hoppar over stockAstrid Johansson går i DN den 20 maj igenom de överväldigande bevisen för att rörelse kraftigt minskar risken för våra stora folksjukdomar. Men jag undrar om hon missar något viktigt.

– Motion är den faktor som slår ut alla andra, skriver Astrid Johansson.

Men trots att hon själv är övertygad om motionens välgörande effekter har hon bara motvilligt återupptagit sin konditionsträning.

– Jag började inte spinna och lufsa på löpband för att jag tycker det är kul – jag är i grunden lat och tillbringar helst min lediga tid med en god bok och ett glas vin. Men jag var tvungen, skriver hon.

Här tror jag vi har en viktig mekanism bakom det faktum att bara ungefär hälften av svenskarna rör på sig tillräckligt – trots att så gott som alla vet att vi borde. Hur  kul är det att göra något man är ”tvungen” till?

Många människor motionerar för att hålla sig friska, gå ner i vikt, få vacker kropp eller något annat mer eller mindre välgrundat skäl. Och det funkar. Och många upptäcker efter ett tag att det är skönt och kul att röra på sig. Och – som Astrid Johansson också skriver – man kan springa till bussen och hinna med den!

Gör det du trivs med

Men varför inte börja med rörelseglädjen? Se till att hitta sätt att röra dig du verkligen gillar – eller är nyfiken på och tror du skulle gilla. Strunta i att räkna förbrukade kalorier, tillryggalagd sträcka eller antal set och reps på gymmet. Bara gör det du gillar – hälsoeffekterna kommer på köpet! Fördelen med att se till att njuta av träningen är att då vill du göra den igen. Och kontinuiteten är mycket viktigare än exakt vad du får ut av varje träningspass.

Själv njuter jag oerhört av att springa på stigar eller trassla mig fram i naturen på stenåldersvis. Suverän omväxlande träning som aldrig blir monoton. Blir jag trött slutar jag helt enkelt att springa och vips har löpturen övergått till en härlig naturpromenad. Men om du hellre dansar polka eller cyklar mountainbike – gör det!

Idag är Träningens dag – hur firar du den? För min del blir det nog en långcykeltur. Ha det gott!

Rör dig – och lev längre – DN.SE.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.