Den 17 december har Stig namnsdag. Låt oss göra den till Stigens dag. En dag då vi uppmärksammar stigarnas enorma betydelse för vårt välbefinnande. Stigen påminner om ett vänligare och värdigare sätt att leva.

Beräknad läsningstid: 6 minutes

En stig gör dig gladare. Fira stigens dag idag!

Brukar du fira namnsdagar? Eller uppmärksamma specialdagar? 

Den 17 december infaller en dag jag tycker du borde fira. Stig har namnsdag.

Kul för alla som heter Stig, men det är också ett tillfälle att komma ihåg alla stigars enorma betydelse för välbefinnandet. 

Varför då, tänker du kanske? 

Vad är det med en stig som gör den värd att fira? Massor! Fira Stigens dag den 17/12. Och idag!

En stig är en inbjudan till rörelse utan krav

Stigen vindlar sig fram och ger kroppen motion på ett urgammalt sätt som den känner igen och blir stark av. Vårt naturliga sätt att ta oss fram sedan urminnes tider. 

Du är fri att röra dig i din egen takt, helt utan krav på lycrakläder eller svettiga gym.

En stig är återhämtning

En stig går för det mesta i det vi kallar naturen. Där är du omgiven av gräs, träd och vindens sus. Vänliga intryck som ger din överhettade hjärna en stunds svalka. 

Så välbehövligt i vår stressade tid.

Stigen bjuder på vänliga äventyr

Stigen ger dig en unik blandning av nyfikenhet och trygghet. Du vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök. Står ett rådjur där? Var det en gärdsmyg som flög tätt över stigen och in i buskaget på andra sidan?

Men det är nästan alltid vänliga äventyr. Du behöver inte slå på alarmsystemen som i en stad. Din kropp känner igen sig på stigen. Du är på besök men ändå hemma. 

En stig uppmuntrar gemenskap och sammanhang.

Stigen stimulerar till gemenskap och sammanhang

Har du tänkt på att när två vandrare möts på en stig hälsar man nästan alltid på varandra? För vi har något gemensamt, vi som sökt oss till just den här stigen, just nu. Historia förbinder mig med dem som gått där tidigare. 

På stigen kan du också få en känsla av gemenskap med allt annat som lever. Något vi ofta tappar bort i vår jäktade inomhusvardag. 

En stig ger uppmuntran

Stigen påminner dig om att det lönar sig att vara ihärdig, att fortsätta kämpa för det du tror på. 

För hur formas en stig? Första gången ett rådjur, en räv eller en människa söker sig en viss väg genom terrängen är det knöligt. Efteråt syns inte mycket till spår. Men redan andra gången går det lite lite lättare. Några grenar har böjts åt sidan, gräset trampats ner. Ganska snart blir stigen självunderhållande, som ett levande väsen. 

Stigen är kravlös

På stigen är du välkommen precis som du är. Hur många platser kan du säga det om?

Stigen är en symbol för ett vänligare och värdigare sätt att leva

Där motorvägen skär djupa sår i landskapet vindlar sig stigen mjukt och följsamt fram mellan träd, block och dalar. 

En stig hävdar sin rätt att finnas till bara genom att göra det den gör. Inte ”Undan, JAG ska fram”. Snarare ”Aha, står ett träd där, ja men då går jag vid sidan. Fram kommer jag ändå.” 

Stigen behöver inte göra sig märkvärdig. Den finns i kraft av att någon vill samverka med den. Den dagen ingen längre vandrar stigen drar den sig tillbaka, lika diskret som den en gång uppstod.

Är inte det ett värdigt förhållningssätt till vår vandring här på jorden? 

Stigen ger hopp om förändring

En stig är alltid ny. En dag har ett träd fallit över stigen. Inom några veckor eller dagar börjar en ny stig visa sig. En påminnelse om att hur svår tillvaron än är så finns det nästan alltid en annan väg framåt. 

Slutsats: fira Stigens dag idag!

Det finns få saker som är så välgörande och lättillgängliga för hälsan som att gå en stig. Dessutom är de gratis, alltid öppna och oftast lättillgängliga även om du bor i en stad.

Dags att fira Stigens dag! Är det inte den 17 december när du läser det här? Fira Stigens dag idag! Varför inte göra varje dag till stigens dag?

Här är några sätt du kan fira Stigens dag:

  • Vandra en stig. Kort eller lång, det bestämmer du.
  • Bjud en vän eller kollega på en stigpromenad.
  • Gå med i föreningen Sörmlandsleden eller någon annan organisation som anlägger och underhåller stigar.
  • Organisera ett event för stigens dag. På Stigs namnsdag den 17 december. Eller på första lördagen i juni, som redan firas i USA som National Day of Trails.
  • Stöd World Trails Networks kampanj för att få FN att instifta en World Day For Trails. Till exempel genom att blogga om det.
  • Sök upp Hjärt-lungfondens sida om Hälsans stig. Finns det en nära dig? Eller kan du vara med och anlägga en?
  • Kolla in stigmetoden. En webbkurs med stigen som förebild för en vänligare vardag.

Har du tid att inte ta stigen? 

Så, med alla dessa argument – har du tid att inte ta stigen?

Det tar längre tid att komma fram på en stig än en motorväg, det är sant. Men om det är välbefinnande som är ditt mål kan stigen visa sig vara det allra snabbaste sättet. 

På stigen är du redan framme. Ta dig en fin vandring!

/Bosse

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.