En grön kvart räcker för att hålla dig stark!
Du vet säkert att det är nyttigt att vara ute i naturen. Men visste du att så lite som en grön kvart om dagen är tillräckligt för att påverka din hälsa positivt? Läs experternas bästa tips!
Tänk dig att du bestämmer dig för att släcka ner datorn för en stund och gå ut i en park eller ett skogsområde. Där strosar du omkring, låter naturens ljud, dofter och andra sinnesintryck mjukt skölja över dig. Du kanske slår dig ner på en bänk eller en sten. Kanske fångas din uppmärksamhet av en hackspetts varningsläte, en ekorres akrobathopp eller doften av solvarma tallar.
Efter ungefär en kvart sträcker du på dig, ser dig omkring och går tillbaks till jobbet igen.
Tror du att det skulle påverka ditt välbefinnande?
Och vad skulle hända om du tog dig en sådan här grön andningspaus de flesta av veckans dagar?
Liisa Tyrväinen är forskare vid Finlands Naturresursinstitut. Hon har i sin forskning sett att bara fem timmar i månaden i naturen är tillräckligt för att man ska kunna se effekter på hur vi mår. Det motsvarar en grön kvart om dagen fem dagar i veckan. Eller en halvtimme några dagar per vecka. Det är allt!
Dosen gör rekommendationen tydligare
Att vi mår bra i naturen är det ingen tvekan om. Det har visats om och om igen i många studier att naturvistelse kan
- göra oss mindre stressade,
- mer kreativa och till och med
- stärka vårt immunförsvar.
Men “var mer i naturen” är en otydlig rekommendation. Jämför till exempel med rådet “vi bör röra oss mer”. Mer än vadå? Där finns nu rekommendationer om 150 minuter i veckan som minimum. Eller att ta 10.000 steg om dagen.
Med Liisa Tyrväinens rekommendation om fem timmar per månad får nu de allmänna rekommendationerna om att vistas mer i naturen en helt annan kraft. Det blir direkt möjligt att se “har jag fått min kvart eller inte”?
Räcker det verkligen med en grön kvart?
För många av oss kan det kanske låta mycket att tillbringa en hel kvart om dagen utomhus, i naturliga omgivningar. Men om vi tänker efter är siffran egentligen skrämmande och visar hur långt från naturen vi hamnat. För bara några generationer sedan levde de flesta svenskar på landet, och hade åkrar, fält och skogar som både arbetsplats och lekplats.
Och nu får vi rekommendationen att 15 minuters grön tid kan få oss att må bättre. Det motsvarar bara ungefär en och en halv procent av vår vakna tid!
Kanske ska vi sluta att fundera över "Hur lite kan jag komma undan med" och i stället försöka tänka "Hur kan jag få minst de här femton minuterna om dagen men helst mer eftersom jag mår så bra av det"?
Det verkar inte som att man behöver oroa sig över negativa biverkningar om man skulle råka överdosera natur...
Naturexperterna håller med
Rekommendationen tas emot med öppna armar av svenska experter på att använda naturen för att må bra.
– Mycket bra! Även om vi vet att det är bra för oss att vara i naturen så är det så lätt att det inte blir av, säger Pella Larsdotter Thiel. Hon är naturguide och en av Sveriges ledande föreläsare inom hållbar utveckling.
– Det är framsynt av Naturresursinstitutet att ta denna vetskap på allvar och göra den tydlig på ett vardagligt sätt. VI behöver rekommendationer att luta oss mot och relatera till, säger Pella Larsdotter Thiel.
Men Pella vill också få oss att lyfta blicken lite från vår att bara använda naturen för vårt personliga välmående:
– Att vara i naturen är viktigt för att förstå att vi är delar av en större levande helhet som vi är beroende av, varje dag. Det är lätt att glömma det om vi bara omger oss med människoskapade strukturer.
– När hela vår kultur glömmer det, då är vi illa ute, säger Pella Larsdotter Thiel.
Pella får mycket naturtid genom sina djur och sin trädgård som behöver daglig tillsyn.
– Om inte de fanns skulle jag själv behöva dra mig ut, då skulle jag verkligen vara hjälpt av rekommendationer och vanor, säger Pella Larsdotter Thiel.
Naturen kan vara ditt gym..
– Jag tänker att ju mer tid vi får i naturen desto bättre, säger Anna Adelman, grundare av CrossNature, företaget som använder naturen som gym.
Året runt och i alla väder kör Anna och hennes kolleger träningspass utomhus där stockar och stenar fungerar som träningredskap.
– Detta är väl inget nytt, men jag kan fortfarande fascineras av hur gott det gör, både för egen del och det jag ser när jag tränar folk ute i naturen. Så fort vi sätter fötterna i blåbärsriset sjunker axlarna på deltagarna och med rosorna på kinderna kommer de glada, frigörande skratten, fortsätter Anna Adelman.
Hon är förstås ute i naturen en hel del när hon leder sina träningspass. Men ser också till att få egen tid i naturen.
– Det saknas mig något om jag inte kommer dit varje dag. Känner jag mig irriterad framåt eftermiddagen kommer jag ofta på att jag ännu inte varit ute i naturen och rört på mig. Det gör att jag gärna börjar min dag där ute - och sedan kommer tillbaka igen och igen, säger Anna Adelman.
...men också göra dig lugn
Att träna kroppen i naturen är ett sätt att få naturtid med kvalitet. Men även hjärnan mår bra av att vistas i utomhuset. Det kan läkaren och mindfulnessexperten Ola Schenström skriva under på. Han leder Mindfulnesscenter, som är Sveriges ledande utbildningsföretag inom mindfulness.
– Det är bra med stund i naturen, helst varje dag. En promenad i en park eller skog till exempel. Det är bra att intresset växer. Ut med barnen i naturen så har de med sig vanan in i vuxenlivet, säger Ola Schenström.
En som verkligen har koll på naturens välgörande effekter är författaren Åsa Ottosson. Hon driver företaget Wij Akademi tillsammans med maken Mats, som är författare och programledare för Naturmorgon i P1.
De båda gör massor för att sprida kunskapen om naturens välgörande effekter i ord och bild. Du bör inte missa den härliga boken Lugn av naturen som är nästan lika bra som att gå ut (men bara nästan).
– Det är en bra rekommendation, tror jag, och rimlig att uppfylla för de flesta människor, säger Åsa Ottosson.
Åsa lever som hon lär. Ett stort friluftsintresse och borderterriern Pärlan gör att hon kommer hon ut en rejäl stund varje dag. Dessutom är hon ofta ute i jobbet. Bland annat leder hon qi gong i naturen.
Men hur? Experternas bästa tips!
Om du blivit sugen på att testa vad naturen kan göra för dig, vad ska du göra i naturen? Här är några förslag från experterna:
- Bara gå ut, och fokusera på de upplevelser du får genom dina sinnen. Uppmärksamma färger och former, ljud och dofter. Känn på blad, mossa, bark. På engelska kallas det immersion, att verkligen uppslukas av landskapet, som av vattnet när du badar. (Pella Larsdotter Thiel).
- Rörelse både i form av motion och träning är livsviktig för oss. Ute i skog och mark är det roligare och den blir mer varierad och naturlig där. Hitta din favoriter och fortsätt upptäcka nya platser! Det ligger i våra gener och gör oss mycket gott. (Anna Adelman, CrossNature.)
- Använd sinnena. Ta det lugnt. Ta med fika. (Åsa Ottosson).
Hur gör du?
Så, forskare och experter verkar överens. Så lite som en kvart om dagen i naturen kan ha stor inverkan på din hälsa och välmående. Hur gör du för att få din gröna kvart? Idag, till exempel?
Var rädd om dig!
Bosse
Stigfinnarcoach. Visar genvägar till välbefinnande. Med naturen.
Vill du också hitta knepen som:
Sparar pengar,
Ökar din självkänsla och
Minskar stress?
Utan att belasta plånbok eller planet?
Prenumerera på Myrsteg!
Du får ett må bra-knep varje vecka.