Eftertanke och närvaro i vad du gör kan dramatiskt minska risken för belastningsbesvär, stress och kostsamma slarvfel. Dessutom blir jobbet roligare. Börja nu! 

Fokusera på det du gör - och bli effektivare. Den 10 maj 2011 började det brinna i reaktor två vid kärnkraftverket i Ringhals. Orsaken var att någon glömt kvar en dammsugare i en reaktorhall som skulle provtryckas. Dammsugaren fattade eld och sot spreds över stora områden. Saneringsarbetet tog sju månader och kostade 1,8 miljarder i uteblivna intäkter.

Självklart är det här ett extremfall, oftast får lite obetänksamhet inte så dramatiska konsekvenser. Men att vi inte tänker efter, eller inte är fullt närvarande i det vi gör, kan påverka vardagen högst påtagligt. Tänk efter:

  • Har det någon gång hänt dig att du glömt var du lagt dina nycklar, ditt passerkort eller din mobil? Trots att du hade dem nyss?
  • Känner du ibland att du har så mycket att göra att du inte kan fokusera på det som är viktigt just nu? Du tar tag i en isolerad uppgift här och en där men känner inte att du får något riktigt gjort?
  • Har du gått hem efter en arbetsdag och undrar ”vad har jag egentligen gjort idag”?

Listan över vad ouppmärksamhet och splittring leder till kan göras mycket längre. Hur många vardagsolyckor orsakas inte av att vi inte är fullt närvarande i vad vi gör? Och hur många positiva upplevelser går vi miste om för att vi är någon annanstans i tankarna?

Men det finns en lösning på problemet: Rikta uppmärksamheten på vad du gör. Lite mindfulness i vardagen helt enkelt. Och du kan börja direkt.

Ställ de två viktiga frågorna om och om igen

Ta för vana att ställa dig två viktiga frågor:

1. Gör jag det som är viktigast just nu? 

2. Gör jag det på bästa sätt? 

Ställ de här frågorna till dig själv ofta. Till exempel varje gång du börjar en ny uppgift eller när du märker att du börjar bli ofokuserad. Genom att ställa de här frågorna – och respektera svaret – kan du bli effektivare på jobbet samtidigt som du minskar risken för belastningsbesvär och stress.

Fokusera på det du gör

När du ställt de två frågorna ovan och bestämt dig för vad som är viktigast för stunden gäller det också att stanna i uppgiften och ägna dig bara åt en sak i taget. Glöm multitasking. När vi tror att vi gör flera saker samtidigt är det i själva verket så att vi växlar mellan uppgifterna. Det är mindre effektivt än att göra en sak i taget.

Här är några av de effekter du kan få av att arbeta mer koncentrerat och fokuserat:

Uppmärksamhet minskar belastningsbesvär

Att vi fortfarande ofta jobbar i böjda och vridna ställningar eller sitter alldeles för länge beror ofta inte på att vi inte vet hur vi bör göra utan att vi inte gör så som vi vet att vi mår bäst av. Genom att uppmärksamma hur du jobbar och till exempel justera din hållning, ta ett steg till eller ta dig tid att göra på rätt sätt kan du kraftigt minska risken för att drabbas av överbelastning.

Uppmärksamhet minskar stress

Att fokusera på en enda sak övar din ”mentala muskel” och minskar stress och splittring. Inom mindfulnessträning övar man sig ofta på att fokusera på andningen, men att fokusera på din arbetsuppgift är ett annat sätt att öva. Ställ frågan ”Vad är viktigast just nu”, fokusera på det och släpp allt annat för stunden. Du får mer gjort, blir mindre stressad och övar din förmåga att fokusera.

Uppmärksamhet minskar risken för fel och olyckor

Branden i kärnkraftverket i exemplet ovan är bara ett exempel på hur tanklöshet kan få stora konsekvenser. Jag är säker på att du kan hitta andra, mindre drastiska exempel mer eller mindre varje dag i din vardag. Om du kör bil har du antagligen uppmärksammat hur vanligt det blivit att en bil plötsligt sänker farten och vinglar mellan filmarkeringarna.

Att inte ha full uppmärksamhet på det man gör är livsfarligt om man är i trafiken eller på en farlig arbetsplats. Andra gånger kan det ”bara” resultera i att arbete får göras om eller inte får rätt kvalitet. Häromdagen kom nyheten att en dåligt fastspänd container på Malmbanan orsakade urspårning och kostade Green Cargo 5 miljoner kronor. Hur är det på ditt jobb?

Uppmärksamhet gör rutinjobbet roligare

Genom att vara medvetet närvarande i det du gör går det faktiskt att finna ett lugn och en glädje i även till synes tråkiga rutinuppgifter. Tricket är att inte tänka ”Nu ska jag få det här klart så att jag sedan kan göra något roligare” utan att ägna hela uppmärksamheten åt det du gör just nu.

Den vietnamesiske munken Thich Nhat Hanh har skrivit ”När du diskar ska du diska för att diska – inte för att få tallrikarna rena”. Prova!

Hur gör du?

Är du fokuserad eller splittrad på jobbet? Hur påverkar det dig? Har du något knep för att samla tankarna och bli mer ”här och nu”?

Skriv gärna en kommentar. Var rädd om dig!

/Bosse

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.