Utemanarbloggen

Bosse Roséns tankar från stubben

Bosse Rosén. Foto: Erja Lempinen

Får du använda termen skogsbad?

2020-09-21

Det är ok att kalla din aktivitet för skogsbad. Tänk bara efter hur det känns för dig.

Blommor är avstressande.

Vill du ha en snabbkur mot stress? Prova den här udda lösningen

2017-03-31

Kan något så enkelt som ett besök i en blomsterhandel minska vardagsstressen? Klart det kan! Läs vad blomsterhandlaren Tess berättar.

Sju vanliga misstag som gör dig stressad. Foto: Shutterstock.

Sju vanliga misstag som gör dig stressad i onödan. Och hur du undviker dem.

2017-03-27

Att vara stressad ibland är en del av livet. Men gör inte situationen värre än den behöver vara. Här får du sju vanliga missar som ökar stressen – och vad du kan göra åt dem.

Gå dig stark!

Gå dig stark – men hur? Så enkelt kommer du igång!

2017-02-16

Du vet redan att det är nyttigt att röra sig. Och att promenera är nog ett av de smartaste sätten som finns att motionera. Enkelt, gratis, effektivt, alltid tillgängligt. Men hur gör man för att promenaden ska bli en verklig kraftkälla i en överhopad vardag? Här får du Utemanarens fem bästa tips.

Är du smartare än din smartphone?

Är du smartare än din smartphone?

2017-02-10

Telefonen kan förstöra din hälsa. Eller göra dig piggare och mindre stressad. Precis som en yxa kan vara ett mordredskap eller ett nyttigt verktyg beroende på hur du använder den. Styr du din mobil, eller styr den dig? Här kommer fyra hot och fem härligheter.

Spring dig glad!

12 steg till roligare löpning

2017-02-03

Att springa är en njutning. Inte ett straff. Om du har rätt inställning, vill säga. Varsågod – här får du 12 tips som gör din löpning till en fest.

Att stanna upp kan ge vandringen mervärde. Foto: Pixabay.

Balansverkstan utbildar vandringsledare i lugn och fokus

2017-01-26

Att vandring i naturen är bra för både kropp och sinne vet vi redan. Men nu kommer Friluftsfrämjandets vandringsledare att kunna lägga in extra avstressande moment i sina vandringar. De får tre timmars kurs i ”Att vägleda till lugn och fokus i naturen.”

Mota vintermörkret med bra ljus. Foto: Shutterstock.

Lys upp smartare och må bättre – tio tips

2016-12-01

Hängig på jobbet i vintermörkret? Du är inte ensam! Men med rätt ljus vid rätt tid blir du piggare, mer produktiv – och sover bättre! Här får du tio tips som räddar dig från mörkergeggan.

Utfallssteg - en av de sju superrörelserna.

Hela kroppen! Sju superrörelser som håller dig stark och smidig.

2016-07-13

Med bara sju rörelser kan du öva styrka och smidighet för hela kroppen. Här får du dem på ett bräde. Nu är det upp till dig! 

Ibland är det bra att lyfta! Kettlebell.

Bästa lyfttekniken? Lyft inte!

2016-07-08

Att ha en stabil hållning och bra teknik är viktigt när man lyfter. Men vill du minska belastningen på ryggen finns ett ännu bättre sätt – lyft inte alls! Många gånger är det möjligt att låta utrustningen ta smällen i stället för din kropp. Här kommer några tips om hur du kan skona ryggen vid…

Det finns mycket du kan göra för att minska belastningarna i tandvården.

Jobba dig stark! Tio ergonomitips för dig inom tandvården.

2016-07-07

Du som jobbar inom tandvården har ett tufft jobb.  Men det finns trots allt en hel del du kan göra för att förebygga belastningsbesvär. Och varje rörelse räknas. Här får du tio tips för att jobba dig stark. 

Öva dismaskins-tai chi.

Vill du bli stark? Använd vardagsgymmet!

2016-05-27

Hushållsgöromål som att plocka ur diskmaskinen kan inte bara vara tråkiga. De kan också göra så att du får ont i kroppen. Men med lite eftertanke kan du använda vardagssysslorna till att hålla dig både stark och smidig. Här får du tre tips på diskmaskins-tai chi. Utnyttja vardagsgymmet! 

Naturen är perfekt för träning!

Rör dig i naturen – intervju i P4 Halland

2016-04-28

Bosse Rosén fortsätter samtalet med Anna Carlsson på P4 Halland om hur vi kan använda naturen för att må bra. Den här gången handlar det om hur vi kan använda naturen för att få hälsosam rörelse. Programmet sändes den 18 april 2016. Del ett hör du här: ”Att klättra i träd är mindfulness och skogsyoga i kombination. Så…

Bosse Rosén samtalar med Anna Carlsson från P4 Halland om natur och hälsa.

Stressa av i naturen – intervju i P4 Halland

2016-04-05

Bosse Rosén i ”studion” samtalar med Anna Carlsson från P4 Halland om natur och hälsa. Bosse Rosén samtalar med Anna Carlsson på P4 Halland om hur vi kan använda naturen för att stressa av. Bland annat får du tips om en mikroexkursion för att minska kontorsstressen. Programmet sändes den 5 april 2016.  Del ett hör…

När du är i balans kan du ge kraft till andra.

När du är rädd om dig hjälper du andra

2016-04-05

  Ibland stöter jag på kommentaren att det här med att vara rädd om sig själv på jobbet inte är så viktigt: ”Jag har inte så farligt ont, och vi har så mycket att göra. Jag jobbar på i stället för att ta paus.”   Men då missar man en väldigt viktig poäng. Att göra…

Svär inte över snön. Skotta dig stark!

Skotta dig stark!

2016-01-08

Svär inte över snöskottningen. Med lite eftertanke och teknik blir snön ett utmärkt tillfälle till gratis träning.  Här får du tipsen som gör dig till en stark och lycklig snöskottare. 

Släpp loss din naturkraft!

2015-12-03

En lite ”naturligare” vardag kan hjälpa både kropp, sinne och planet att må bättre. Och du kan börja din vildare vardag nu. Varje steg räknas. 

Le(k) dig stark, glad och vacker

2015-10-08

Har du svårt att följa snustorra råd om bra hållning? Börja inifrån och känn hur du växer i ditt starkare, gladare jag.  

Energikick på en minut (tar en minut att läsa)

2015-09-10

Får du plötsligt en minut över, till exempel för att du är lite tidig till ett möte – slösa inte bort den på att ännu en gång kolla mailen eller börja jobba på något nytt projekt. Det gör dig bara mer stressad och splittrad. Se den korta tiden som en möjlighet att ge dig själv…

Vårda dina superkrafter

2015-07-27

Du har superkrafter som gör att du kan må bra i en påfrestande vardag. Men det gäller att underhålla dem. Vad gör du idag? 

Träna eller trilla – det är frågan

2015-06-15

Balansen blir bättre i naturen – och det är aldrig för sent att börja träna! Fågelkvitter och frisk luft får du på köpet. Under våren har en grupp damer från Hägersten övat balans, koordination och koncentration. Men inte på något gym, utan ute i naturen runt knuten. De har deltagit i Balansverkstans pilotprojekt Träna eller…

Vardagsgymmet är öppet – och du har frikort!

2015-03-10

Stillasittande och ensidiga rörelser får oss bokstavligen att rosta ihop. Och när vi inte har tid att träna får vi hälsostress som en ytterligare sten på börda. Men jag har goda nyheter! Vardagsgymmet är öppet 24/7/365. Och du har frikort! Det viktigaste för att må bra är inte träning – utan rörelse. Och du kan…

Så överlever du vintermörkret

2014-12-01

Känner du dig trött och orkeslös i höstmörkret? Då är du inte ensam. Vi behöver dagsljus för att bli pigga. Här får du sju enkla tips på hur du kan hämta kraft i väntan på våren. 

Gör lunchen till en kraftkälla

2014-09-01

Ta dig tid att känna vad maten smakar så mår du bättre och blir mindre stressad. Det kan till och med hjälpa dig att gå ner i vikt. 

Fokusera på det du gör - och bli effektivare.

Fokusera på vad du gör och få fyrdubbel effekt

2014-08-12

Eftertanke och närvaro i vad du gör kan dramatiskt minska risken för belastningsbesvär, stress och kostsamma slarvfel. Dessutom blir jobbet roligare. Börja nu! 

Jobba i kraftposition och håll dig hel och stark

2014-08-06

Du känner säkert till att alltför mycket arbete i böjda och vridna ställningar belastar kroppen hårt och att vi därför bör undvika dem så mycket som det går. Men det är svårt att jobba efter hur man inte ska göra. Hur hittar jag en bra grundposition att utgå ifrån? Jobba i kraftposition! Det är enklare…

Det du gör just nu påverkar hur du mår - nu och framöver.

Vad behöver du just nu?

2014-07-03

Vill du följa med på ett litet tankeexperiment? Ställ dig frågan ”Vad kan jag göra just nu för att påverka mitt välbefinnande?” Ge dig en stund att verkligen tänka efter och se vad som händer. 

Prioritera att prioritera

2014-06-26

Har du massor att göra men känner att inget riktigt blir gjort? Fastnar du i e-post, telefonsamtal och samtal med kollegor – eller sitter du och ”småduttar” mellan olika uppgifter utan att komma vidare? Då är du inte ensam. Att ha för mycket att göra är en vanlig källa till splittring idag. Men det finns hjälp.

Så får du vanan att hålla – för gott!

2014-05-22

Hur många gånger har du bestämt dig för att ”börja träna”, ”gå ner i vikt” eller ”sluta stressa” och startat full av energi och beslutsamhet – bara för att några veckor senare konstatera att allt blivit som vanligt igen? Starta i mikroskala och erövra ditt nya liv bit för bit i stället så får du…

Ta genvägen till en starkare vardag.

Samla steg och få ny kraft – anta utmaningen

2014-02-21

Promenad och annan rörelse är det effektivaste, enklaste och billigaste sättet att ta hand om sig själv. Men de flesta tror att de rör sig mer än de i själva verket gör. Börja håll koll på dina steg och upplev skillnaden. Håller du ut i 30 dagar? 

Kraftpositionen gör dig stark och attraktiv

2014-01-10

Det är välkänt att en bra hållning gör dig fysiskt starkare och förebygger belastningsbesvär. Men effekterna är mycket större än så. Ett par minuter i ”power pose” gör också att du uppfattas mer positivt av din omgivning.  Hur är din kroppshållning just nu? Kanske läser du det här hopsjunken över din smarta telefon. Det betyder att…

Ta en mini-workout

2014-01-08

Att sitta mer än en timme i sträck är döden för rygg, nacke och axlar. ”Men jag har ju så mycket att göra”, kanske du tänker. Men att du är upptagen betyder inte att du inte kan hitta tid för en mini-workout som gör dig både piggare och mer produktiv. Tricket är att se till…

Logitech tablet keyboard

Surfa säkrare på Ipad och smartphones

2013-09-30

Paddor och smartphones gör att vi använder våra elektroniska älsklingar betydligt mer nu än för bara några år sedan, och ofta i obekväma och i längden skadliga positioner. Och nack- och skulderproblemen ökar som ett brev på posten. Lär dig tipsen för att surfa säkrare.

Tänk BALANS och jobba säkrare

2013-09-12

Det är mycket att tänka på när man ska förebygga belastningsbesvär. INTE böja och vrida ryggen vid belastning. INTE jobba med ryck och knyck, INTE sitta för länge. Men hjärnan har svårt att tänka INTE. Med ramsan ”Tänk BALANS” kommer du ihåg de viktigaste punkterna för att skona din kropp – oavsett vad du jobbar…

Pausdags!

Få gladare rygg medan du sitter

2013-08-16

Åtta av tio svenskar får ont i ryggen. En stor bov i dramat är att vi sitter mycket. Men det finns bättre och sämre sätt att sitta. Lär dig hemligheten som ger dig en starkare och gladare rygg – medan du sitter!

Gör det du gör – med fokus

2013-06-26

Bristande fokus kostar liv och produktivitet. Men fokus går att öva, och träningen i sig kan vara som en lugn oas i vardagen. Läs om en enkel tvåstegsmodell för ökat fokus. Distraktion kan vara livsfarligt. Som när din femåring skriker i baksätet under bilresan – hur säker bilförare är du då? Ibland är det vi…

Att inte promenera är att gå för långt.

Knepet som ger dig välbefinnande på en minut

2013-03-06

Har du ont om tid men vill göra något för att må bra? Vänj dig vid att ta en liten promenad på lunchen – om det så bara blir en minut. Goda vanor har en tendens att skapa goda cirklar. Sätt igång idag! Här får du sju skäl att gå ut på lunchen varje dag.

Fyra sekunders återställning

2013-03-01

Varsågod – här kommer en enkel pausövning för trötta kontorsaxlar: Dra upp axlarna till öronen. För axlarna bakåt, dra ihop skulderbladen på ryggen. Andas ut och låt axlarna långsamt sjunka ner igen. Klart!

Att röra sig i naturen minskar stressen

2012-07-02

En promenad eller joggingtur i naturen stärker inte bara kroppen utan gör oss också lugnare och ger bättre sömn. Nu kommer ytterligare en studie som visar att vi mår bra av att röra oss i naturen. Forskare vid universitetet i Glasgow har intervjuat 2 000 tränande och fann att utomhusträning har betydligt bättre effekt på…

Tänk på dig själv – bli värdefull för andra

2012-05-31

En liten skillnad i beteende kan göra stor skillnad på hur vi mår. Ergonomi handlar om att samspela med sin omgivning så att man mår så bra man kan. Hur sitter du till exempel när du läser detta? Kan du räta upp kroppen en smula, eller kanske rentav ställa dig upp så att din rygg…

Hälsohets hotar anställdas integritet – Kollega

2012-02-10

Är det okej att arbetsgivaren ger bonus till den som tränar på fritiden, eller är det vars och ens ensak? Blir kravet att leva sunt bara ytterligare en press i en redan jäktig vardag? Den viktiga och intressanta frågan tar tidningen Kollega upp. Inte minst är det viktigt för oss som professionellt jobbar med att…

Hitta rörelseglädjen!

2011-05-21

Astrid Johansson går i DN den 20 maj igenom de överväldigande bevisen för att rörelse kraftigt minskar risken för våra stora folksjukdomar. Men jag undrar om hon missar något viktigt. – Motion är den faktor som slår ut alla andra, skriver Astrid Johansson. Men trots att hon själv är övertygad om motionens välgörande effekter har…