlar. Det här är din ”kraftposition” som du hela tiden kan ha som en utgångspunkt för andra rörelser. I den här positionen är belastningen på kroppen minimal, och muskler och leder är i ett bra läge för att utveckla kraft och rörlighet. Observera att det inte är meningen att du ska förbli i den här positionen. Variation är nyckeln till hälsa.
  • Öva dig i tyngdöverföringar där du behåller din kraftposition samtidigt som du förflyttar dig.
  • Ta dig fram till fots. Att gå och springa är våra naturliga sätt att förflytta oss.
  • Sitt på huk. Sträcker ryggen, övar rörlighet i fotleder, knä och höft.
  • Lyft tunga saker. Med bra teknik förstås. Och bra återhämtning.
  • Träna” varierat. Det vi kallar träning är ett modernt påfund. Kroppen behöver belastas för att bli stark, men inte nödvändigtvis i ett gym med stereotypa rörelser. Det vi behöver är massor av rörelse där hela kroppen får vara med. Spring i naturen, klättra, dansa, kryp på alla fyra. Tja, eller spela badminton. Hitta ursäkter att röra dig.
  • Rör dig i naturen. Naturen är knölig och innehåller alla redskap du behöver för allsidig rörelse.
Du behöver inte gå på gym. Men du behöver röra dig. Hitta din väg till rörelseglädje.

Du behöver inte gå på gym. Men du behöver röra dig. Hitta din väg till rörelseglädje.

Fokusera och håll dig stark i sinnet

Vår hjärna har, precis som kroppen, utvecklats under miljoner år i och med naturen. Vi har utvecklat en suverän förmåga att urskilja mönster i naturen för att se vad som kan vara en tillgång (mat, till exempel) och vad som kan vara farligt (som ormar).

Många brukar påminna oss om att vi levt lång tid som jägare och samlare. Det är riktigt, men samtidigt var vi också bytesdjur. Under miljontals år fanns det gott om stora rovdjur som gärna såg en människa som en lämplig lunch. Det har förmodligen inneburit att vi haft stor nytta på att fokusera och vara ”här och nu” – det man idag kallar mindfulness.

Idag vet vi att fokus – att koncentrera oss på en sak i taget – är avstressande och rogivande. Medan motsatsen – multitasking – är stressande. Och långvarig stress bryter ner hjärnan likväl som kroppen.

Så att öva sig i medveten närvaro är väl investerad tid.

  • Avsätt tid varje dag för att vara stilla. Reflektera. Meditera. Några minuter om dagen gör underverk.
  • Prova gärna några mindfulnessövningar. Förutom att öva fokus innehåller mindfulness vänliga förhållningssätt till livet. Som att vara varsam med sig själv och andra. Du kan till exempel prova mindfulnessAppen eller PowerBreak från Mindfulnesscenter.
  • Du kan också öva fokus i naturen. Gå ut i närmaste grönområde eller park. Eller närma dig ett träd. Stanna upp, lyssna, dofta, känn. Låt det vara som det är.
  • Gör en sak i taget så långt det är möjligt. Bestäm dig för vad som är viktigast just nu, och gör bara det med fullt fokus. ”Gör vad du gör när du gör det”.
Naturens intryck gör oss lugna. Ut och öva fokus! Bild: Morguefile.

Naturens intryck gör oss lugna. Ut och öva fokus! Bild: Morguefile.

Tanka naturkraft

Nu har vi berört rörelse och fokus som två kraftfulla, naturliga hälsopiller. Men det finns mycket mer ”Vitamin N” att hämta i naturen. Forskningen visar att inte bara fokus är avstressande. Även naturens intryck i sig själva verkar ha en förbluffande välgörande effekt. Medan stadsbrus gör oss stressade verkar det som att lövsus och gröna färger i stället ”mjuklandar” i hjärnan. Man har sett att människor som har nära till natur är mindre stressade. Och vistelse i natur kan göra oss mer kreativa.

Så här är några tips på saker du kan göra för att tanka naturkraft:

  • Se till att få en stund utomhus i gröna omgivningar varje dag.
  • Omge dig med gröna växter på jobbet och hemma.
  • Sätt upp bilder på natur. Eller ha dem som skärmsläckare.
  • Umgås med djur. Att klappa en katt ger en rejäl dos av lugn och ro-hormonet oxytocin.
  • Använd naturmaterial i kläder och möbler så långt det är möjligt. De innehåller mindre giftiga ämnen och åldras med värdighet.

Lär känna naturen

Om vi ska kunna ta hand om naturen måste vi tycka om den. Men det är inte så lätt att ha en relation med någon man inte vet namnet på. Att gå ut och tanka gröna intryck räcker långt, men när du lär känna naturen blir ditt förhållande mycket djupare och mer meningsfullt. Världen blir större.

  • Lägg märke till vilka träd som växer i din omgivning.
  • Notera vilka blommor som kommer först om våren. Lär dig namnen på de vanligaste arterna.
  • Titta på fåglar. Lär dig namnen på de vanligaste. Känner du igen koltrasten? Kan du skilja på talgoxe och blåmes?
  • Lär dig några fågelläten. Det här är verkligen något som gör världen större.

Hjälp naturen

Vi kan också aktivt se till att få mer natur i vår närhet. Och vi kan också försöka minska vår negativa påverkan – våra ekologiska fotavtryck.

  • Värna dina grönområden. Så gott det går – verka för att spara natur där du bor eller jobbar.
  • Använd och upptäck naturen närmast där du bor och arbetar. Ta en grön väg till jobbet.
  • Transportera dig fossilfritt så ofta du kan. Bra för både natur, hälsa och plånbok.
  • Ät mindre kött. Då belastar du klimatet mindre.
  • Bjud in flera arter. Sätt upp en fågelholk eller ett ”bibatteri”. Mata fåglar.
  • Odla något som går att äta.
  • Plastbanta. Ersätt plast med naturmaterial där du kan. Plast görs oftast av olja och påverkar alltså klimatet. Men många plaster innehåller också giftiga eller hormonstörande ämnen. Var särskilt försiktig med plast i kombination med mat och värme.
  • Plocka skräp. Särskilt plast. Det kan låta trivialt, men plast som hamnar på gatan hamnar oftast i skogen eller i sjöar och vattendrag. Så småningom bildas mikroplaster som tas upp av smådjur och förs vidare i näringskedjan. Vad som händer på sikt? Ingen vet, men positivt lär det inte vara.

Så ett frö av naturkraft

Har du läst så här långt är du nog inne på tanken att du är en del av naturen. Men dina medmänniskor är också en del av din natur. Och var och en av oss är helt beroende av samverkan med andra människor. Och medan vänlig samverkan med naturen kan ge oss hälsa och njutning, kan vi hitta mening i att göra gott för andra människor.

  • Hitta ditt sätt att vara till nytta för människor och planeten. Kanske får du det på jobbet. Annars kan du engagera dig i någon förening.
  • Bjud in (ut) till en grön aktivitet. Varför inte börja med ett promenadmöte utomhus? Då förenar du fokus, rörelse, natur och samverkan. Kan knappast bli bättre!

Lycka till med ditt nya, vilda liv!
/Bosse

P.S. Hur gör du för att släppa loss din naturkraft? Skriv gärna en kommentar! D.S.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.