Har du något i din tillvaro som skaver? Eller vill du bara få lite spännande perspektiv på ditt liv? Testa en förändringsresa på 15 minuter!

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Härifrån och dit, men hur? Förändringsresan är en enkel och spännande övning i personlig utveckling.

Vilse i pannkakan? Då kanske en förändringsresa kan vara till hjälp. En enkel teknik som på 15 minuter kan ge dig insikter om vad som är viktigt i ditt liv och hjälpa dig urskilja nästa steg i din personliga uteveckling. 

Det finurliga med den är att den inte bara sker i huvudet, utan att du tar kroppen till hjälp för att åskådliggöra förloppet. Det kan göra det lättare att inse vad du behöver göra. 

Förebygg naturbrist

Förändringsresan gör du med fördel i naturen, eftersom det är en stressfri plats som är hyfsat fri från distraktioner. Dessutom kanske du kan få hjälp med positiva associationer till förändring, eftersom naturen ständigt förändras. Ofta i små, knappt märkbara steg men som kan ge enorm utdelning på sikt (tänk ett ekolllon som blir en mäktig ek). 

Att göra förändringsresan i naturen hjälper dig också att förebygga naturbrist. Då blir din förändringsresa alltid värdefull, alldeles oavsett vad du kommer fram till. 

Resdags!

Så här gör du din förändringsresa i tre steg: 

Förberedelser: 

  • Gå ut i naturen. Eller någon annan plats där du får vara ifred.
  • Ställ en timer på fem minuter per steg.
    Att ha en timer är inte helt nödvändigt men hjälper dig både att inte fastna för länge i varje steg, men också att ge dig tid att utveckla dina tankar och känslor lite mer. 

Förändringsresan steg för steg

  1. Utgångspunkt
    Ställ dig eller sätt dig på en plats som får representera ditt nuläge. Beskriv för dig själv din nuvarande situation. Hur ser den ut, hur känns det?
    Finns det något du skulle vilja ha annorlunda? Något område du skulle vilja utvecklas inom?

    Är ditt liv 100% perfekt redan? Grattis! Då kan du i stället fokusera på vad som gör det så bra, och hur du ska kunna göra för att bibehålla det.
  1. Önskat läge
    Flytta dig nu till en ny plats som får representera ditt önskade läge. Tänk dig att du redan genomfört den förändring du önskar.
    Hur ser din situation ut nu? Hur känns det? Måla upp så många detaljer som möjligt. Ta gärna med ljud, dofter och känselintryck. Fråga dig gärna varför du vill till just den här platsen.

    OBS! Ditt önskade läge behöver inte vara ett tänkt idealtillstånd där allt är perfekt. Det kan vara bara ett litet steg åt det håll du önskar gå. 
  1. Resan dit
    Från din nya utgångspunkt – ditt önskade läge – är det nu dags att fundera över hur resan dit gick till. Vilka steg tog du? Behövde du hjälp från någon annan? 

Testa!

Efter de här tre stegen har du förmodligen blivit lite klarare kommit på en mängd små eller stora steg du vet eller tror kan föra dig åt rätt håll. 

Nu är det dags att testa! Välj ett eller ett par steg att börja med. Antingen de som känns lättast eller de du tror kommer ha störst effekt. Genomför dem. Se vad som händer. 

  • Funkar stegen har du kommit lite närmre ditt önskade läge. 
  • Funkar de inte har du lärt dig något viktigt. Oavsett utfallet har du tagit ett viktigt steg mot ökad självkännedom och självledarskap. 

När gör du din nästa förändringsresa? 

Innekatt? Gör på ditt sätt.

Har du inte lust eller möjlighet att göra förändringsresan i naturen kan du förstås göra den inomhus också.

Antingen genom att fysiskt förflytta dig från en plats som representerar nuläge till önskat läge inomhus. Eller om du föredrar det med papper och penna. Skriv eller rita dina tre steg i stället.

Prova vad som funkar bäst för dig.

Källa

Jag fick tipset om förändringsresan av den kloka stresscoachen Maria Berg, och har tagit mig friheten att modifiera den efter eget huvud. 

Jag har testat förändringsresan uppe på mitt hemmaberg och blev fascinerad över hur spännande den är, och hur mycket jag egentligen redan vet. För mig blev förändringsresan ett värdefullt verktyg i min verktygslåda för personlig utveckling.

Varning

Förändringsresan är ett enkelt och lekfullt sätt att få perspektiv och nya idéer. Den är inte avsedd att ersätta professionell hjälp om du har svåra personliga eller hälsomässiga problem och bör inte användas på det sättet.

Är du svårt stressad eller deprimerad bör du i stället kontakta vården. Vårdguiden 1177 är en bra början. Men det förstod du ju redan.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.